Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stefan Löfven: Vi hatar absolut inte Israel

S-ledaren Stefan Löfven i ”Agenda” på söndagen.
Foto: SVT

Stefan Löfven kastar sig rätt ut i hetluften och ställs nu inför sin första prövning.

Statsministern angrips av både Israel och USA för sina planer på att Sverige ska erkänna Palestina som stat.

– Jag är stark Israelvän, säger Löfven till Expressen.se efter kritiken.

Han har bara suttit som statsminister i några dagar, men redan nu har Stefan Löfven väckt ilska långt utanför Sveriges gränser.

Efter att statsministern i regeringsförklaringen deklarerat att Sverige ska erkänna Palestina som stat får han stark kritik - inte minst från Israel, där beskedet blivit en toppnyhet.

Landets utrikesminister Avigdor Lieberman har kallat till sig ambassadör Carl Magnus Nesser vid svenska ambassaden i Tel Aviv för ett möte på israeliska UD i Jerusalem. Mötet kommer att ske vid lunchtid i morgon.

– Vi har en otrolig press här. Jag sitter med detta upp till örsnibbarna, säger Nesser.

"För tidigt med erkännande"

Samtidigt skickade Lieberman ut ett pressmeddelande på söndagen där han anklagar Löfven för att inte förstå situationen i Mellanöstern.

"Han har uppenbarligen inte haft tillräckligt med tid för att studera frågan och förstå att det är palestinierna som de senaste 20 åren stått i vägen för att få till en överenskommelse med Israel", skriver Israels utrikesminister.

Senare på kvällen kommenterade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu Sveriges avsikter med orden att det ”gör utsikterna för fred mer avlägsna”. 

Även från USA har det höjs röster.

– Vi anser att det är för tidigt med ett internationellt erkännande av en palestinsk stat, säger Jen Psaki, talesperson för amerikanska UD, rapporterar AFP.

När Stefan Löfven medverkade i SVT:s "Agenda" på söndagskvällen bemötte han kritiken. Han ville då tydliggöra att det inte handlar om att regeringen ogillar Israel, utan att man vill se en tvåstatslösning.

"Är stark Israelvän"

Expressen.se talade med statsministern efter sändningen.

– Jag är stark Israelvän och jag är stark vän av Palestina. Jag vill att båda länderna ska kunna leva bredvid varandra i fred. Men jag förstår deras missnöje. Det hade jag också väntat mig. Detta är ingen ny position från Socialdemokraterna och det vet Israel, säger Löfven.

Att USA tycker det är för tidigt är inte en ståndpunkt han delar.

– Det är mer frågan om det inte riskerar att bli för sent. 40 procent av Västbanken bebyggs faktiskt nu på ockuperat område. Det är mera det som är problemet, enligt vår uppfattning, säger statsministern.

"Inte USA som bestämmer"

Hans utrikesminister Margot Wallström gick tidigare under söndagen till angrepp mot USA.

– Det är inte USA som bestämmer vår politik, sade hon till TT då.

Senare på dagen ville hon tona ned det uttalandet.

– Jag vill inte gå på USA på det sättet. Vi har utmärkta relationer med USA som jag vill upprätthålla och vidareutveckla, sade Wallström till TT.

Ulla Rydbeck, ordförande för Socialdemokratiska Israelvänner, är förvånad över att Löfvens besked väcker så starka reaktioner. Men hon hoppas att statsministern även kommer ställa krav på Palestina.

– Det får inte stanna vid detta. Det här att erkänna staten Palestina måste balanseras mot krav att den palestinska sidan fullt ut erkänner Israel. Och man måste ha förståelse och respekt för Israels utsatta position, säger Ulla Rydbeck.

"Hoppas att andra länder ska följa efter"

Under Göran Perssons år som statsminister stärktes de politiska banden mellan Israel och Sverige. Men när Expressen.se ringer upp den tidigare S-ledaren är han försiktig i sina uttalanden.

– Jag får tala med Stefan först i så fall. Jag har inte följt den där frågan, säger han.

Palestinierna hyllar dock beskedet. Den palestinske politikern Hanan Ashrawi, medlem i PLO:s verkställande kommitté, hoppas på att fler länder ska haka på.

– Vi hoppas att andra länder i Europa ska följa efter Sverige. De som säger att de stöder tvåstatslösningen måste inse att det som saknas är en självständig palestinsk stat, säger hon.