Stefan Löfven bäst enligt TV4-tittarna

Enligt en snabbmätning som Demoskop gjort för Expressens räkning visar att Stefan Löfven klarade sig bäst av oppositionsledarna som grillades i direktsändning.
Foto: Olle Sporrong

S-ledaren Stefan Löfven var kvällens stora vinnare i TV4-utfrågningen, enligt mätinstitutet Demoskop.

Enligt en snabbmätning som företaget gjort för Expressens räkning visar att han klarade sig bäst av oppositionsledarna som grillades i direktsändning.

– Löfven fick högre betyg i den här mätningen än vad Reinfeldt fick i går, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.

Det blev en stundtals tuff utfrågning för de fyra partiledarna som krävdes på svar bara dagar innan vallokalerna öppnar.

Enligt en snabbmätning från företaget Demoskop var det S-ledaren Stefan Löfven som klarade sig bäst enligt den röstberättigade allmänheten.

Löfven pressades bland annat på frågan om kärnkraft, vilka han kan tänka sig att regera med och hur han ställer sig till vinstuttag i välfärden.

– Löfven fick högre betyg i den här mätningen än vad Reinfeldt fick i går, säger Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop.

Stefan Löfvens snittbetyg blev 3,38, vilket kan jämföras med Reinfeldt som fick hösta betyget i gårdagens utfrågning, vilket då blev 3,29.

Snabbmätningen gjordes med hjälp av 436 intervjuer från den röstberättigade allmänheten.

"Spännande att testa lite nya grejer"

Tittarnas favorit Stefan Löfven konstaterar efter utfrågningen för Expressen:

- Jag tycker det gick bra. Det var ett nytt format. Det är spännande att testa lite nya grejer.

Av de tre rödgröna partiledarna var Åsa Romson den som fick lägst betyg av rödgröna- och av allianssympatisörer.

Jonas Sjöstedts betyg ligger i nivå med vad övriga alliansledare fick i gårdagens utfrågning, medan Åsa Romsons och Jimmie Åkessons respektive betyg är lägre än gårdagens lägsta betyg (Annie Lööf, 2,84).

- Att Jimmie Åkesson får låga betyg får sägas vara rätt förväntat med tanke på utgångsläget i opinionen – han och hans parti är kontroversiella i breda läger. Åsa Romsons låga betyg tyder däremot mer på att kvällens prestation inte var på topp, säger Peter Santesson och fortsätter:

- Nu har kampen om väljarna som tvekar mellan blocken blivit stenhård. Ikväll svarar mellan 4 och 6 procent av allianssympatisörer att en rödgrön röst känns mer trolig efter att ha sett utfrågningen. Det är nivåer som ligger en bit över Moderaternas dragningskraft i gårdagens mätning.

FAKTA

Om undersökningen

Målgrupp: Tittare på utfrågningen av oppositionspartiernas partiledare i TV4 den 10 september 2014 som även tillhör den röstberättigade allmänheten.

Undersökningsperiod: 10 september 2014.

Metod och urval: Demoskops slumpmässigt telefonrekryterade webbpanel.

Antal genomförda intervjuer: 436 intervjuer. Observera att det låga antalet intervjuer medför högre osäkerhet.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder och partisympati.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.