Stefan Löfven är Sveriges nya statsminister Foto: Tommy Pedersen
Stefan Löfven är Sveriges nya statsminister Foto: Tommy Pedersen

Stefan Löfven är ny statsminister

Publicerad

Stefan Löfven är Sveriges nya statsminister.

Efter omröstningen på torsdagen vad det en glad S-ledare som svarade på frågor.

– Det känns väldigt bra, det är högtidligt, sa han på SVT:s fråga om hur det kändes.

Stefan Löfven har haft hektiska dagar efter valet. Budgetförhandlingar med Miljöpartiet, sonderingar med allianspartierna och att få ihop en lista med ministrar har stått på S-ledarens schema.

På torsdagseftermiddagen valdes han till statsminister i riksdagen efter att Urban Ahlin, ny talman, lagt fram honom som statsministerkandidat.

Röstningen visade att 132 ledamöter röstat för Stefan Löfven som statsminister. 49 personer röstade emot medan 154 personer la ned sin röst.

"Vi menar allvar"

Under ceremonin i riksdagen meddelade Jimmie Åkesson att partiet röstade emot Stefan Löfven då han menade att man i valresultatet inte kunde se ett tydligt mandat för Stefan Löfven att bilda regering. Vänsterpartiet la i stället ned sina röster - vilket inte förvånade Stefan Löfven.

– V har sagt hela tiden att de bara röstar ja till en regering där de själva ingår. Så det var inget oväntat, säger Löfven till pressuppbådet efter att röstningen.

Stefan Löfven berättade också att det kändes väldigt bra och att han nu kommer att arbeta väldigt hårt för att motsvara förväntningarna. Av det stora pressuppbådet fick han också mycket frågor om hur han nu ska leda landet i det svåra parlamentariska läget.

– Vi menar allvar när vi pratar om att sträcka ut handen över blockgränsen, säger han till journalisterna.

Löfven: Skyldighet att ta hand om valresultatet

Gång på gång svarade han på att de har en skyldighet att ta om hand om valresultatet som väljarna har gett dem och att han tänker ta ansvar för att arbetslösheten, skolresultatet och välfärden ska förbättras.

– Allt detta ska tas om hand och jag är beredd och leda nu som Sveriges statsminister, säger han till Expressens Niklas Svensson.

Stefan Löfven ville däremot inte svara på frågan om det kommer bli färre eller fler ministerposter än vad alliansregeringen hade - men säger att han är lugn inför morgondagen då han ska göra regeringsförklaring.

– Jag känner mig väldigt lugn för i morgon, säger Stefan Löfven.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt