Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan Löfven är ny statsminister

Stefan Löfven är Sveriges nya statsministerFoto: Tommy Pedersen

Stefan Löfven är Sveriges nya statsminister.

Efter omröstningen på torsdagen vad det en glad S-ledare som svarade på frågor.

– Det känns väldigt bra, det är högtidligt, sa han på SVT:s fråga om hur det kändes.

Stefan Löfven har haft hektiska dagar efter valet. Budgetförhandlingar med Miljöpartiet, sonderingar med allianspartierna och att få ihop en lista med ministrar har stått på S-ledarens schema.

På torsdagseftermiddagen valdes han till statsminister i riksdagen efter att Urban Ahlin, ny talman, lagt fram honom som statsministerkandidat.

Röstningen visade att 132 ledamöter röstat för Stefan Löfven som statsminister. 49 personer röstade emot medan 154 personer la ned sin röst.

"Vi menar allvar"

Under ceremonin i riksdagen meddelade Jimmie Åkesson att partiet röstade emot Stefan Löfven då han menade att man i valresultatet inte kunde se ett tydligt mandat för Stefan Löfven att bilda regering. Vänsterpartiet la i stället ned sina röster - vilket inte förvånade Stefan Löfven.

– V har sagt hela tiden att de bara röstar ja till en regering där de själva ingår. Så det var inget oväntat, säger Löfven till pressuppbådet efter att röstningen.

Stefan Löfven berättade också att det kändes väldigt bra och att han nu kommer att arbeta väldigt hårt för att motsvara förväntningarna. Av det stora pressuppbådet fick han också mycket frågor om hur han nu ska leda landet i det svåra parlamentariska läget.

– Vi menar allvar när vi pratar om att sträcka ut handen över blockgränsen, säger han till journalisterna.

Löfven: Skyldighet att ta hand om valresultatet

Gång på gång svarade han på att de har en skyldighet att ta om hand om valresultatet som väljarna har gett dem och att han tänker ta ansvar för att arbetslösheten, skolresultatet och välfärden ska förbättras.

– Allt detta ska tas om hand och jag är beredd och leda nu som Sveriges statsminister, säger han till Expressens Niklas Svensson.

Stefan Löfven ville däremot inte svara på frågan om det kommer bli färre eller fler ministerposter än vad alliansregeringen hade - men säger att han är lugn inför morgondagen då han ska göra regeringsförklaring.

– Jag känner mig väldigt lugn för i morgon, säger Stefan Löfven.