Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Start för förhandling
om vinster i välfärd

Stefan Löfven. Foto: Henrik Montgomery / Tt

Förhandlingar om vinster i välfärden har inletts mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

– De är inte klara ännu men de har träffats i dag, säger Emil Lindahl Persson, pressekreterare för Vänsterpartiet.

På torsdagen inledde MP, S och V förhandlingar om vinsterna i välfärden, något som Dagens Nyheter var först att berätta om.

Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för V satt i mötet tillsammans med partiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde.

Under mötet närvarade representanter för MP och S, däribland Miljöpartiets ekonomisk politiske talesperson Per Bolund. Till Expressens reporter på plats sa Per Bolund, innan han gick in på mötet, att förhandlingarna går bra.

V-ledaren Jonas Sjöstedt har krävt en uppgörelse om vinster i välfärden, som partiet vill förbjuda, för att stödja ett budgetförslag från S och MP.

– De har träffats under dagen och förhandlat om vinster i välfärden men är inte klara ännu. De sitter inte i ett möte nu men kommer säkerligen att träffas flera gånger, säger Emil Lindahl Persson, som är pressekretare för Ulla Andersson.

Även Socialdemokraterna bekräftar att mötet har ägt rum, men pressekreterare Erik Nises vill inte gå in på några detaljer.

Det var förra veckan som Stefan Löfven fick i uppdrag av talmannen Per Westerberg att inleda en sonderingsprocess för att ta fram ett förslag till en regeringsduglig budget. En budget som S, MP och V står bakom ska godkännas senast 15 november, men redan nu har oppositionen, liksom talmannen krävt att ett budgetförslag måste presenteras och ha stöd från en majoritet av riksdagen.

Förra fredagen träffade Stefan Löfven alliansledarna och denna vecka har han haft möten med Miljöpartiet. På onsdagen träffade han även V-ledaren Jonas Sjöstedt, uppger flera medier.

Tidsfristen för sonderingsprocessen går ut i morgon fredag klockan 12. När Expressen mötte Stefan Löfven i går under en pressträff var han säker på sin sak: ett budgetförslag kommer accepteras.

– Jag ska gå till talmannen, full av tillförsikt att vi ska få igenom en budget. Vi måste gå igenom alla de sakpolitiska områdena som ska hanteras. Det är ett brett arbete men det är konstruktiva samtal. Det går framåt, sa Stefan Löfven.