Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sprickan i alliansen efter nya C-utspelet

Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl skrev i onsdagens DN debatt att de inte kommer att rösta emot Socialdemokratrenas budget.
Foto: Peo Möller

Martin Ådahl, Centerpartiets chefsekonom, sa till Dagens Nyheter på tisdagskvällen att han inte vill medverka i allianspartierna plan att stoppa delar av de rödgrönas budget. 

Men på onsdagseftermiddagen kom partiledaren Annie Lööf med motsatt besked.  

– Det är mitt ord som gäller, säger hon på en presskonferens. 

I samband med att regeringsbildningen fortsätter finns redan en spricka i alliansen.

Centerpartiets chefsekonom Martin Ådahl meddelade under onsdagen att de inte tänker stoppa delar av de rödgrönas budget. Detta trots att flera av allianskollegorna sagt sig vilja hålla öppet för att riva upp delar av en S-ledd regeringsbudget. 

– Vi har försvarat budgetens integritet hela tiden. Det kommer vi att göra nu också, säger Martin Ådahl till Dagens Nyheter.  

"Bör prata med Lööf"

Uttalandet har väckt frågor om C:s hållning när det gäller statsbudgeten och om det finns sprickor i alliansens linje mot en kommande rödgrön regering.

Uttalandena har ställt till med ett "jäkla elände", enligt en central röst i C, uppger TT. 

– Om Centerpartiet intar den ståndpunkten är det Annie Lööf som Stefan Löfven bör prata med, sa Björklund i TV4 på onsdagsmorgonen.

Efter Annie Lööfs möte med talmannen på onsdagen kommenterade hon Centerpartiets hållning och Ådahls uttalande.

– Det som Martin Ådahl har sagt är att alliansens partier kommer att rösta ja till vår alliansmotion, säger Lööf under presskonferensen efteråt och fortsätter:

– Men han har sagt att vi måste vårda det finansekonomiska ramverket. Det är väl en jätteviktig del. Att vårda det finansekonomiska ramverket innebär att man tar budgeten i ett klubbslag. Den som har relativ majoritet, som jag förmodar är de rödgröna, kommer också få igenom sin budget.

Kan tänka sig riva upp delar

Annie Lööf går emot sin egen chefsekonom i den känsliga frågan. Hon hänvisar till då de rödgröna med stöd av SD stoppade sänkt brytpunkt för statlig inkomstskatt. Detta trots att budgeten redan var klubbad vid tillfället. 

Det ledde då till att de borgerliga partierna rasade mot oppositionen och anklagade den för att skapa en farlig oreda om budgeten i riksdagen.

– Nu har det blivit omtolkning av svensk riksdagsordning och grundlag i och med att Sverigedemokraterna och de rödgröna gjorde upp för ett år sedan. Den praxisförändringen beklagar jag djupt. Nu är den möjligheten öppen och därför utesluter jag inte heller att använda den, säger Annie Lööf.

På frågan om hon är oense med Martin Ådahl på den punkten säger Lööf:

– Det är mitt ord som gäller i det här fallet. Sedan ett år tillbaka är det omtolkat av riksdagens jurister, det har skett en praxisförskjutning genom att Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna på ett oacceptabelt sätt bröt loss vissa delar. Det finns full möjlighet för den nya oppositionen att göra på samma sätt.

"Kanske har blivit övertolkning"

Martin Ådahl avböjer genom sms till Expressen att kommentera de splittrade budskapen och hänvisar till partisekreteraren Michael Arthursson. 

– Det är Annie Lööfs ord som gäller. Jag tror att det kanske har blivit en övertolkning av Ådahls uttalande, säger han. 

FP-ledaren Jan Björklund har i flera medier sagt att han kan tänka sig försöka sätta stopp i enskilda förslag i en rödgrön budget genom att riva ut dem i efterhand.

– Jag utesluter inte att det finns delar i den budgeten som kan brytas ut och ställas under särskild omröstning. Det var den praxis som Socialdemokraterna själva etablerade förra året. Jag utesluter inte att detta sker nu i höst också, men det får vi se beroende på vad de förslår, säger Björklund till Expressen.

Personlig åsikt 

Staffan Werme, partistyrelseledamot Folkpartiet, menar att han inte vet om alla inom Centerpartiet står bakom Martin Ådahls uttalande om budgeten. 

– Man vet inte om det är Centerpartiet. Martin Ådahl säger detta, men det finns säker olika meningar i de flesta partierna kring detta. Det här är ju en chefsekonom som har uttalat sig, det är hans personliga åsikt. 

Han håller med Björklund om att Folkpartiet bör vara öppna för att försöka stoppa enskilda förslag i en rödgrön budget. 

– Jag tycker inte att Folkpartiet ska ställa upp på ett mer genomgripande budgetsamarbete med Socialdemokraterna, säger Werme.

Vill inte spekulera

Kristdemokratrena vill inte vill inte spekulera om budgeten.

– Vi vet inte hur deras budget ser ut och vi vet inte vilka som står bakom den och därför tänker vi inte spekulera i nuläget, säger Johanna Jämstorp, pressekreterare Kristdemokraterna. 

Hur är samarbetet i alliansen efter att Centerpartiet meddelat att de inte tänker blockera vissa delar av budgeten?

– Vi har sagt tidigare från alliansen att vi kommer att lägga ett gemensamt budgetförslag. Och sedan när det kommer till spekulationer om vad andra partier säger, vi vill se budgeten först och vi vill också se vem som står bakom den. Innan dess kommer vi inte att spekulera om det mer. Vi får ta en sak i taget, säger Jämstorp. 

– Vi har haft bra samarbete inom alliansen i tio år och det hoppas vi fortsätta med. 

För att fälla förslag ur en gemensam budget från S och MP behöver de fyra borgerliga partierna vara eniga. I våras lyfte de rödgröna partierna, och fick stöd av SD, ut förslag om ytterligare sänkt inkomstskatt från alliansens budget.