Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skräcksiffror för Reinfeldt i mätning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Oroande siffror. Partiledaren Fredrik Reinfeldt och valgeneralen Kent Persson tvingas konstatera att Moderaterna bara får 18,5 procent av väljarstödet, enligt Demoskops nya opinionsmätning.

Det är nattsvart, Reinfeldt.

I Expressens och Demoskops väljarbarometer för juni - den första efter EU-valet - noteras Moderaterna för det lägsta stödet sedan oktober 2003, då Bo Lundgren sparkades som partiledare.

Partiet har tappat fler än var tredje väljare sedan valet 2010 - och nu ifrågasätts valgeneralen Kent Persson.

- Ibland måste man byta ut den som inte är i bra form, säger förra partiledaren Ulf Adelsohn.

Krisen för Moderaterna och Fredrik Reinfeldt fortsätter - och fördjupas - efter katastrofsiffrorna i EU-valet.

Expressens och Demoskops väljarbarometer, som genomfördes under tiden den 27 maj till den 4 juni, visar att Moderaterna på en månad tappat 4,1 procentenheter. En statistiskt säkerställd nedgång, enligt Demoskop.

- För Moderaterna är förstås tappet särskilt dramatiskt och man har förlorat 11,6 procent av väljarkåren sedan valet 2010. Tappet är allvarligt på flera plan, konstaterar Demoskops vd Anders Lindholm.

Tappar mest till MP och SD

Anders Lindholm fortsätter:

- I den fas när man nu ska mobilisera och vända opinionen får man i stället ytterligare en rejäl motgång och det är klart det påverkar både självbild och självförtroende.

Enligt Demoskop har det sedan länge funnits ett väljarflöde mellan Socialdemokraterna och Moderaterna - men med den senaste mätningen har en förändring skett:

- Moderaterna tappar just nu mer till både Miljöpartiet och Sverigedemokraterna än till något av de övriga allianspartierna, säger Anders Lindholm.

"Det är nästan osannolikt"

Ulf Adelsohn, partiledare för Moderaterna 1981-1986 och gift med kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth, menar att valgeneralen är "extremt viktig" i valrörelsen.

- Det är han eller hon som ska sätta in de bästa spelarna, om vi jämför med fotboll. Ibland måste man byta ut den som inte är i bra form.

Så vad tycker du om valledaren och partisekreteraren Kent Persson?

- Fråga personen som utsåg honom.

Fredrik Reinfeldt?

- Ja, fråga honom.

Enligt Ulf Adelsohn begick partiet ett stort misstag i EU-valrörelsen när man valde att inte engagera förra EU-ministern och M-ministern Ulf Dinkelspiel.

- Det är nästan osannolikt att man inte använder en sådan person.

"Ett toppstyrt parti"

Kent Persson själv kommenterar Expressens och Demoskops junimätning så här:

- Mätningen skiljer sig från SCB:s omfattande undersökning och de andra opinionsmätningarna som nyligen har kommit. Den verkar vara en efterdyning av Europaparlamentsvalet med samma typ av väljarrörelser, där bland andra vi och Socialdemokraterna backar.

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att det blir partiledarskifte för Moderaterna om alliansen förlorar valet.

- Personligen tror jag inte att Reinfeldt sitter kvar efter en valförlust. Men Moderaterna är ett toppstyrt parti så det måste finnas tydligt alternativ när han går.

På oppositionssidan är glädjen stor över Moderaternas nya nedgång.

- De betalar priset för att ha misslyckats med välfärden och jobben, hävdar Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler, som dock inte vågar ta ut segern i förskott.

- Det är uppenbart att väljarna tröttnat på Moderaternas avsaknad av idéer, menar Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner.

Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare, fyller i:

- Moderaternas största fiende är verkligheten. Misslyckas man med jobben och skolan straffas man med rätta av väljarna.

"Nu behövs en vändning"

Fredrik Reinfeldt tröstas dock av allianskamraterna.

- Jag är övertygad om att Moderaterna kommer att nå ett klart bättre resultat i september än i denna mätning, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

Och Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson konstaterar att uppförsbacken "drabbat samtliga allianspartier".

- Nu behövs en vändning för alla fyra, säger hon.

Är det kört för alliansen nu?

- Nej. Vi har vänt underlägen förr. Vi är inne i ett skede där vi presenterar viktiga förslag som förstärker jobb och välfärd. Den 14 september får vi kvitto på hur väljarna ser på regeringsalternativen.

Kommentarer till nya mätningen

"Det är tydligt att de partier som gick fram i EU-valet tjänar på det också i den här mätningen. Vår uppgift blir nu att snabbt komma tillbaka till det som är viktigast för Sverige, jobben, skolan och välfärden."

Carin Jämtin, partisekreterare, Socialdemokraterna.

"Det är en bra siffra och vi har ännu större potential. Frågan om vinster i välfärden kommer vara en av de frågor som avgör vad folk röstar på, och vi är partiet för dem som tycker skattepengar skall gå till vård och skola."

Aron Etzler, partisekreterare, Vänsterpartiet.

"Siffrorna motsvarar den känsla vi har, att vi är många som längtar efter ett starkt grönt parti i nästa regering med stora visioner om klimatet, skolan, jobben och jämställdheten."

Anders Wallner, partisekreterare, Miljöpartiet.

"Många väljare är osäkra och lättrörliga. Vi har hårt arbete framför oss och erfarenheten från är att väljarna är påverkningsbara ända fram till valdagen."

Kent Persson, partisekreterare, Moderaterna.

"Det är många som inte bestämt hur de ska rösta i höstens val vilket ger oss i Folkpartiet en potential att växa. Alliansens partier har alla god möjlighet att vända siffrorna innan valet."

Nina Larsson, partisekreterare, Folkpartiet.

"Centerpartiet fortsätter att gå framåt. Fler människor uppskattar vår politik för de jobbskapande småföretagen, för mer förnybar energi och för utveckling av hela Sverige."

Michael Arthursson, partisekreterare, Centerpartiet.

"Dagens siffra visar att uppgången i opinionsmätningar fortsätter. Det är 100 dagar till valet och fram tills dess arbetar vi för att öka stödet."

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare, Kristdemokraterna.

"Jag är väldigt glad. Vi har ökat med nästan en procentenhet i varje mätning under våren, och nu kan vi definitivt lämna diskussionen om att en röst på Fi är en bortkastad röst."

Gudrun Schyman, talesperson, Feministiskt initiativ.

"Det är glädjande att vi ökar och med detta läge i opinionen ser vi stora förhoppningar om att behålla vågmästarrollen även efter valet. Det är uppenbart att väljarna är trötta på Reinfeldt och nu söker efter alternativ."

Björn Söder, partisekreterare, Sverigedemokraterna.

Så gjordes undersökningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.

Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)

Undersökningsperiod: 27 maj-4 juni 2014.

Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.

Antal genomförda intervjuer: 1 250.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.

Beställare: Expressen.

Mätinstitut: Demoskop.

Statistisk säkerhet: Moderaternas nedgång och Miljöpartiets uppgång är signifikanta.