Oroande siffror. Partiledaren Fredrik Reinfeldt och valgeneralen Kent Persson tvingas konstatera att Moderaterna bara får 18,5 procent av väljarstödet, enligt Demoskops nya opinionsmätning.
Oroande siffror. Partiledaren Fredrik Reinfeldt och valgeneralen Kent Persson tvingas konstatera att Moderaterna bara får 18,5 procent av väljarstödet, enligt Demoskops nya opinionsmätning.

Skräcksiffror för Reinfeldt i mätning

Publicerad

Det är nattsvart, Reinfeldt.

I Expressens och Demoskops väljarbarometer för juni - den första efter EU-valet - noteras Moderaterna för det lägsta stödet sedan oktober 2003, då Bo Lundgren sparkades som partiledare.

Partiet har tappat fler än var tredje väljare sedan valet 2010 - och nu ifrågasätts valgeneralen Kent Persson.

- Ibland måste man byta ut den som inte är i bra form, säger förra partiledaren Ulf Adelsohn.

Krisen för Moderaterna och Fredrik Reinfeldt fortsätter - och fördjupas - efter katastrofsiffrorna i EU-valet.

Expressens och Demoskops väljarbarometer, som genomfördes under tiden den 27 maj till den 4 juni, visar att Moderaterna på en månad tappat 4,1 procentenheter. En statistiskt säkerställd nedgång, enligt Demoskop.

- För Moderaterna är förstås tappet särskilt dramatiskt och man har förlorat 11,6 procent av väljarkåren sedan valet 2010. Tappet är allvarligt på flera plan, konstaterar Demoskops vd Anders Lindholm.

Tappar mest till MP och SD

Anders Lindholm fortsätter:

- I den fas när man nu ska mobilisera och vända opinionen får man i stället ytterligare en rejäl motgång och det är klart det påverkar både självbild och självförtroende.

Enligt Demoskop har det sedan länge funnits ett väljarflöde mellan Socialdemokraterna och Moderaterna - men med den senaste mätningen har en förändring skett:

- Moderaterna tappar just nu mer till både Miljöpartiet och Sverigedemokraterna än till något av de övriga allianspartierna, säger Anders Lindholm.

"Det är nästan osannolikt"

Ulf Adelsohn, partiledare för Moderaterna 1981-1986 och gift med kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth, menar att valgeneralen är "extremt viktig" i valrörelsen.

- Det är han eller hon som ska sätta in de bästa spelarna, om vi jämför med fotboll. Ibland måste man byta ut den som inte är i bra form.

Så vad tycker du om valledaren och partisekreteraren Kent Persson?

- Fråga personen som utsåg honom.

Fredrik Reinfeldt?

- Ja, fråga honom.

Enligt Ulf Adelsohn begick partiet ett stort misstag i EU-valrörelsen när man valde att inte engagera förra EU-ministern och M-ministern Ulf Dinkelspiel.

- Det är nästan osannolikt att man inte använder en sådan person.

"Ett toppstyrt parti"

Kent Persson själv kommenterar Expressens och Demoskops junimätning så här:

- Mätningen skiljer sig från SCB:s omfattande undersökning och de andra opinionsmätningarna som nyligen har kommit. Den verkar vara en efterdyning av Europaparlamentsvalet med samma typ av väljarrörelser, där bland andra vi och Socialdemokraterna backar.

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att det blir partiledarskifte för Moderaterna om alliansen förlorar valet.

- Personligen tror jag inte att Reinfeldt sitter kvar efter en valförlust. Men Moderaterna är ett toppstyrt parti så det måste finnas tydligt alternativ när han går.

På oppositionssidan är glädjen stor över Moderaternas nya nedgång.

- De betalar priset för att ha misslyckats med välfärden och jobben, hävdar Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler, som dock inte vågar ta ut segern i förskott.

- Det är uppenbart att väljarna tröttnat på Moderaternas avsaknad av idéer, menar Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner.

Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare, fyller i:

- Moderaternas största fiende är verkligheten. Misslyckas man med jobben och skolan straffas man med rätta av väljarna.

"Nu behövs en vändning"

Fredrik Reinfeldt tröstas dock av allianskamraterna.

- Jag är övertygad om att Moderaterna kommer att nå ett klart bättre resultat i september än i denna mätning, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson.

Och Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg Johansson konstaterar att uppförsbacken "drabbat samtliga allianspartier".

- Nu behövs en vändning för alla fyra, säger hon.

Är det kört för alliansen nu?

- Nej. Vi har vänt underlägen förr. Vi är inne i ett skede där vi presenterar viktiga förslag som förstärker jobb och välfärd. Den 14 september får vi kvitto på hur väljarna ser på regeringsalternativen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt