Nekar. När SD-politikern Björn Löfvenius, 66, konfronteras med sina inlägg på Avpixlat, säger han sig inte minnas något, sedan nekar han. "Nej, nej. Har jag väl aldrig gjort". Foto: Suvan Mrkonjic
Nekar. När SD-politikern Björn Löfvenius, 66, konfronteras med sina inlägg på Avpixlat, säger han sig inte minnas något, sedan nekar han. "Nej, nej. Har jag väl aldrig gjort".  Foto: Suvan Mrkonjic

Skämtar om att köra över asylsökande

Publicerad

BORÅS. SD-politikern Björn Löfvenius, 66, kandiderar för partiet i Borås.

Under antaget namn kallar han på Avpixlat asylsökanden för "PARASITER" och "skojar" om att köra över dem:

"Tror bestämt att jag i all uppståndelse där lätt hade tagit fel på broms och gaspedalen", skrev han på sajten i våras.

Björn Löfvenius är sjundenamn på SD:s kommunlista i Borås och han har skrivit hundratals kommentarer på Avpixlat.

När hatsajten hösten 2012 skrev om en demonstration vid ett asylboende i Värmland kallade han de asylsökande för "PARASITER!" Under samma artikel "skojade" han också om att köra över dem:

"Hade jag kommit åkande på den vägen som dom här ekonomiska, parasiterande lyckosökarna blockerade hade jag lätt kunnat tagit fel på gas och broms."

Löfvenius återkom på samma tema i ännu en kommentar om protesterande asylsökande som enligt Avpixlat skapat "trafikkaos":

"Tror bestämt att jag i all uppståndelse där lätt hade tagit fel på broms och gaspedalen."

I våras surnade han till när SD-toppen Kent Ekeroth hade tvingats lämna en restaurang. På Avpixlat skrev han då:

"Vi som vill Sveriges bästa"

"Nä Nu Djä--ar får det vara NOG! Vi kommer att VÄXA och på sikt ställa ALLA dessa underminerare för vårt Svenska samhälle till svars! Vi som vill Sveriges bästa skall inte behöva utstå vad som helst!"

När Expressen träffar Björn Löfvenius vill han först inte kännas vid att han kallat asylsökanden för "PARASITER!" När han får reda på att hans kommentatorskonto kopplats till hans mejladress säger han:

- Jag kanske har skrivit en del som är relevant men det här har jag inget minne av..., säger han om "PARASITER!"-kommentaren.

När han får höra sina kommentarer där han "skojar" om att köra över asylsökanden säger han:

- Nej, nej. Har jag väl aldrig gjort.

"Ligger inget bakom detta"

Sedan säger han:

- Men det ligger inget bakom detta.

Varför tar du upp det överhuvudtaget när det gäller asylsökande? Innebörden av det här är att du skojar om att köra över människor.

- Nej, nej, säger Björn Löfvenius och avbryter intervjun.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt