Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sjöstedt: Vi har en god förhandlingsposition

Foto: Alexander Donka

Vänsterpartiet är inte överens med de blivande regeringspartierna.

Jonas Sjöstedt väntar nu på ett nytt bud om vinster i välfärden.

- Hittills har förslaget inte varit starkt nog, säger han.

Vänsterledaren har ägnat hela valrörelsen åt att påminna om att vinstuttaget i välfärden ska stoppas. Det har också varit kravet från Jonas Sjöstedt för att släppa genom en S- och MP-budget nu när budgetförhandlingarna påbörjats. Men Vänsterpartiets ledare hade en något mildare ton när han mötte pressen efter att talmannen officiellt gett uppdraget till Stefan Löfven att bilda regering.

- För oss är det viktiga att en vi ska börja förändra verkligheten åt rätt håll, och att få utfästelser om verklig förändring, säger Jonas Sjöstedt i riksdagen.

På frågor om detta betyder att man i förhandlingarna tänker gå med på de blivande regeringspartiernas öppnare hållning kring regler om vinstuttag villa han inte svara på. Heller inte om lösningen blir att utreda frågan ytterligare.

Stefan Löfven sa på pressträffen att samtalen förs i en anda som gör att han är säker på att han kommer få stöd att bilda regering och få igenom sin budget. Håller du med honom om den beskrivningen?

- Samtalstonen är god. Förhandlingsgruppen har träffats flera gånger på partiledarnivå och språkrörs nivå i morse. Det finns ett konstruktivt samtal men vi är inte överens än. Just nu räknar vi med att få ett förslag ganska snart från de blivande regeringspartierna där de pekar på nya lösningar i vinstfrågan. När vi är klara med den då går vi på budgetförhandlingarna.

Hur ser du på möjligheterna att få igenom ett stopp av vinstuttaget i riksdagen även om du får med dig S och MP?

- Det finns problem med det parlamentariska läget, det inser vi. Vi inser att det här kan vara en process som sker i flera steg naturligtvis.

Hur påverkar det parlamentariska läget din förhandlingsposition?

- Jag tycker att i grunden ger det parlamentariska läget oss en väldigt god förhandlingsposition. I grunden är det så att utan oss är S och MP mindre än den borgerliga alliansen. Med oss är man större.

Vänsterpartiet kommer att lägga ned sina röster och alltså släppa fram Stefan Löfven som statsminister vid omröstningen på torsdag. En gradskillnad från tidigare när Vänsterpartiet som tradition röstat för socialdemokratiska statsministrar.

- Vi ser honom som den naturliga regeringsbildaren efter det här valresultatet. Att vi lägger ned våra röster hänger ihop med att när vi inte ingår i regeringen är vi i grunden ett vänsteralternativ och oppositionsparti i riksdagen, säger Jonas Sjöstedt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!