I ett brev till tio företagsledare i välfärdssektorn uppmanar Vänsterledaren Jonas Sjöstedt dem att redan nu stoppa all vinst. "Ett direkt hot", säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef för Vårdföretagarna. "Det finns inget hotfullt alls i det här", svarar Sjöstedt. Foto: Anna Svanberg
I ett brev till tio företagsledare i välfärdssektorn uppmanar Vänsterledaren Jonas Sjöstedt dem att redan nu stoppa all vinst. "Ett direkt hot", säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef för Vårdföretagarna. "Det finns inget hotfullt alls i det här", svarar Sjöstedt. Foto: Anna Svanberg

Sjöstedt skickar hotbrev till vd:ar

Publicerad

Här är varningen som Vänsterledaren Jonas Sjöstedt skickar ut till företagsledare i välfärdssektorn.

I ett brev till tio vd:ar uppmanar Sjöstedt dem att redan nu stoppa all vinst.

– Det är ett direkt hot, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef för Vårdföretagarna.

Att stoppa vinster i välfärden Vänsterpartiets absolut viktigaste valbudskap.

Nu intensifierar partiet kampanjen genom att skicka ut ett brev adresserat till tio vd:ar för stora företag i välfärdssektorn.

I brevet står det bland annat.

"Den 14 september tänker vi vinna valet och avskaffa de privata vinsterna i välfärden."

Därefter följer instruktioner för hur företagen kan ombildas till så kallade SVB-bolag som inte får ta ut vinst.

"Börjar skicka hot"

Brevet mötte genast kritik efter att det spridits i sociala medier.

– Jag har respekt för att man kan tycka olika saker i sakfrågan. Även om man då kan ha ett högt tonläge så tycker jag att man har passerat en moralisk och etisk gräns när man som partiledare börjar skicka hot. Jag undrar vad de vill uppnå med det här, säger Claes Nyberg, vd för Friskolornas riksförbund.

Vad han reagerar mest på är att brevet är adresserat till en individ.

– Att göra det på det här sättet tycker jag är långt över gränsen.

"Fullkomligt orealistiskt"

Även Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på branschorganisationen Vårdföretagarna, är väldigt kritisk till Sjöstedts formuleringar.

– Jag tycker att det är upprörande. Redan fram till nu så har Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet skapat en väldig oro både för företagarna, de anställda i vårdföretagen och för brukarna. Det här spär på det ytterligare. Det är ett direkt hor mot företagen, säger han.

Att driva vårdföretagen som SVB-bolag tror han inte på.

– Det är fullkomligt orealistiskt. I dag finns det två SVB-bolag inom vårdsektorn och ett av dem har begärts i konkurs. Det tror jag att Jonas Sjöstedt vet.

"Vänligt brev"

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt håller inte med om kritiken att han har skickat ut ett "hotbrev".

– Jag tycker att det är ett väldigt vänligt och informativt brev till riskkapitalbolagen där jag berättar om vilken politik vi vill föra. Jag inbjuder ju också till att stanna kvar i branschen utan att ta ut vinster.

Har du nån förståelse för att folk som får de här breven personligen tycker att det känns konstigt och hotfullt?

– Jag skriver till dem i egenskap av vd:ar. Och det finns inget hotfullt alls i det här. Jag tror att de känner till mycket av innehållet.

Tror du att någon kommer att följa din uppmaning?

– Jag tror att man i den här branschen uppfattar att motståndet mot vinster i välfärden är så starkt att man kanske måste hitta andra branscher att jobba i eller ta bort vinstintresset.

Di.se skrev först om Sjöstedts brev.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt