Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sjöstedt kan stödja en budget av S och MP

Foto: Sune Grabbe

Jonas Sjöstedt är beredd att stödja en budget framlagd av S och MP - om de båda partierna först förhandlar sin budget med V.

Vänsterpartiets hjärtefråga om vinstförbud i välfärden är bara kopplat till regeringsförhandlingar och alltså inte förhandlingar om budgeten, säger partiledaren till Svenska Dagbladet.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt öppnar nu för en möjlig regering efter valet som består av bara Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

I en intervju med SvD säger Sjöstedt förvisso att V bara kommer rösta ja till en regering där partiet självt ingår och för att ta plats i en regering kräver man att vinster i välfärden ska bort.

Men.

Efter att regeringen gång på gång pressat S-ledaren Stefan Löfven på hur han ska lyckas få igenom sin budget kommer nu Sjöstedt med en möjlig utväg.

I SvD-intervjun förklarar V-ledaren att han kan tänka sig att stödja en budget som förhandlas fram mellan dem själva, MP och S.

Och i en sådan förhandling är inte frågan om vinster i välfärden högst prioriterad.

- Vi har sagt att går vi in i en regering då är det vårt tyngsta krav. En budget är någonting som gäller för ett år. Vi kommer självklart att föra upp viktiga krav där också, men vi har kopplat det (vinster i välfärden, red anm.) till regeringsfrågan, säger Sjöstedt till Svenska Dagbladet.