Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Sifon drog ner stämningen rejält"

ONSDAG. Stefan Löfven kunde inte bestämma sig om kärnkraften i Expressens partiledardebatt. Han kunde inte bestämma sig för om dagens kärnkraftsreaktorer ska ersättas med nya. S-ledarens insats fick stark kritik med omdömen som "tabbe", "blunder" och "bristande politisk erfarenhet". Foto: Jens L'Estrade

Gapet till alliansen är halverat visar nya Sifomätningen.

Sent i natt var det krisstämning i S-lägrets kampanjhögkvarteret och flera S-medarbetare ifrågasätter nu valstrategin.

- Många börjar internt känna att kampanjen varit fel inriktad. Vi gör fel saker, säger en källa inom partiet.

SÅ GJORDES UNDERSÖKNINGEN

Fråga: "Vilket parti skulle du rösta på om det var val i dag?"

Undersökningsperiod: Mätningen genomfördes 1-4 september 2014.

Antal tillfrågade och metod: Mätningen bygger på 1 252 intervjuer.

Beställare: Svenska Dagbladet.

Mätinstitut: Sifo.

Statiskt säkerhet: Folkpartiets uppgång är en statistiskt säker uppgång. De rödgrönas (S, V och MP) minskning är en statistiskt säker tillbakagång.

DET HÄR BETYDER DET OCKSÅ

Sverigedemokraterna blir vågmästare om den här Sifomätningen slår in och blir valresultat. Det är en utveckling som alla de andra partierna fruktar och vill undvika.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet är enligt Sifomätningen inte längre tillsammans större än allianspartierna, vilket S och MP har varit hittills under valrörelsen. Det innebär att chanserna för en koalition mellan S och MP blir mindre och att en sådan regering blir helt beroende av Vänsterpartiets stöd i alla omröstningar i riksdagen.

Det har varit en fiaskoartad vecka för S-ledaren Stefan Löfven med flera missar.

När han intervjuades av Anna Hedenmo i SVT:s partiledarutfrågning i söndags skrattade hon till slut åt honom för att han inte gav raka svar. I Expressens partiledarutfrågning kunde han inte ge svar på frågan hur han ställer sig till kärnkraft och under Aftonbladets debatt i måndags anklagade han alliansen för "siffertrixande".

Nu kommer nästa smäll.

I senaste Sifomätningen, gjord 1-4 september, som Svenska Dagbladet presenterade i går kväll har gapet till alliansen halverats till 4,5 procentenheter. I sin analys skriver tidningen även att Stefan Löfvens insatser under Expressens partiledardebatt har ifrågasatts.

Lägsta siffran någonsin

Socialdemokraterna får endast 27 procents väljarstöd. Siffran är inte statistiskt säkerställd, men visar på en nivå som partiet tidigare enbart haft under Håkan Juholts tid som partiledare. Det är den lägsta Sifo-siffran för S någonsin i en valrörelse.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin litar inte på en enskild väljarundersökning:

- Vi har de senaste dagarna sett olika mätningar med väldigt olika resultat. I Demoskops mätning var skillnaden 11,5 procentenheter, säger Carin Jämtin.

Men enligt uppgift till Expressen möttes undersökningen från Sifo med stor överraskning i S-lägret.

- Sifon drog ner stämningen rejält i kampanjhögkvarteret. Sms-kedjorna går varma av oro i partiet. Vår partisiffra är usel och ändå uppmanas vi internt att utstråla utåt att vi är på väg att segra, säger en tjänsteman i Socialdemokraterna.

"Vi gör fel saker"

Det finns också en uppfattning bland partifolket att Socialdemokraterna har svårt att förklara vad partiet vill.

- Nu börjar många internt känna att kampanjen varit fel inriktad. Vi gör fel saker. Att Stefan Löfven gör mindre bra debatter kan de flesta leva med, men inte att vi inte klarar av att förklara vad vi vill, säger en S-tjänsteman.

Hos Moderaterna välkomnas de nya siffrorna.

- Väljarmätningen ger viktig energi till valkampanjen och våra kampanjarbetare är på gott humör, säger partisekreterare Kent Persson.

Statsvetaren Marie Demker vid Göteborgs universitet tror att mätningen skapar oro inom oppositionen, men hon tar ändå siffrorna med en nypa salt:

- Nyhetsmässigt är det en kalldusch för Socialdemokraterna. Men man bör ta denna undersökning med stor försiktighet. Det har kommit tre andra mätningar i veckan som visar andra siffror och jag håller för uteslutet att opinionen har ändrat sig helt och hållet.

"Kommer bli mycket jämnt"

Carin Jämtin tror att valet kan bli en rysare:

– Den slutsats man kan dra är att valet kommer bli mycket jämnt. Det kan handla om enstaka röster för att Sverige ska få en handlingskraftig regering med Stefan Löfven eller parlamentariskt kaos med Fredrik Reinfeldt.

Expressen/Demoskops mätning, som publicerades i fredags, visar ett gap på 11,5 procentenheter till de rödgrönas fördel. Den siffran ligger på ungefär samma nivå som DN/Ipsos senaste mätning där gapet är 11,2 procentenheter och TV4/Novus mätning i måndags med ett gap på 9,4 procentenheter.

En förklaring till den stora skillnaden mellan den nya Sifomätningen och andra mätningar kan vara att mätperioderna skiljer sig åt mellan olika institut. Expressen/Demoskops mätning gjordes genom telefonintervjuer under perioden 5 augusti till 2 september. Sifomätningen gjordes den 1–4 september.

 

Rättelse: Statsvetaren Marie Demker kallades felaktigt s-märkt i en tidigare version av artikeln. Marie Demker är inte aktiv i Socialdemokraterna eller medlem i något annat parti.