ONSDAG. Stefan Löfven kunde inte bestämma sig om kärnkraften i Expressens partiledardebatt. Han kunde inte bestämma sig för om dagens kärnkraftsreaktorer ska ersättas med nya. S-ledarens insats fick stark kritik med omdömen som "tabbe", "blunder" och "bristande politisk erfarenhet". Foto: Jens L'Estrade
ONSDAG. Stefan Löfven kunde inte bestämma sig om kärnkraften i Expressens partiledardebatt. Han kunde inte bestämma sig för om dagens kärnkraftsreaktorer ska ersättas med nya. S-ledarens insats fick stark kritik med omdömen som "tabbe", "blunder" och "bristande politisk erfarenhet".  Foto: Jens L'Estrade

"Sifon drog ner stämningen rejält"

Publicerad

Gapet till alliansen är halverat visar nya Sifomätningen.

Sent i natt var det krisstämning i S-lägrets kampanjhögkvarteret och flera S-medarbetare ifrågasätter nu valstrategin.

- Många börjar internt känna att kampanjen varit fel inriktad. Vi gör fel saker, säger en källa inom partiet.

Det har varit en fiaskoartad vecka för S-ledaren Stefan Löfven med flera missar.

När han intervjuades av Anna Hedenmo i SVT:s partiledarutfrågning i söndags skrattade hon till slut åt honom för att han inte gav raka svar. I Expressens partiledarutfrågning kunde han inte ge svar på frågan hur han ställer sig till kärnkraft och under Aftonbladets debatt i måndags anklagade han alliansen för "siffertrixande".

Nu kommer nästa smäll.

I senaste Sifomätningen, gjord 1-4 september, som Svenska Dagbladet presenterade i går kväll har gapet till alliansen halverats till 4,5 procentenheter. I sin analys skriver tidningen även att Stefan Löfvens insatser under Expressens partiledardebatt har ifrågasatts.

Lägsta siffran någonsin

Socialdemokraterna får endast 27 procents väljarstöd. Siffran är inte statistiskt säkerställd, men visar på en nivå som partiet tidigare enbart haft under Håkan Juholts tid som partiledare. Det är den lägsta Sifo-siffran för S någonsin i en valrörelse.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin litar inte på en enskild väljarundersökning:

- Vi har de senaste dagarna sett olika mätningar med väldigt olika resultat. I Demoskops mätning var skillnaden 11,5 procentenheter, säger Carin Jämtin.

Men enligt uppgift till Expressen möttes undersökningen från Sifo med stor överraskning i S-lägret.

- Sifon drog ner stämningen rejält i kampanjhögkvarteret. Sms-kedjorna går varma av oro i partiet. Vår partisiffra är usel och ändå uppmanas vi internt att utstråla utåt att vi är på väg att segra, säger en tjänsteman i Socialdemokraterna.

"Vi gör fel saker"

Det finns också en uppfattning bland partifolket att Socialdemokraterna har svårt att förklara vad partiet vill.

- Nu börjar många internt känna att kampanjen varit fel inriktad. Vi gör fel saker. Att Stefan Löfven gör mindre bra debatter kan de flesta leva med, men inte att vi inte klarar av att förklara vad vi vill, säger en S-tjänsteman.

Hos Moderaterna välkomnas de nya siffrorna.

- Väljarmätningen ger viktig energi till valkampanjen och våra kampanjarbetare är på gott humör, säger partisekreterare Kent Persson.

Statsvetaren Marie Demker vid Göteborgs universitet tror att mätningen skapar oro inom oppositionen, men hon tar ändå siffrorna med en nypa salt:

- Nyhetsmässigt är det en kalldusch för Socialdemokraterna. Men man bör ta denna undersökning med stor försiktighet. Det har kommit tre andra mätningar i veckan som visar andra siffror och jag håller för uteslutet att opinionen har ändrat sig helt och hållet.

"Kommer bli mycket jämnt"

Carin Jämtin tror att valet kan bli en rysare:

– Den slutsats man kan dra är att valet kommer bli mycket jämnt. Det kan handla om enstaka röster för att Sverige ska få en handlingskraftig regering med Stefan Löfven eller parlamentariskt kaos med Fredrik Reinfeldt.

Expressen/Demoskops mätning, som publicerades i fredags, visar ett gap på 11,5 procentenheter till de rödgrönas fördel. Den siffran ligger på ungefär samma nivå som DN/Ipsos senaste mätning där gapet är 11,2 procentenheter och TV4/Novus mätning i måndags med ett gap på 9,4 procentenheter.

En förklaring till den stora skillnaden mellan den nya Sifomätningen och andra mätningar kan vara att mätperioderna skiljer sig åt mellan olika institut. Expressen/Demoskops mätning gjordes genom telefonintervjuer under perioden 5 augusti till 2 september. Sifomätningen gjordes den 1–4 september.

 

Rättelse: Statsvetaren Marie Demker kallades felaktigt s-märkt i en tidigare version av artikeln. Marie Demker är inte aktiv i Socialdemokraterna eller medlem i något annat parti.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt