Foto: Lisa Mattisson ExpFoto: Lisa Mattisson Exp
 Foto: Lisa Mattisson Exp
Gapet mellan blocken är nu 11,5%, rödgröna på 48% och Alliansen på 36,9%.Gapet mellan blocken är nu 11,5%, rödgröna på 48% och Alliansen på 36,9%.
Gapet mellan blocken är nu 11,5%, rödgröna på 48% och Alliansen på 36,9%.
Tittar man på hur opinionsläget var vid denna tidpunkt inför tidigare val, och jämför med hur resultatet blev i valet syns att det gapet mellan blocken bara förändras med några procenthenheter. - Det kommer att behövas dramatiska omvärldshändelser som rör säkerhet och ekonomi för att man ska kunna komma i kapp, säger Anders Lindholm, vd på Demoskop.Tittar man på hur opinionsläget var vid denna tidpunkt inför tidigare val, och jämför med hur resultatet blev i valet syns att det gapet mellan blocken bara förändras med några procenthenheter. - Det kommer att behövas dramatiska omvärldshändelser som rör säkerhet och ekonomi för att man ska kunna komma i kapp, säger Anders Lindholm, vd på Demoskop.
Tittar man på hur opinionsläget var vid denna tidpunkt inför tidigare val, och jämför med hur resultatet blev i valet syns att det gapet mellan blocken bara förändras med några procenthenheter.
- Det kommer att behövas dramatiska omvärldshändelser som rör säkerhet och ekonomi för att man ska kunna komma i kapp, säger Anders Lindholm, vd på Demoskop.

Siffrorna Reinfeldt
inte alls vill se nu

Publicerad

En vecka kvar till valet.

Här är siffrorna som Fredrik Reinfeldt helst skulle vilja slippa att se - gapet till de rödgröna är kvar.

- Det kommer handla mycket om att övertyga osäkra väljare, säger Fredrik Reinfeldt, M, om det samlade opinionsläget.

Enligt Expressens/Demoskops septembermätning får de rödgröna 48,4 procent medan alliansen får 36,9 procent - ett glapp på 11,5 procentenheter.

- Att alliansen ska komma i kapp de rödgröna är osannolikt, säger Anders Lindholm, vd på Demoskop.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, M, kommenterade under torsdagen det samlade opinionsläget.

- Vi vet att den process som väljarna och medborgarna har, det är att nu börja ta ställning. Då inte bara för och emot regeringen utan viket parti, hur ser alternativen ut, säger Reinfeldt till Expressens Emelie Henricson.

"Kan förändras snabbt"

Moderaternas partisekreterare Kent Persson pekar på andelen osäkra väljare.

- Med en så hög andel osäkra så nära inpå valet visar det att läget kan förändras snabbt.

Statsvetaren Annika Fredén vid Lunds universitet:

- Skillnaden mellan S och M är inte så stor, men Social- demokraterna har profilerat sig i skolfrågan och vunnit trovärdighet i det. Regeringens säkra kort har varit ekonomin tidigare, men det ser inte ut att räcka längre, det ser mörkt ut.

Gustav Fridolin, MP, vars parti går upp med 0,8 procentenheter till 10,6 är beredd att samarbeta med samtliga partier utom Sverigedemokraterna.

- Vi tror att vi kan få förtroende att tillsammans med Socialdemokraterna bilda en sådan regering. Men skulle det behövas fler partier i en sådan regering så är det politiken som avgör om Åsa och jag kommer underteckna en regeringsförklaring.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt