Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Siffrorna Reinfeldt
inte alls vill se nu

Foto: Lisa Mattisson Exp
Gapet mellan blocken är nu 11,5%, rödgröna på 48% och Alliansen på 36,9%.
Tittar man på hur opinionsläget var vid denna tidpunkt inför tidigare val, och jämför med hur resultatet blev i valet syns att det gapet mellan blocken bara förändras med några procenthenheter.- Det kommer att behövas dramatiska omvärldshändelser som rör säkerhet och ekonomi för att man ska kunna komma i kapp, säger Anders Lindholm, vd på Demoskop.

En vecka kvar till valet.

Här är siffrorna som Fredrik Reinfeldt helst skulle vilja slippa att se - gapet till de rödgröna är kvar.

- Det kommer handla mycket om att övertyga osäkra väljare, säger Fredrik Reinfeldt, M, om det samlade opinionsläget.

Enligt Expressens/Demoskops septembermätning får de rödgröna 48,4 procent medan alliansen får 36,9 procent - ett glapp på 11,5 procentenheter.

- Att alliansen ska komma i kapp de rödgröna är osannolikt, säger Anders Lindholm, vd på Demoskop.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, M, kommenterade under torsdagen det samlade opinionsläget.

- Vi vet att den process som väljarna och medborgarna har, det är att nu börja ta ställning. Då inte bara för och emot regeringen utan viket parti, hur ser alternativen ut, säger Reinfeldt till Expressens Emelie Henricson.

"Kan förändras snabbt"

Moderaternas partisekreterare Kent Persson pekar på andelen osäkra väljare.

- Med en så hög andel osäkra så nära inpå valet visar det att läget kan förändras snabbt.

Statsvetaren Annika Fredén vid Lunds universitet:

- Skillnaden mellan S och M är inte så stor, men Social- demokraterna har profilerat sig i skolfrågan och vunnit trovärdighet i det. Regeringens säkra kort har varit ekonomin tidigare, men det ser inte ut att räcka längre, det ser mörkt ut.

Gustav Fridolin, MP, vars parti går upp med 0,8 procentenheter till 10,6 är beredd att samarbeta med samtliga partier utom Sverigedemokraterna.

- Vi tror att vi kan få förtroende att tillsammans med Socialdemokraterna bilda en sådan regering. Men skulle det behövas fler partier i en sådan regering så är det politiken som avgör om Åsa och jag kommer underteckna en regeringsförklaring.

SÅ GJORDES UNDERSÖKNINGEN

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten.
Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)
Undersökningsperiod: Den 5 augusti - 2 september 2014.
Metod och urval: Telefonintervjuer i enlighet med standard för slumpmässiga befolkningsurval baserat på telefonnummer. För att tillförsäkra god representativitet kompletteras fasta med mobila telefonnummer. Utvald person i ett hushåll ersätts inte av annan person i samma hushåll.
Antal genomförda intervjuer: 1 250.
Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.
Beställare: KvP/Expressen.
Mätinstitut: Demoskop.
Statistisk säkerhet: Inga signifikanta skillnader i förhållande till augustimätningen.