Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sifferbråket efter sändningen i natt

Jimmie Åkesson.  Foto: Anna-Karin Nilsson
SVT:s Mats Knutson.

Siffrorna haglade tätt i SVT-utfrågningen med Jimmie Åkesson.

Efter sändningen fortsatte bråket om a-kassesiffrorna.

- Jag tycker att det är ohederligt av SVT att inte ge mig sina beräkningar innan, säger Jimmie Åkesson till Expressen.

Sent i natt försvarade sig SVT mot anklagelserna.

Under gårdagens program pressades Jimmie Åkesson hårt om sitt förslag om a-kassa. Dels vill partiet ha en höjning från 680 kronor till 1 200 kronor om dagen, dels att medlemskapet ska vara avgiftsfritt.

Partiet hävdar att det skulle kosta 5,4 miljarder kronor att förändra a-kassan - medan SVT - som uppger att de låtit regeringskansliet genomföra en beräkning - menar att kostnaden är 8 miljarder.

Aftonbladet har tagit del av regeringskansliets beräkningar och skriver att man där konstaterar att den totala utgiftsökningen för partiets förslag om a-kassa kostar 7,7 miljarder för 2016 under första året med slopad avgift enligt SD:s valmanifest.

I SD:s egna uträkningar som beställts av riksdagens utredningstjänst är motsvarande siffra 5,8 miljarder kronor.

Skillnaden är 1,9 miljarder.

För 2017 är motsvarande siffror 7,6 miljarder i regeringskansliets beräkning och 6,0 miljarder i SD:s och för 2018 7,6 respektive 6,2 miljarder, skriver Aftonbladet.

De olika siffrorna ledde till bråk efter programmet.

- Första reaktionen var att Jimmie Åkesson inte verkade ha en susning om siffrorna. Det kan man möjligen tycka är okej. Men samtidigt så är det här partiledaren för ett parti där detta är en av de viktigaste valfrågorna. Så där kan man kanske förvänta sig att man ska kunna sifferunderlaget, säger Mats Knutson till Aftonbladet.

Jimmie Åkesson kallade efter utfrågningen SVT för "ohederliga" som inte presenterat siffrorna för honom innan programmet så att han kunde kontrollera vad som var riktigt eller inte.

SVT bemötte i natt anklagelserna.

– Vi ser det som en naturlig väg att driva en utfrågning på och vi jobbar på gängse sätt, säger Sabina Rasiwala Hägglund, kommunikationsdirektör på SVT.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!