SD-politikern Björn Lundin från Ale kommun
SD-politikern Björn Lundin från Ale kommun

SD:s Björn Lundin lämnar uppdragen

Publicerad

SD politikern Björn Lundin från Ale kommun har avsagt sig alla sina politiska uppdrag efter Expressens avslöjande.

Björn Lundin har under antaget namn skrivit över hundra kommentarer på hatsajter sedan 2010.

I lördags kunde Expressen avslöja att Björn Lundin, som stod på fjärdeplatsen till kommunfullmäktige i Ale, skulle utredas av partiet efter att ha skrivit så här om islam:

"Jag tror att det bara blir värre med förbud, då måste dom ju göra/utöva det i det dålda... Bättre att håna dom i stället, göra så att dom inte känner sig välkomna någonstans.

Under onsdagen avsade han sig alla sina politiska uppdrag.

– Han hörde av sig självmant till mig på sms och berättade att han lämnar sina politiska uppdrag och kommer även att lämna partiet, säger Henrik Vinge på Sverigedemokraternas pressavdelning.

Vad kom medlemsutskottet fram till i sin utredning?

– Det känner jag inte till på rak arm, säger Vinge.

Har avhoppet något att göra med utredningen av honom att göra?

– Nej det är inte så som jag har uppfattat det. Han har hört av sig till mig och kommunicerat detta till mig.

Hur det kommer att gå för de andra två personerna som utreds av partiet är ännu oklart.

– Han avsäger sig alla uppdrag, jag fick meddelande om det i går. Jag känner inte till anledningen till varför han avgår, säger Anders Strand, ansvarig för Sverigedemokraterna i Norra Älvsborg där Ale kommun ingår.

Björn Lundin kommer inte att sitta i kommunfullmäktige.

– Han har avsagt sig alla sina politiska uppdrag, i det ingår kommunfullmäktige. Vi har sex personer på vår lista, så han försvinner ut och nästa flyttas upp, säger Anders Strand.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt