Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD vägrar svara om näthatarnas framtid

Foto: Sven Lindwall

Ödet för tre medlemmar i Sverigedemokraterna som skrivit anonyma kommentarer på nätet ska avgöras av partiets medlemsutskott.

Men om de ska stoppas vill partiet ännu inte säga.

– Du får gissa, säger Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund.

Expressens publiceringar om anonyma kommentarer på hatsajter inför valet ledde till att 15 personer inom Sverigedemokraterna avgick från sina uppdrag, eller uppmanades att lämna partiet.

Men i tre fall har partiet ännu inte meddelat hur de tänker agera, mer än att medlemmarna ska utredas av medlemsutskottet.

Ordföranden i utskottet, Magnus Olsson, säger under måndagseftermiddagen:

– Medlemsutskottet är ju en intern beredning kopplad till partistyrelsen, där för vi internt de diskussionerna och förhandlingarna, inte via media. Eventuella uttalanden gör vår pressavdelning i Stockholm.

Har de här fallen beretts av medlemutskottet eller inte?

– Som sagt var, jag hänvisar till mitt tidigare svar. Du får kontakta vår pressavdelning. Det är det jag kan säga.

Inte heller Linus Bylund, pressekreterare hos Jimmie Åkesson, vill kommentera frågan.

– Om vi säger säger så här. Du får gissa, om vi har spenderat den första dagen efter valet med de tre medlemmar du pratar om eller om det finns annat att göra.

Varför ska jag gissa, jag ställer ju en fråga.

– Det är min kommentar. Hej.

De tre medlemmarna, vars öde ska avgöras av medlemsutskottet, avslöjades i Expressens granskning med att ha skrivit ett stort antal anonyma inlägg på hatsajter som “Avpixlat” och “Politiskt inkorrekt”.

Qin Svantesson, som stod som partiets femtenamn på listan till kommunfullmäktige i Västerås, knöts bland annat till uttalandet:

“Man ska fatta misstanke och höja beredskap så fort en zigenare kommer i närheten. Ta avstånd. Prata inte med dem."

Björn Lundin, som stod på fjärdeplatsen till kommunfullmäktige i Ale, ska också utredas efter att ha skrivit om islam:

"Jag tror att det bara blir värre med förbud, då måste dom ju göra/utöva det i det dålda... Bättre att håna dom istället, göra så att dom inte känner sig välkomna någonstans”.

Paul Borstam, partiets andranamn på kommunlistan i Vetlanda, skrev om araber på sajten Exponerat.

"Det gäller att med alla medel, pengar, presenter, smicker att snärja en svennehora och sedan när de är fast så kan man göra det som är vanligt i hemlandet.”

I både Västerås, Ale och Vetlanda gick Sverigedemokraterna framåt i valet till kommunfullmäktige och fick flera nya mandat, vilket skulle göra att de tre partimedlemmarna skulle få en plats i kommunfullmäktige.