Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sd-toppen ljög om sina brott

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Michael Rosenberg, ordförande Sverigedemokraternas valberedning.
Foto: Sven Lindwall

En av SD:s mäktigaste toppar ljuger om sitt kriminella förflutna, avslöjar DN och Helsingborgs Dagblad.

Kommunalrådet Michael Rosenberg, ordförande i SD:s valberedning, rensar bort alla "olämpliga" kandidater från partiets listor - men mörkar att han själv är dömd för en rad brott.

Michael Rosenberg, kommunalråd i Helsingborg, har till uppgift att sålla bland kandidaterna på Sverigedemokraternas vallistor. Som ansvarig för SD:s hårda interna kontroller är han en av partiets mäktigaste män.

Är dömd för flera brott

Alla partiets kandidater ska avge en "vandelsförsäkran"  i vilken de intygar att de är ostraffade eller erkänna alla sina gamla synder. Men Michael Rosenberg är själv dömd för en mängd brott, bland annat till två års fängelse för grov stöld och bedrägeri - och han har inte upplyst om sitt brottliga förflutna i sin vandelsförsäkran.

Detta framgår av en granskning som Dagens Nyheter och Helsingborgs Dagblad (HD) har gjort tillsammans.

Rosenberg satte kryss i den ruta där kandidaten försäkrar att han inte varit straffad tidigare. Nu säger han till de båda tidningarna att han i stället gett information om sin bakgrund till partiets verkställande utskott.

- Nonsens, jag har inte mörkat, säger han till DN och HD.

"För jävligt"

Partikamrater reagerar upprört på tidningarnas avslöjande - och kräver till och med att Michael Rosenberg ska uteslutas. Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund anser att Rosenbergs förfaringssätt är "mycket märkligt och väldigt försvårande".

- Det är rent ut sagt för jävligt. Det finns de som åkt ur partiet för mindre. Mörkar man dessutom i sin vandelsförsäkran är det skäl för uteslutning, säger Stefan Olsson, ordförande i SD i Landskrona, till DN och HD.