Michael Rosenberg, ordförande Sverigedemokraternas valberedning. Foto: Sven Lindwall
Michael Rosenberg, ordförande Sverigedemokraternas valberedning. Foto: Sven Lindwall

Sd-toppen ljög om sina brott

Publicerad

En av SD:s mäktigaste toppar ljuger om sitt kriminella förflutna, avslöjar DN och Helsingborgs Dagblad.

Kommunalrådet Michael Rosenberg, ordförande i SD:s valberedning, rensar bort alla "olämpliga" kandidater från partiets listor - men mörkar att han själv är dömd för en rad brott.

Michael Rosenberg, kommunalråd i Helsingborg, har till uppgift att sålla bland kandidaterna på Sverigedemokraternas vallistor. Som ansvarig för SD:s hårda interna kontroller är han en av partiets mäktigaste män.

Är dömd för flera brott

Alla partiets kandidater ska avge en "vandelsförsäkran" i vilken de intygar att de är ostraffade eller erkänna alla sina gamla synder. Men Michael Rosenberg är själv dömd för en mängd brott, bland annat till två års fängelse för grov stöld och bedrägeri - och han har inte upplyst om sitt brottliga förflutna i sin vandelsförsäkran.

Detta framgår av en granskning som Dagens Nyheter och Helsingborgs Dagblad (HD) har gjort tillsammans.

Rosenberg satte kryss i den ruta där kandidaten försäkrar att han inte varit straffad tidigare. Nu säger han till de båda tidningarna att han i stället gett information om sin bakgrund till partiets verkställande utskott.

- Nonsens, jag har inte mörkat, säger han till DN och HD.

"För jävligt"

Partikamrater reagerar upprört på tidningarnas avslöjande - och kräver till och med att Michael Rosenberg ska uteslutas. Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund anser att Rosenbergs förfaringssätt är "mycket märkligt och väldigt försvårande".

- Det är rent ut sagt för jävligt. Det finns de som åkt ur partiet för mindre. Mörkar man dessutom i sin vandelsförsäkran är det skäl för uteslutning, säger Stefan Olsson, ordförande i SD i Landskrona, till DN och HD.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt