Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-topp smygfilmade invandrare

­Sverigedemokraternas tv-kanal smygfilmade invandrare och kallade dem för ­”neger” och ”somaliakärringar”.

Aftonbladet.se publicerar i dag filmen från 2010 där Hans-Olof Andersson, partiets ordförande i Lund, medverkar.

– Jag förstår inte vad som är problemet med det här, vi hade ­utgivningsbevis och filmade ofta i offentliga miljöer, säger han till tidningen.

Aftonbladet.se publicerade på fredagen bakgrundmaterial från ­Sverigedemokraternas tv-kanal. Videoklippen ska vara tagna under 2010 och partiets ordförande i Lund, Hans-Olof Andersson, åker tillsammans med en numera ute­sluten Sverigedemokrat och ytterligare två partimedlemmar runt i en förort till Göteborg och smygfilmar mörkhyade personer.

När Sverigedemokraterna blir tillfrågade vad de gör säger en av dem att de är från universitetet och filmar ett "medieprojekt".

Enligt klippet är syftet med inspelningarna att ställa invandrare mot ”de glömda svenskarna”. En av personerna bakom kameran hörs på bandet säga:

"Där fick jag en neger ... fy fan".

Nära Åkesson

Hans-Olof Andersson har funnits med i kretsen kring Jimmie Åkesson och sägs vara en av de drivande bakom SD-TV. De färdiga inslagen har publicerats på Youtube och på Sverigedemokraternas egen hemsida.

Till Aftonbladet säger han att han inte förstår vad som är ­konstigt med materialet.

Vad var syftet med att smygfilma på det här sättet?

– Precis samma som när en vanlig tv-kanal är ute på stan och filmar, man har bilder på miljöer och människor för att illustrera storys som man berättar om.