Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD: Sköt asylärenden i andra länder

"Ungefär 90 procent av asylärenden borde skötas i ett annat land. Där får vi ner siffran", sade SD:s talesperson Oscar Sjöstedt under en presskonferens.Foto: Fanni Olin Dahl / Tt

Expressen kunde i dag berätta att Sverigedemokraterna vill spara närmare 152 miljarder kronor under fyra år.

Pengarna ska sparas genom minskad asyl- och anhöriginvandring.

- Ungefär 90 procent av asylärenden borde skötas i ett annat land. Där får vi ner siffran, sade SD:s talesperson Oscar Sjöstedt under en presskonferens.

Vid lunchtid höll Sverigedemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt i en presskonferens i riksdagen.

Under den lade han fram partiets förslag om att man kan spara in 151,8 miljarder kronor. Detta genom att åstadkomma förändringar inom invandringspolitiken.

Pengarna kan sparas in på fyra år, mellan 2015 och 2018, menade Oscar Sjöstedt. Vidare sade han att Sverige måste bli strängare med att följa Dublinförordningen, och att ”det första landet” som tar emot flyktingar är det land som ska pröva asyl.

– Sverige har gjort ett avsteg från Dublinförordningen, vilket är olyckligt. Ungefär 90 procent av asylärenden borde skötas i ett annat land. Där får vi ner siffran, sade Sjöstedt.

Irriterad på pressen

Talesmannen blev irriterad på de journalister som var på plats, när frågor om finansieringen ifrågasattes.

– Ska vi ta det här en gång till? För femte gången: 90 procent av alla flyktingar som kommer till Sverige anländer från ett annat Dublin-land. Det är inte så krångligt.

Enligt Sverigedemokraterna kommer nuvarande flyktingpolitik som regeringen har leda till antingen skattehöjningar, eller nedskärningar i välfärden.

Håller inte med

De ekonomer som Expressen har pratat med håller inte med om partiets siffror.

– Statsbudgeten inkluderar egentligen bara kostnaderna de första åren, när invandrare är i asylsystemet. Kostnader eller eventuella vinster längre fram budgeteras inte, säger nationalekonomen och författaren Tino Sanandaji.

– De har inte räknat på att det skulle bli arbetskraftsbrist inom flera branscher och på många platser om invandringen upphörde, säger Stefan Fölster som är chef för Reforminstitutet.

Li Jansson är arbetsmarknadsekonom på Almega:

– Sysselsättningen hos utlandsfödda har aldrig varit så hög som nu. Man behöver inte ställa invandring mot välfärdspolitiken.