Sverigedemokraternas Sture Johannesson, som kandiderar för partiet i Gislaved, vill inte prata när Expressens David Baas konfronterar honom angående de rasistiska kommentarerna på hatsajter.Sverigedemokraternas Sture Johannesson, som kandiderar för partiet i Gislaved, vill inte prata när Expressens David Baas konfronterar honom angående de rasistiska kommentarerna på hatsajter.
Sverigedemokraternas Sture Johannesson, som kandiderar för partiet i Gislaved, vill inte prata när Expressens David Baas konfronterar honom angående de rasistiska kommentarerna på hatsajter.

SD-politiker liknar asylsökande vid ohyra

Publicerad

SMÅLANDSSTENAR. Jimmie Åkesson har förminskat problemet med SD-politiker som uttrycker sig rasistiskt på hatsajter.

Men Expressen kan i dag avslöja ytterligare sverigedemokrater som hatar på nätet.

SD-politikern Sture Johannesson, 68, kandiderar för partiet i Gislaveds kommun. På hatsajterna kallar han asylsökande och invandrare för "j**la parasiter", "slödder", "ohyran" och "lågt stående varelser från menaländer".

"Otacksamma kräk, finns bara en väg för dom och det är hem till hyddan", skriver han om asylsökande.

Expressens och Researchgruppens granskning av kandidater i valen till kommuner, landsting och riksdag har lett till avhopp och hotande utrensningar i Sverigedemokraterna. I går kväll hoppade Per Klarin, SD-politiker i Lerum, av efter att hans anonyma kommentarer - där han bland annat skrivit "Muslimerna = cancern på moder jord" - avslöjats.

Klarin blev den åttonde SD-politikern som lämnat sin kandidatur, eller uppmanats av partiledningen att göra det, efter Expressens granskning.

Under veckan har SD-ledningen förminskat problemet med näthatande SD-politiker.

- 99 procent av våra kandidater har inte gjort den här typen av yttranden, sade Jimmie Åkesson i TV4:s utfrågning i går kväll.

Men SD-ledarens problem är större än vad som tidigare varit känt. Sture Johannesson i Smålandsstenar är partiets femtenamn i kommunvalet i Gislaved. På hatsajten Avpixlat har han skrivit hundratals kommentarer.

"Stjäl av skattebetalare"

När sajten förra sommaren publicerade en artikel med rubriken "Asylsökande kräver egna lägenheter - hotar med ockupation" skrev Johannesson:

"Åk hem era j**la parasiter som stjäl den svenske skattebetalarens pengar, vad har ni här att göra överhuvudtaget."

På samma sajt kom Sture Johannesson med en uppmaning att rösta på Sverigedemokraterna:

"Rösta på SD 2014, för nu är tydligen vi etniska Svenskar på väg att utrotas till förmån för papperslösa lathundar från tredja värden, det börjar gro en vanmakt gentemot våra slappa politiker......"

Förra året skrev han, också på Avpixlat:

"När ska PK maffian tala om för svenskarna att det går inte plocka hit allt slödder utifrån, eller ska vårt land bli en avskrädeshög för alla mena folk?"

MENA är en akronym för "Middle East, North Africa" som Johannesson ofta återkommer till. Under en Avpixlatartikel om asylmottagningen i Åmål skrev han:

"Myggen blir garanterat sjuka av infekterat mena blod!"

"Åk hem till palmhyddan"

Han har också riktat sig direkt mot somalier som han i en kommentar bland annat kallat "ohyran". I en annan kommentar skrev han om somalier:

"Dom har inte här o göra, åk hem till palmhyddan med er skäggiga barn och andra gelikar, det har verkligen spårat ut, våra äldre och barn får inte det dem behöver i skola eller äldrevård, men dessa analfabeter går tydligen bra att lägga hur mycket pengar på i vanlig ordning, omvärden skrattar åt oss. SD 2014 en självklarhet!"

"De är kräk"

När Avpixlat i september förra året publicerade en artikel med rubriken: "Asylsökande missnöjda med maten sittstrejkade" skrev Johannesson:

"Otacksamma kräk, finns bara en väg för dom och det är hem till hyddan och ät det ni är vana vid!"

När Expressen träffar Sture Johannesson vill han inte svara på frågor om sina kommentarer.

- Nej, inga kommentarer överhuvudtaget, säger han.

På Avpixlat skriver du "Myggen blir garanterat sjuka av infekterat mena blod!" Vad menar du med det?

- Har inte en aning.

Varför skrev du det?

- Jaha du, inga kommentarer.

Du har skrivit andra saker också...

- Inga kommentarer, säger Johannesson och avbryter intervjun.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt