Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD-politiker liknar asylsökande vid ohyra

Sverigedemokraternas Sture Johannesson, som kandiderar för partiet i Gislaved, vill inte prata när Expressens David Baas konfronterar honom angående de rasistiska kommentarerna på hatsajter.

SMÅLANDSSTENAR. Jimmie Åkesson har förminskat problemet med SD-politiker som uttrycker sig rasistiskt på hatsajter.

Men Expressen kan i dag avslöja ytterligare sverigedemokrater som hatar på nätet.

SD-politikern Sture Johannesson, 68, kandiderar för partiet i Gislaveds kommun. På hatsajterna kallar han asylsökande och invandrare för "j**la parasiter", "slödder", "ohyran" och "lågt stående varelser från menaländer".

"Otacksamma kräk, finns bara en väg för dom och det är hem till hyddan", skriver han om asylsökande.

Expressens och Researchgruppens granskning av kandidater i valen till kommuner, landsting och riksdag har lett till avhopp och hotande utrensningar i Sverigedemokraterna. I går kväll hoppade Per Klarin, SD-politiker i Lerum, av efter att hans anonyma kommentarer - där han bland annat skrivit "Muslimerna = cancern på moder jord" - avslöjats.

Klarin blev den åttonde SD-politikern som lämnat sin kandidatur, eller uppmanats av partiledningen att göra det, efter Expressens granskning.

Under veckan har SD-ledningen förminskat problemet med näthatande SD-politiker.

- 99 procent av våra kandidater har inte gjort den här typen av yttranden, sade Jimmie Åkesson i TV4:s utfrågning i går kväll.

Men SD-ledarens problem är större än vad som tidigare varit känt. Sture Johannesson i Smålandsstenar är partiets femtenamn i kommunvalet i Gislaved. På hatsajten Avpixlat har han skrivit hundratals kommentarer.

"Stjäl av skattebetalare"

När sajten förra sommaren publicerade en artikel med rubriken "Asylsökande kräver egna lägenheter - hotar med ockupation" skrev Johannesson:

"Åk hem era j**la parasiter som stjäl den svenske skattebetalarens pengar, vad har ni här att göra överhuvudtaget."

På samma sajt kom Sture Johannesson med en uppmaning att rösta på Sverigedemokraterna:

"Rösta på SD 2014, för nu är tydligen vi etniska Svenskar på väg att utrotas till förmån för papperslösa lathundar från tredja värden, det börjar gro en vanmakt gentemot våra slappa politiker......"

Förra året skrev han, också på Avpixlat:

"När ska PK maffian tala om för svenskarna att det går inte plocka hit allt slödder utifrån, eller ska vårt land bli en avskrädeshög för alla mena folk?"

MENA är en akronym för "Middle East, North Africa" som Johannesson ofta återkommer till. Under en Avpixlatartikel om asylmottagningen i Åmål skrev han:

"Myggen blir garanterat sjuka av infekterat mena blod!"

"Åk hem till palmhyddan"

Han har också riktat sig direkt mot somalier som han i en kommentar bland annat kallat "ohyran". I en annan kommentar skrev han om somalier:

"Dom har inte här o göra, åk hem till palmhyddan med er skäggiga barn och andra gelikar, det har verkligen spårat ut, våra äldre och barn får inte det dem behöver i skola eller äldrevård, men dessa analfabeter går tydligen bra att lägga hur mycket pengar på i vanlig ordning, omvärden skrattar åt oss. SD 2014 en självklarhet!"

"De är kräk"

När Avpixlat i september förra året publicerade en artikel med rubriken: "Asylsökande missnöjda med maten sittstrejkade" skrev Johannesson:

"Otacksamma kräk, finns bara en väg för dom och det är hem till hyddan och ät det ni är vana vid!"

När Expressen träffar Sture Johannesson vill han inte svara på frågor om sina kommentarer.

- Nej, inga kommentarer överhuvudtaget, säger han.

På Avpixlat skriver du "Myggen blir garanterat sjuka av infekterat mena blod!" Vad menar du med det?

- Har inte en aning.

Varför skrev du det?

- Jaha du, inga kommentarer.

Du har skrivit andra saker också...

- Inga kommentarer, säger Johannesson och avbryter intervjun.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!