SD-politiker hetsar mot romer på hatsajter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kallar muslimer "slödder". "Muslimslödder från en berikad förort" skriver Paul Borstam, Sverigedemokraternas andranamn i Vetlanda, på hatsajterna.
Foto: Privat

VETLANDA. Paul Borstam, 57, är Sverigedemokraternas andranamn på kommunlistan i Vetlanda.

På hatsajterna skriver han om "muslimslödder från en berikad förort" och hur araber vill "snärja en svennehora".

I en kommentar ger han en definition av ordet "blattar": "det slödder som vi urskiljningslöst släpper in i landet som bara ställer krav och vill ha livstids försörjning."

Paul Borstam står på valbar plats i kommunvalet i Vetlanda. På hatsajter som Avpixlat och Fria Tider har han skrivit hundratals kommentarer. I flera kommentarer riktar han sig emot romer. På Fria Tider skrev han förra sommaren:

"Har blivit varnad av riktiga rumäner. De rumänska zigenarna är som Egyptens gräshoppor, de lämnar död och förintelse efter sig där de drar fram."

"Inte att lita på"

Hösten 2012 skrev han om romer på hatbloggen Sweden Confidential:

"´Alla borde väl veta att Zigenare inte är att lita på. Det har man vetat sedan de första sökte sig till Sverige på 1500-talet. Det är detta som kallas för en välgrundad fördom. Välgrundad just för att allt för många under allt för lång tid har blivit bestulna eller lurade av zigenare."

På Avpixlat skrev han förra året:

"Välgrundad misstänksamhet mot folk med stora skägg och MENA-utseende är högst relevant numer."

MENA är en akronym för Middle East, North Africa.

På Exponerat hade han också ett förslag på hur man skulle ta emot den "invasion av syriska ´flyktingar´" som sajten kallade dem:

Vill visa grisslakt

"Varför inte visa nykomlinarna lite hederlig grisslakt (ej halal). Bjuda på blodpudding med lingon. Stekt fläsk med löksås. Wow, kom jag igång... Se helst till att utflykterna är på fredagar och att det inte ges någon tid till bön ( det kan nog vara svårt på promenad över myren, mitt i sommaren)."

I en kommentar på sajten Exponerat ville han understryka att det finns bra invandrare också:

"Nu måste ju inte ´invandrad familj´ nödvändigtvis betyda muslimslödder från en berikad förort."

På samma sajt skrev han en kommentar till en artikel om araber:

"Det gäller att med alla medel, pengar, presenter, smicker att snärja en svennehora och sedan när de är fast så kan man göra det som är vanligt i hemlandet."

Expressen har, trots upprepade försök, inte kunnat nå Paul Borstam.