Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD: Människor värda en juste utredning

Åtta politiker från Sverigedemokraterna har själva lämnat, eller uppmanats att lämna, sina kandidaturer eller partiet efter Expressens avslöjanden.

Näste man till rakning är Per Klarin som bland annat ska ha kallat muslimer för "cancern på moder jord".

– Det är väl ingen svår fråga att gissa om det kommer att behandlas eller inte, säger Mattias Bäckström Johansson i medlemsutskottet.

Per Klarin, kandidat för Sverigedemokraterna i Lerum och i landstinget i Västra Götaland, ska bland annat ha liknat invandrare vid skadeinsekter och "skojat" om att ensamkommande flyktingbarn ska bli innebrända.

Jimmie Åkessons pressekreterare, Linus Bylund, kallade tidigare under torsdagen uttalandena för "oförsvarliga" och "vidriga".

– Egentligen är det för mycket för mig att säga att något är oförsvarligt, men i det här fallet – när det är så uppenbart – så tycker jag att jag kan kosta på mig det faktiskt, säger han.

Ärendet ska beredas

Linus Bylund betonar samtidigt att det är upp till medlemsutskottet att nu bereda ärendet.

– Vi har en rättsordning som vi är ganska stolta över, där vi tycker att människor är värda en juste utredning, säger han.

Tidigare under veckan, i tisdags, meddelade utskottet att åtta politiker själva lämnat, eller uppmanats att lämna, sina kandidaturer och vissa fall även partiet efter Expressens avslöjanden.

Mattias Bäckström Johansson i medlemsutskottet vill inte kommentera om ärendet med Per Klarin nått utskottet ännu.

– Det är inget som vi kommenterar utåt utan det är en intern process som pågår. Men det är väl ingen svår fråga att gissa om det kommer att behandlas eller inte. När det finns något att kommentera kommer det att göras tillgängligt för pressen, säger han.

"Inga kommentarer"

Expressen.se sökte tidigare under dagen återigen Per Klarin för en kommentar till de många rasistiska uttalandena.

– Jag har inga kommentarer, svarade han då kort.

Två opinionsmätningar presenterades under onsdagen. I Demoskops undersökning går Sverigedemokraterna framåt med en procentenhet medan de i Novus mätning står för den största nedgången bland alla partier; minus 1,4 procentenheter sedan den senaste mätningen, och landar där på 8,1 procent av väljarna.