Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-männens hemliga band till nazister

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Robert SobackKandiderar för SD i HuddingeInterna så kallade aktivistrapporter från Nationaldemokraterna visar hur Soback deltagit i flygbladsutdelningar och demonstrationer för Nationaldemokraterna - bland annat den så kallade Salemmarschen söder om Stockholm som hölls i december under flera år. Marschen, som tillkom efter mordet på en ung skinnskalle, samlade hundratals högerextrema men också direkta nazister.- Jag frågade inte dem var de stod nånstans. Jag deltog där av eget syfte, därför att jag ansåg att saken var en bra grej, säger Soback.2011 deltog han i en fackelmarsch genom Gamla Stan i Stockholm. Marschen, som gick under parollen "Stoppa svenskfientligheten", arrangerades av bland andra nazistiska Svenskarnas parti. Bland de inbjudna talarna fanns ledaren för det brittiska rasistpartiet British National Party Nick Griffin.Soback säger att han inte skulle delta i en sådan marsch i dag.- Det skulle jag inte göra. Jag har inte deltagit i Svenskarnas partis manifestationer, exempelvis det här Folkets marsch. Jag har varit på plats och lyssnat och tittat men jag har aldrig deltagit i deras marsch.
Richard MattssonKandiderar för SD i ÅstorpRichard Mattsson sitter i kommunfullmäktige för SD i Åstorp och han kandiderar igen i höstens val. Han har fått fortsatt förtroende trots att det tidigare avslöjats att han beställt vitmaktmaterial.I beställningen, som Mattsson gjorde 2004 till högerextrema Nordiska förlaget, ingick bland annat boken "Förintelseindustrin" som är populär i antisemitiska kretsar. Han beställde också en hyllningsskiva till vitmaktgruppen Skrewdriver. En annan skiva hette "Svastika 1991-1996". Sammanlagt beställde han varor för 834 kronor av Nordiska förlaget.Mattsson skriver i ett mejl till Expressen att hans minne tryter efter tio år. Han tillägger:"Angående att jag har handlat på en tvivelaktig sida på nätet. Där har jag inget att tillägga."
Daniel PerssonPersson är ordförande för partiet i Bollebygd och sitter redan i kommunfullmäktige för SD. 2001 närvarade han vid en konsert som arrangerades av Nationalsocialistisk Front i Munkfors.Under flera år prenumererade han också på Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag. Valåret 2010 var han också medlem i ND.Efter en första kontakt på telefon har Persson gjort sig oanträffbar för Expressen.
Niklas KarlssonKandiderar för SD i TranåsNiklas Karlsson är andranamn på SD:s lista i Tranås. Vid flera tillfällen har han beställt från högerextrema bolag. 2004 beställde han en cd, en tröja och affischer från högerextrema Nordiska förlaget. Två år senare beställde han också från vitmaktbolaget Sniper Records.- Det har jag inget minne av. Varifrån jag beställt musik vet jag inte riktigt, säger han till Expressen.Sniper Records är inte vilket musikbolag som helst. Det ringer inga klockor?- Nej, det var ju länge sen.Karlsson var också registrerad infobeställare av nazistiska Nordland - något som han nekar till.- Det stämmer inte.Under flera år har Karlsson också prenumererat på Nationell Idag - som var Nationaldemokraternas partitidning.- Den har jag fortfarande. Det är en gammal tidning som jag haft i många år, säger Karlsson.
Foto: Anneli Wagnström
Lars NilssonKandiderar för SD i KnivstaI mitten av 90-talet stod Lars Nilsson med i nazistiska Riksfrontens kontaktregister. Han har också beställt från det högerextrema bolaget Ragnarock Records. I en förundersökning från början av 00-talet framgår att han prenumererade på nazistiska Info 14.När Expressen träffar Nilsson vill han inte svara på några frågor. I ett mejl skriver han sedan att prenumerationen på Info 14 måste bero på "någon annan person som fyllt i mitt namn".Det var också andras fel att han stod med i Riksfrontens kontaktregister, enligt honom: "Det är djupt beklagligt om mitt namn figurerat i ett sådant sammanhang. Jag tar avstånd från det. För tjugo år sedan i min tidiga ungdom umgicks jag med personer som försökte påverka mig i en negativ och destruktiv politisk riktning. Förmodligen är det dessa personer som uppgivit mitt namn."Nilsson svarar däremot inte på frågan om han berättat för SD om sina kopplingar till Riksfronten eller Info 14.
Bengt-Göran RudbringKandiderar för SD i HässleholmNär Expressen får tag på Rudbring på telefon medger han att han varit medlem i de två nazistiska partierna Nordiska rikspartiet och Nationalsocialistisk Front - det senare partiet så sent som 2007. Han berättar också att han gick på torsdagsmöten hos Nysvenska rörelsen i Malmö. Han beskriver det som att han gjorde en "marknadsundersökning" bland samtliga partier och av en "tillfällighet" hamnade hos nazisterna.Har du berättat för Sverigedemokraterna om ditt nazistiska förflutna?- Jag har inte berättat. Jag har sagt så till vida att jag har gjort en marknadsundersökning av alla förekommande enheter och partier och inriktningar.
Mattias PhilipsonKandiderar för SD i BåstadNär Expressen träffar Philipson berättar han att han varit medlem i Sverigedemokraterna i fyra år. Han hade då sedan 2002 varit medlem i Nationaldemokraterna - något som han fortsatte med parallellt med SD-medlemskapet i ett par år.Det var ingen som tyckte att det var konstigt att du var dubbelansluten till både SD och ND?- Nej, det var ingen som ifrågasatte. Jag vet inte om det är någon som vet det heller, men ni har ju fått reda på det, säger Philipson.Han skriver inte under på SD-ledningens beskrivning av ND som "kryptonazistiska".- Jag vet inte vad det ska vara bra för? Vissa kan väl kalla det att kasta sten i glashus.Philipson tycker också att SD kan tuffa till sig.- De har blivit lite för politiskt korrekta i vissa sammanhang, säger Philipson om SD och tillägger:- I invandringspolitiken behöver de inte rätta sig i ledet mer.
Alexander FranssonKandiderar för SD i EmmabodaNär nazistiska Svenskarnas parti höll en demonstration i Eskilstuna den 1 maj 2012 körde Alexander Fransson från Kalmar till demonstrationen. På partiets Facebooksida erbjöd han också skjuts till demonstrationen.- Jag var där. Det var en kompis - Sebastian Karlsson, han kandiderar för SvP här i Emmaboda - han ville ha skjuts dit. Jag var inte politiskt aktiv då. Jag följde med upp dit, säger Fransson till Expressen och tillägger att han mest satt kvar i bilen under demonstrationen.Efter demonstrationen tackade Svenskarnas parti på Facebook alla som varit på demonstrationen. Alexander Fransson like:ade då partiets tack.- Det som jag var inne och like:ade då det är inget som jag kan göra ogjort nu. Men det står jag för, att det har jag gjort.
1 / 9

Här är SD-kandidaterna som varit medlemmar i nazistpartier, gått i nazistmarscher, stöttat högerextrema grupperingar och beställt vitmaktpropaganda.

Expressen kan nu tillsammans med Expo avslöja de högerextrema kopplingarna som SD-kandidaterna vill dölja för väljarna.

- Häng inte upp dig på din nazifobi! Jag vet nog vad ni är för några!, säger Bengt-Göran Rudbring, SD-kandidat i Hässleholms kommun, när Expressen frågar om hans medlemskap i Nationalsocialistisk front.

I kväll klockan 19 går SD-ledaren Jimmie Åkesson upp på Almedalsscenen för att hålla tal under politikerveckan i Visby. Han kan göra det stärkt av rekordresultatet - 9,7 procent - i EU-valet och stabilt höga opinionssiffror.

Men opinionsframgången ställer Åkesson och partiet inför utmaningar. Ett av de största problemen är att hitta kandidater - och helst bra kandidater - till alla nya mandat som partiet väntas få efter höstens val.

För att sålla bort olämpliga kandidater har SD än en gång tvingat alla sina kandidater att fylla i en vandelsförsäkran där de ska uppge om de är dömda för brottslighet, har kronofogdeskulder, betalningsanmärkningar och tidigare politiskt engagemang.

Expressen kan nu i samarbete med den antirasistiska tidningen Expo avslöja att flera SD-kandidater i höstens val har högerextrema kopplingar.

"Kryptonazistiskt"

I Huddinge kandiderar Robert Soback för Sverigedemokraterna. Han var tidigare med i Ny Demokrati och under några år på 00-talet var han också medlem i Nationaldemokraterna, ND - ett parti som av Sverigedemokraterna beskrivits som "kryptonazistiskt".

Interna aktivistrapporter från ND visar att Soback deltagit i flera flygbladsutdelningar och demonstrationer. Han har också gått i den så kallade Salemmarschen som under flera år samlade hundratals högerextremister och nazister söder om Stockholm.

När Expressen träffar Soback och ställer frågor om hans deltagande i Salemmarschen blir han upprörd.

- Ja, men vaddå? Högerextremister är allting, enligt er, från Ny Demokrati till Svenska motståndsrörelsen. Jag vet inte vad du snackar om.

Så sent som i december 2011 deltog han i en fackelmarsch i Gamla stan i Stockholm som arrangerades av bland andra nazistiska Svenskarnas parti.

- Jag ser inga problem med att delta i olika former av... vad ska jag kalla det för... manifestationer för Sverige, säger Soback som inte berättat för SD att han deltagit i marschen.

I Hässleholms kommun har Bengt-Göran Rudbring bestämt sig för att kandidera för SD.

- Jag fick intrycket av lille Åkesson - han är som en frikyrkopastor - att han menar väl. Han är för landets bästa, trots alla hätskheter mot honom, säger han om varför han engagerat sig i SD.

"Vet nog vad ni är för några"

Det han däremot inte berättat för partiet är att han under 70-talet var medlem i nazistiska Nordiska rikspartiet. Under flera år på 00-talet - senast 2007 - var han också medlem i Nationalsocialistisk front.

- De makter som bekämpar svenskheten och svenskhetens bevarande har mig till fiende. Jag vill inte att detta samhälle ska rasa i smutsen utan ska kunna bestå som ett trevligt, medgörligt, humanistiskt samhälle.

Var det därför du gick med i ett nazistiskt parti?

- Häng inte upp dig på din nazifobi! Jag vet nog vad ni är för några!

Nu vill Rudbring få utlopp för sitt politiska engagemang i SD.

- Jag vill att vårt samhälle ska bestå. Det jag är rädd för är att vi importerar arbetslöshet. Jag satt på bussen från Trelleborg i går och då var det en afrikanska - svart - och hennes flicka. Hon hade världens dyraste mobiltelefon som glittrade. Jag förstår inte varifrån de får pengar men det sägs att de får mer än oss pensionärer.

Hur vet du att hon inte jobbat ihop de pengarna?

- ... Ja, jag vet inte. Jag vet inte, säger Rudbring.

Nolltolerans råder i SD

Jimmie Åkesson aviserade hösten 2012 att det råder nolltolerans mot extremister och rasister i partiet. När Expressen tar kontakt med SD-kandidaterna i granskningen märks det att högerextrema kopplingar är väldigt känsliga i partiet.

Daniel Persson är ordförande för SD i Bollebygd och representerar partiet i kommunfullmäktige.

I början av 00-talet var han på en konsert som arrangerades av Nationalsocialistisk Front i Munkfors.

Men så sent som valåret 2010 var han också medlem i Nationaldemokraterna.

"Svårare att hålla koll"

När Expressen når honom på telefon säger han först att han inte har några kommentarer. Sedan ber han att få återkomma. Därefter gör han sig oanträffbar.

Heléne Lööw, historiker och expert på högerextrema grupperingar, säger:

- I takt med att Sverigedemokraterna växer så blir det också svårare för dem att hålla koll på alla, framför allt lokalt.

Förklaringarna till varför personer med högerextrema kopplingar dyker upp i SD-leden är komplexa, enligt Lööw.

En förklaring kan vara att Sverigedemokraterna nu växt sig så stora att de blivit det främsta alternativet även för personer som är radikalare.

En annan förklaring är att radikalare element söker sig till SD för att radikalisera partiet.

Fick söka sig till nya partier

Flera av personerna i Expressens och Expos granskning har tidigare varit medlemmar i Nationaldemokraterna eller på andra sätt stöttat partiet.

I våras meddelade ND att de inte kommer att ställa upp i höstens val. De som ville fortsätta med politik blev därför tvungna att söka sig till andra partier.

- Man kan tänka sig att en del går till SD, en del går till Svenskarnas parti och en del lägger ned politiken, säger Lööw om de gamla nationaldemokraterna.

En förklaring till SD-kandidater med högerextrema kopplingar kan också vara att de kommit på andra tankar - att åsikterna med tiden mildrats.

- Folk kan de-radikaliseras - att de haft radikalare och kanske vitmaktföreställningar, sedan mildrat dem och ser SD som ett naturligt alternativ, säger Lööw.

När Expressen får tag på Rudbring på telefon medger han att han varit medlem i de två nazistiska partierna Nordiska rikspartiet och Nationalsocialistisk Front - det senare partiet så sent som 2007. Han berättar också att han gick på torsdagsmöten hos Nysvenska rörelsen i Malmö.Han beskriver det som att han gjorde en "marknadsundersökning" bland samtliga partier och av en "tillfällighet" hamnade hos nazisterna.

Har du berättat för Sverigedemokraterna om ditt nazistiska förflutna?

- Jag har inte berättat. Jag har sagt så till vida att jag har gjort en marknadsundersökning av alla förekommande enheter och partier och inriktningar.

Hit har SD-männen kopplingar

Riksfronten

Nazistisk organisation som bildades 1933. Namnet dammades av igen 1991 när Föreningen Svensk Framtid bytte namn till Riksfronten. Kopplingar till Nysvenska rörelsen.

Svenskarnas parti

Partiet bildades 2008 först under namnet Folkfronten som var efterföljaren till Nationalsocialistisk Front. Ställer upp i höstens riksdagsval och i valet i 35 kommuner och sex landsting.

British National Party

Det brittiska rasistpartiet British National Party, BNP, bildades 1982 och har nått valframgång i några enstaka engelska kommuner. I EU-valet 2009 fick partiet 6,3 procent och fick två mandat.

Nordiska förlaget

Ett nazistiskt förlag som stod Nordiska förbundet nära. Förlaget var, enligt Expo, Skandinaviens största distributör av vitmaktmusik, högerextrem propaganda och litteratur.

Nationaldemokraterna

Bildades som en utbytning från SD 2001 efter både personstrider och en ideologisk konflikt. ND betonade etnicitet mer än SD. Våren 2014 meddelade ND att de inte ställer upp i höstens val.

Nordiska rikspartiet

NRP bildades 1956 och var under flera decennier det mest tongivande nazistpartiet i Sverige. Partiet, som under många år leddes av Göran Assar Oredsson, lades ned 2009.

Nysvenska rörelsen

Nysvenska rörelsen var en fascistisk och korporativistisk rörelse som bildades under 40-talet och leddes av Per Engdahl fram till hans död 1994.

Nationalsocialistisk Front

Nazistiska NSF bildades 1994 och stod för rasbiologi och avskaffande av demokratin. Lade ned sin verksamhet 2008 ombildades NSF till Folkfronten som sedan blev Svenskarnas parti.