SD-man hoppar av efter granskningen

Sverigedemokraten Åke Möller, kommunfullmäktigeledamot i Västervik.

Sverigedemokraten Åke Möller, kommunfullmäktigeledamot i Västervik, väljer nu att hoppa av sina politiska uppdrag och sin kandidatur i valet efter Expressens granskning.

Möller har - under pseudonym - på hatsajter bland annat skrivit att han vill "skicka ut alla Zigenare ur landet med totalförbud att återvända" och att Sverige "förgås under trycket från allt fler muslimer".

"Det var lika bra att ta tjuren vid hornen, och stå för det jag sagt och gjort, och att det heller inte är förenligt med den ´nolltolerans´ partiet satt upp", skriver Möller i ett mejl till Expressen under måndagsförmiddagen.

Expressen har, tillsammans med Researchgruppen, granskat politiker i höstens val som skrivit kommentarer på hatsajter som Avpixlat. En av dem är Åke Möller som sitter i kommunfullmäktige i Västervik och står på listan för SD i höstens val.

I kommentar efter kommentar ondgör sig Möller, under antaget namn, över romer. I oktober 2012 skrev han på Avpixlat:

"...Lika bra att dra samtliga över samma kam och skicka ut alla Zigenare ur landet med totalförbud att återvända..i varje fall om jag fick bestämma....:) Här på hemorten smet en bilist med barn o vuxna från en tankning på en mack senast igår...gissa vilken etnicitet dessa hade....?"

Samma månad skrev han också:

"...Klart att det finns anledning till att Zigenare misstänkliggörs...De har alltid levt på i stort att stjäla för sin egen försörjning."

Och igen sommaren 2012:

"Har en gammal Illustrerad Vetenskapstidning kvar nå´nstans där det fanns en forskning och vetenskapligt bevisad studie som bekräftade Zigenarfolkets kleptomani.... Ut med dom ur landet bara....är så JÄTTETRÖTT på dessa fasoner...."

Retar sig på muslimer

Det är inte bara romer som drabbas av Möllers ilska. Han retar sig också på muslimer. Hösten 2012 skrev han på Avpixlat:

"...Jag blir fruktansvärt illa berörd och kränkt av alla dessa beslöjade kvinnor som traskar omkring i vårt samhälle och påminner mig om hela tiden vad som håller på att ske med Sverige? Vem ber om ursäkt för detta, att vi som är infödda svenskar t.ex ser vårt fädernas land förgås under trycket från allt fler muslimer?? Man blir bara så gud förbannat trött på dessa lättkränkta, inskränkta och av Islam indränkta människor...."

I andra kommentarer kallar han islam för denna "sinnessjuka religion" och vill handgripligen riva minareter:

"...Det kan väl inte vara så svårt att dra ikull ett sådant torn med en bulldozer....:) Denna Islamska smörja hör verkligen inte hit i Sverige!!! Vi borde ha en folkomröstning, precis som i Schweiz??"

På Avpixlat skrev han i augusti 2012 om en artikel om stadsdelen Rosengård i Malmö:

"...Sätt in militären och ´rensa´ i ghettona samt deportera dessa dårar med enkel biljett till Sibiriska saltgruvor alt. Kinesiska kolgruvor."

Möller bekräftar

När Expressen träffar Åke Möller bekräftar han att han skrivit kommentarerna. Om kommentaren att skicka ut "alla Zigenare ur landet med totalförbud att återvända" säger han:

- Det tyckte jag väl då, när jag skrev det. Det finns en hög kriminalitet bland zigenare.

- Det finns ett problem och det står jag för.

Om kommentaren om att skicka in militären för att "rensa" i Rosengård säger Möller:

- Det där är ett uttryck för att samhället behöver göra nåt kraftfullt. Den som läser såna kommentarer förstår vad jag menar.

Har skrivit i affekt

Möller säger sedan att han skrivit i affekt, men nekar till att det han skrivit om romer och muslimer är främlingsfientligt.

- Sociala medier har varit ett bra ställe att avreagera sig på, säger Möller.

Efter att Expressen träffat Åke Möller meddelar han via mejl att han kontaktat SD:s distriktsordförande i Kalmar län för att sedan meddela att han begär entledigande från sina uppdrag. I ett mejl till Expressen under måndagsförmiddagen skriver han:

"Det var lika bra att ta tjuren vid hornen, och stå för det jag sagt och gjort, och att det heller inte är förenligt med den "nolltolerans" partiet satt upp."