Sverigedemokraterna, med partiledaren Jimmie Åkesson i spetsen, får två extra riksdagsledamöter. Foto: Sven Lindwall
Sverigedemokraterna, med partiledaren Jimmie Åkesson i spetsen, får två extra riksdagsledamöter. Foto: Sven Lindwall

SD får två extra riksdagsledamöter

Publicerad

Sverigedemokraterna får två extra riksdagsledamöter.

Anledningen är att utjämningsmandaten i det nuvarande valsystemet inte räcker till, uppger Dagens Nyheter.

Kristdemokraterna och Folkpartiet är de partier som förlorar två riksdagsplatser.

Sverigedemokraterna får två extra riksdagsmandat, visar beräkningar från Stockholms matematikcentrum.

Svante Linusson, professor i matematik vid Kungliga Tekniska högskolan, är den som ansvarar för prognoserna.

– SD har haft tur i fördelningen av fasta mandat lokalt och avrundats lite uppåt på så många ställen, till exempel i Kalmar, Västmanland och Västra Götaland östra, där de fick sista mandatet, säger Linusson till Dagens Nyheter.

Orsaken bakom SD:s vinstlott är att utjämningsmandaten i dagens valsystem inte räcker till, skriver tidningen.

Och förlorar gör KD och FP. Avgående bostadsminister Stefan Attefall (KD) åker ur riksdagen och Folkpartiet förlorar en riksdagsplats i Göteborg.

SD stärker sin vågmästarposition

Efter senaste valet år 2010 hände samma sak. Då var det Socialdemokraterna som fick tre riksdagsmandat för mycket i förhållande till röstantalet.

DN skriver att anledningen var att valsystemet är skapat för fem partier.

När åtta partier klarar riksdagsspärren räcker inte utjämningsmandaten till. Mandaten är till för att skapa rättvisa i det svenska, proportionerliga valsystemet.

Vid nästa val ska systemet ha ändrats, men denna gång gällde det inte eftersom det kräver en grundlagsändring.

För SD innebär det nu att man får 49 mandat i stället för de 47 man skulle ha fått med det nya systemet.

Det gör att riksdagens tredje största parti stärker sin vågmästarposition och i riksdagen är SD större än vad Miljöpartiet och Vänsterpartiet är tillsammans, skriver Dagens Nyheter.

FP förlorar plats i Göteborg

Efter den slutliga rösträkningen ser det ut att bli bostadsminister Stefan Attefall som förlorar sin plats på grund av fördelningen av utjämningsmandaten. KD minskar sina mandat med tre, och får nu 16.

Folkpartiet förlorar samtidigt en riksdagsplats i Göteborg.

– Konsekvensen blev då att den folkpartist i Göteborg som trott sig få en riksdagsplats inte fick det, säger Svante Linusson till Dagens Nyheter.

Det är ännu oklart vem det gäller. På lördag den 20 september väntas den slutliga rösträkningen och räkningen av personkryss på länsstyrelserna vara klara.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt