Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Schyman: "De känner ett hot av vår framfart"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
1 / 8

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har nu större förtroende i jämställdhetsfrågor hos väljarna än Feministiskt initiativ.

Men Fi:s talesperson Gudrun Schyman varnar för att de andra partiernas satsningar är tomma löften.

– Det kommer naturligtvis att bli tyst från dem igen om vi inte kommer in i riksdagen, säger Gudrun Schyman.

I våras tog sig Feministiskt initiativ sig in i Europaparlamentet. Men nu går det trögare, enligt opinionsmätningarna.

Och i fredagens Expressen visar siffror från Demoskop att bara 11 procent har förtroende för partiet i fråga om jämställdhet, vilket kan jämföras med 22 procent i juni. Dessutom är det färre nu som tycker att jämställdhetsfrågan är viktig.

– Vi har inga svårigheter med aktivismen och att få nya medlemmar. Men vi har svårigheter med att vi ligger i medieskugga nu när det är så intensiv bevakning inför valet. Det är partiutfrågningar, chattar med partiledarna och partiledardueller. Allt detta är vi utestängda ifrån. Och det gör att många människor inte får höra våra åsikter även om vi är ett parti som är större än många andra medlemsmässigt, säger Gudrun Schyman.

"De känner ett hot"

Samtidigt som Feministiskt initiativ fortsätter att stå upp för jämställdhet är det fler partier som de senaste månaderna har lyft frågan. Demoskopmätningen visar att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet nu har gått om Fi när det gäller förtroende i fråga om jämställdhet.

– Skälet till att de gör det är ju att de känner ett hot av vår framfart. Att vi växer i storlek, då lägger de på ett extra kol, säger Gudrun Schyman och fortsätter:

– Alltså om vi tittar bakåt på hela förra mandatperioden var det väldigt tyst från dem i de frågorna. Skälet till att intresset har ökat är att vi har pressat på och det kommer naturligtvis att bli tyst från dem igen om vi inte kommer in i riksdagen och kan pressa på där i de här frågorna.

På kvinnodagen år 2005 startade Socialdemokraternas Marita Ulvskog organisationen Feministas - ett nätverk som skulle jobba med jämställdhet. Men det blev snabbt tyst från organisationen och sedan länge är deras hemsida vilande.

– Det var något som Socialdemokraterna satte upp för att de var oroliga för att vi fanns. Det blev en hemsida, sen blev det inget mer, säger Schyman.

Hon tycker inte S eller de andra riksdagspartierna har mycket att skryta över - och menar att det är tomma ord.

– Det finns en risk att det bara är tomma löften, säger Gudrun Schyman.

– Tittar vi i praktiken vad som hänt i de här områdena så har det inte hänt någonting. Det har inte hänt någonting när det gäller löner och pensioner, det har inte hänt någonting när det gäller de stora frågorna. Det är många som har haft mycket tid på sig, men det är ingen som har gjort någonting.

– Det är väldigt stor risk att det blir tyst igen, precis som det blev då, om vi inte kommer in i riksdagen, vi behövs där för att det ska tas på allvar.

S slår ifrån sig

Men Ylva Johansson, jämställdhetspolitisk talesperson för Socialdemokraterna slår i från sig:

– Jag tror att många genomskådar Gudrun Schyman, hon är duktig på retorik, men när man ska rösta på verkligheten på riktigt och på dem som genomför politiken på riktigt ska man rösta på Socialdemokraterna. Det är vi som vill ta bort visstidsanställningar och kvotera in bland annat, säger hon.

Om Feministas, som inte längre är aktiva, säger hon:

– Det är ett nätverk, men det är ett parti som kan genomföra politiska beslut. Det var så länge sedan de startade, men vi tar nya krafter och arbetar för ett mer jämställt samhälle.


Missa inga nyheter – ladda ner Expressen till din Android eller Iphone.