Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så växte Feministiskt initiativ över 4 procent

Foto: Sara Strandlund.

Det tog över nio år. Men efter flera motgångar, hundratals så kallade "home partyn" och en intensiv vår har Feministiskt initiativ slutligen kommit över 4 procent-spärren.

Nu väntar en plats i EU-parlamentet för partiet som startades av bland andra toppolitikern Gudrun Schyman.

– Det var inte en fråga om, utan när vi skulle få genomslag, säger Schyman.

Det vill Fi genomföra

Fi vill tillföra den "saknade dimensionen" i politiken, det vill säga den som "problematiserar och utmanar könsmaktsordningen och heteronormativiteten". Denna dimension måste genomsyra all politik.

Alla politiska reformer i samhället måste konsekvensanalyseras utifrån detta maktperspektiv.

Exempel på vad Fi vill genomföra:

Arbetstiden ska förkortas till sex timmar med bibehållen lön.

Rut- och rotavdragen ska avskaffas.

Avgiftsfri förskola, fritids och fritidshem

Försvaret är i dag patriarkalt och bör avrustas.

Invandringen ska vara fri.

Fi vill ha en rödgrön regering.

Källa: Feministiskt initiativ (TT)

Det är ett öronbedövande vrål som möter Gudrun Schyman när hon kliver upp på scenen under Feministiskt initiativs valvaka.

"Ut med nazisterna, in med feministerna", ropas högt och flera av personerna i lokalen gråter öppet.

Det parti som startades av Schyman år 2005 har precis fått 5,3 procent i EU-valet och därmed en plats i EU-parlamentet.

Men hur gick det egentligen till när Fi gick från att vara en liten feministisk folkrörelse till att bli ett parti som kan slå sig in i både EU och riksdagen och utmana etablerade partier?

Skulle först bli en folkrörelse

Det senaste halvåret har partiet ökat rejält och fått tusentals nya medlemmar. Men enligt Gudrun Schyman är framgången ett resultat av "långsiktigt, organiserat och systematiskt arbete".

– Det var inte en fråga om, utan när vi skulle få genomslag, säger Gudrun Schyman.

Åren efter bildandet av partiet kantades av ideologiska motsättningar mellan olika grupper. I riksdagsvalet 2006 fick partiet endast 0,63 procent av rösterna. År 2007 föreslog styrelsen att partiet inte skulle ställa upp i val utan i stället verka som en "feministisk folkrörelse".

– Det blev inte direkt jubel efter det valet. Men vi tyckte att vi hade gjort något väldigt stort. Att det inte gick den gången gjorde ingenting för vi visste vad vi ville, säger Schyman.

Eldade upp 100 000 kronor

Först två år senare togs ett beslut om att Fi skulle delta i både EU-valet 2009 och riksdagsvalet 2010.

Trots en högljudd kampanj och en hel del medieutrymme räckte inte rösterna för en plats i EU. Fi fick bara 2,22 procent av rösterna, men det sågs som en framgång.

Inför riksdagsvalet 2010 skänkte Benny Andersson 300 000 kronor till partiet. Men det som fick mest uppmärksamhet skedde den 6 juli 2010 då Schyman eldade upp 100 000 kronor för att uppmärksamma löneskillnader mellan män och kvinnor.

Höll hundratals "home partyn"

Valet till riksdagen blev dock en stor besvikelse och Fi fick endast 0,40 procent av rösterna. En tillbakagång jämfört med valet 2006 (0,68 procent). Men en ljusglimt i mörkret var valet till kommunfullmäktige i Simrishamn där Fi blev tredje största parti med 8,9 procent av rösterna.

Efter de misslyckade riksdagsvalen lämnade Schyman sin post som talesperson för partiet. Men i april 2013 blev hon återvald tillsammans med Stina Svensson och Sissela Nordling Blanco. Under hösten 2013 och våren 2014 har partiet haft ett enormt uppsving. Medlemsantalet ökade från cirka 1 500 i oktober till 13 000 medlemmar i maj.

"Långt organiserat folkbildningsarbete"

Feministiskt initiativ fokuserade även på så kallade "home partyn" där de reste hem till människor för att prata om politik i mindre grupper på ett intimt sätt. Med Gudrun Schyman i spetsen höll partiet hundratals "home partyn" i vardagsrum och samlingslokaler runtom i landet.

När Schyman på valnatten sammanfattade arbetet nämnde hon dessa möten som en viktig del.

– Det här har varit ett långsiktigt byggande och det vill jag att alla ni som är med nu och som har kommit under det sista halvåret ska veta. Det är ett resultat av ett långt organiserat folkbildningsarbete, säger Schyman.

Tror på platser riksdagen

5,3 procent av rösterna räcker till en plats i EU-parlamentet som tas av toppkandidaten Soraya Post, 57.

– Vi har tagit röster från många olika partier. Det är många unga som har röstat och tänker att de vill se en förändring, säger Post till SVT.

Schyman förklarar att hon ser röstresultatet som en stor framgång som banar väg för fortsatta framgångar även i riksdagsvalet.

– Vi är lika stora som vissa partier som har funnits i 100 år. Det säger någonting om kraften som finns i det vi håller på med. Det säger något om kraften i oss som människor när vi bestämmer oss för att "nu är det nog". Nu är det vi som är demokrati. Nu är det vi som ska sätta dagordningen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!