Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så ska Elmsäter-Svärd bli moderat partiledare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det pågår en offensiv från folket bakom Catharina Elmsäter-Svärd i striden om partiledarskapet i Moderaterna.
Foto: Sven Lindwall
Hon väntas då ta med sig Ewa Björling som skuggfinansminister.
Foto: Sven Lindwall
Utöver Catharina Elmsäter-Svärd har även gruppledaren Anna Kinberg Batra lyfts fram som kandidat.
Foto: Sara Strandlund
Avgående socialförsäkringsministern Ulf Kristersson.
Foto: Sven Lindwall
Utbildningspolitiske talespersonen Tomas Tobé.
Foto: Theo Elias Lundgren

Det pågår en offensiv från folket bakom Catharina Elmsäter-Svärd i striden om partiledarskapet i Moderaterna.

Expressen.se kan avslöja planen: Inom kort ska hon vara valberedningens namn – och ta med sig Ewa Björling som skuggfinansminister.

Samtidigt kan Expressen.se berätta att vice partiordföranden Gunilla Carlsson och avgående justitieministern Beatrice Ask kommer att uppmanas att ställa sina platser i partiledningen till förfogande. 

Den 7 mars ska Moderaterna hålla en extrastämma för att utse en ny partiledare efter Fredrik Reinfeldt. Fyra personer som har lyfts fram i spekulationerna är den avgående infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd, gruppledaren Anna Kinberg Batra, den avgående socialförsäkringsministern Ulf Kristersson och den utbildningspolitiske talespersonen Tomas Tobé.

En av dem jobbar sedan länge stenhårt för att ta över. Det har under lång tid varit känt i partiet att Catharina Elmsäter-Svärd är intresserad. Enligt källor till Expressen.se är det Henry Sténson som leder arbetet för att hon ska bli nästa partiledare.

– Man jobbar nu i skydd av allt fokus på regeringsbildningen, säger källa i Moderaterna.

Bäst betald i PR-branschen

Henry Sténson är ordförande för Moderaterna i Stockholms stad och jobbar till vardags med PR. För några år sedan omskrevs han i tidningen Resumé som bäst betald i PR-branschen.

Men framför allt sitter han i valberedningen som nu har till uppgift ta fram en partiledarkandidat.

– Det är Henry Sténson som är kungamakaren bakom Catharina Elmsäter-Svärd. Nu när medierna bara skriver om regeringsbildningen passar han på att skrida till verket, säger en M-källa med insyn i processen.

Planen är att Elmsäter-Svärd i praktiken ska vara klar som kandidat inom kort. Nu på fredag samlas valberedningen för ett första möte.

Enligt vissa källor kan Catharina Elmsäter Svärd redan då presenteras som en kandidat. Men det förnekas av andra uppgiftslämnare i partiet.

– Första mötet blir odramatiskt. Det som kommer att hända är att det läggs upp ett schema för hur den här processen ska gå till, säger en källa.

Nya radarpatet kan heta Elmsäter-Svärd/Björling

Ytterligare en person som är inblandad i maktstriden som nu pågår i Moderaterna är den avgående handelsministern Ewa Björling. Enligt en uppgiftslämnare i partiet planerar Elmsäter-Svärd att utse Björling till ekonomisk-politisk talesperson, alltså Moderaternas nya finansministerkandidat.

Radarparet Reinfeldt/Borg kan alltså bytas ut mot Elmsäter-Svärd/Björling, om planerna blir verklighet i en snabb palatskupp.

– De är privata vänner sedan länge. Cattis vill ha Björling som skuggfinansminister. Så hon kommer följa Reinfeldts råd om att relationen mellan partiledare och ekonomisk-politisk talesperson måste bygga på fullständig lojalitet, säger en M-källa.

Samtidigt uppger källor i partiet för Expressen.se att många är irriterade över att den tidigare biståndsministern Gunilla Carlsson, partiets förste vice ordförande, och avgående justitieministern Beatrice Ask, andre vice ordförande, inte ställt sina platser till förfogande.

– En ny partiledare måste självklart få möjligheten att forma sitt eget lag. Därför kommer dom förr eller senare att uppmanas att lämna sina uppdrag i presidiet, säger en uppgiftslämnare.

Tioårigt perspektiv

Gunilla Carlsson intervjuades i går i Sveriges Radios Studio Ett och gjorde då klart att hon vill sitta kvar. På frågan om hon tänker kandidera igen blev svaret:

– Vi har ordinarie partistämma hösten 2015, och då får jag samtala med valberedningen om detta först.

Men tills dess är du kvar?

– Ja, jag är i full fart. Jag tyckte det var roligt att delta i valrörelsen, och jag fullföljer mina åtaganden som vice ordförande.

Enligt Expressens källor i partiet måste den nye partiledare – och även ledamöterna i partistyrelsen – ha ett tioårigt perspektiv när de kandiderar.

– Nu sker ett viktig generationsskifte i partiet. Många kommer att bytas ut, konstaterar en uppgiftslämnare.

FAKTA

LÄMNAR. Fredrik Reinfeldt lämnar som partiledare vid Moderaternas extrastämma den 7 mars.

KANDIDAT 1. Avgående infrastrukturministern Catharina Elmsäter Svärd sägs redan kandidera för uppdraget som ny partiledare.

KANDIDAT 2. Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, har stöd av många i partiet och är beredd att ta över som partiledare, enligt Expressens källor.

KANDIDAT 3. Moderaternas utbildningspolitiske talesperson Tomas Tobé nämns i vissa kretsar som en möjlig partiledare.

KANIDAT 4. Avgående socialförsäkringsminister Ulf Kristersson nämns i vissa kretsar som en möjlig partiledare.

UPPMANAS AVGÅ. Avgående justitieministern Beatrice Ask kommer. enligt Expressens källor, att uppmanas lämna uppdraget som andre vice ordförande i Moderaterna.

UPPMANAS AVGÅ. Tidigare biståndsministern Gunilla Carlsson kommer, enligt Expressens källor, att uppmanas lämna uppdraget som förste vice ordförande i Moderaterna.