Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så mycket kostar Fi:s förslag att genomföra

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gudrun Schyman och Fi har en rad förslag som skulle kosta enorma pengar att genomföra.
Foto: Jens L'Estrade

Här är skattechocken som Gudrun Schyman talar tyst om.

Expressen kan i dag - med hjälp av nationalekonomen Stefan Fölster - avslöja prislappen för tre av förslagen från Feministiskt initiativ.

- Antingen kan Gudrun Schyman inte räkna eller så vill hon medvetet köra landets ekonomi i botten, eller så är hon bara populist, säger Sofia Linder, chefsekonom vid Skattebetalarna.

Feministiskt initiativ föreslår bland annat gratis förskola för alla, gratis kollektivtrafik för alla och sänkt arbetstid till 30 timmar inom sex år.

Expressen lät nationalekonomen Stefan Fölster, i dag chefsekonom på Reforminstitutet och tidigare på Svenskt näringsliv, räkna på några av förslagen från Feministiskt initiativ.

Slutsats: Tidernas skattechock väntar.


LÄS: Fi har inte gjort någon beräkning

Minus 252 miljarder

Enligt Stefan Fölsters beräkningar måste de offentliga utgifterna dras ned med minst 252 miljarder kronor om Fi-förslaget om 30 timmars arbetsvecka blir verklighet till år 2020.

Konjunkturinstitutet har tidigare räknat på motsvarande förslag och kommit fram till att skatteintäkterna minskar med 280 miljarder kronor på lång sikt.

Om arbetstiden i stället minskar till 37,5 timmar i veckan, vilket Feministiskt initiativ föreslagit som ett första steg, måste de offentliga utgifterna minskas med 45 miljarder kronor per år till följd av lägre skatteintäkter, enligt Fölster.

BNP skulle minska med 2,6 procent.

För den som tjänar 26 000 kronor i månaden i dag skulle detta samtidigt innebära minskade reallöner med 676 kronor i månaden.

- Storleksordningarna stämmer ungefär med erfarenheterna av den franska arbetstidsförkortningen, konstaterar Stefan Fölster.

Fri förskola för alla skulle kosta samhället drygt sju miljarder kronor årligen - motsvarande dagens avgiftsfinansiering.

Och gratis kollektivtrafik för alla skulle ge en kostnad på ungefär 16 miljarder kronor om året.

- Det skulle kräva 4,8 procentenheter i höjd kommunalskatt, till exempel.

- För medellöntagaren skulle det bli 15 000 kronor om året eller 1 250 kronor i månaden i högre skatt, utöver reallönesänkningen.

Statsvetaren Christina Alnevall vid Stockholms universitet:

- Var för sig skulle dessa förslag kunna vara realistiska men tillsammans kan det möjligtvis vara svårt att genomföra eftersom det, som Fölster indikerar, blir för dyrt och omfördelningen av resurser blir för stor.


Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iPhone eller Android.

Det kostar Fi-förslagen

Sänkning av arbetstiden till 37 timmar

En sänkning av antal arbetstimmar från 39,4 till 37 för heltidsarbetande motsvarar 5,2 procent.

Om bnp minskar med lika mycket sjunker människors reallöner med 1 352 kronor i månaden (snittlön 26 000). Och offentliga utgifter måste dras ned med 91 miljarder kronor till följd av lägre skatteintäkter.

Om man antar att det går att dra ned på mindre värdeskapande arbetsuppgifter, och att en fjärdedel av neddragningen i antal timmar motsvaras av att fler får jobb, så kan en rimlig uppskattning vara att bnp minskar med 2,6 procent, reallöner minskar med 676 kronor i månaden och offentliga utgifter med 45 miljarder kronor. Storleksordningarna stämmer ungefär med erfarenheterna av den franska arbetstidsförkortningen.

Sänkning av arbetstiden till 30 timmar

En sänkning av antal arbetstimmar från 39,4 till 30 för heltidsarbetande motsvarar 21 procent. I detta fall går det nog inte att hitta så mycket mindre värdeskapande arbetsuppgifter att skala bort. Rimligtvis sjunker antalet arbetstimmar med minst 15 procent, reallönerna med 3 900 kronor per månad, och offentliga utgifter med 252 miljarder kr.

Fri förskola

Antal barn i förskolan: knappt 500 000. Totalkostnad 76 miljarder kronor. Av det är avgiftsfinansiering sju miljarder kronor, vilket är kostnaden för det offentliga om det skall subventioneras helt.

Fri kollektivtrafik

Kollektivtrafiken kostar i dag 35 miljarder kronor, varav trafikintäkter står för 16 miljarder kronor.

SUMMA: 68-275 miljarder kr

FOTNOT: Beräkningarna har gjorts av nationalekonomen Stefan Fölster på uppdrag av Expressen. Expressen har visat ovanstående beräkningar för bland andra LO:s chefsekonom Ola Pettersson. LO vill dock inte kommentera siffrorna.