Gudrun Schyman och Fi har en rad förslag som skulle kosta enorma pengar att genomföra. Foto: Jens L'Estrade
Gudrun Schyman och Fi har en rad förslag som skulle kosta enorma pengar att genomföra. Foto: Jens L'Estrade

Så mycket kostar Fi:s förslag att genomföra

Publicerad

Här är skattechocken som Gudrun Schyman talar tyst om.

Expressen kan i dag - med hjälp av nationalekonomen Stefan Fölster - avslöja prislappen för tre av förslagen från Feministiskt initiativ.

- Antingen kan Gudrun Schyman inte räkna eller så vill hon medvetet köra landets ekonomi i botten, eller så är hon bara populist, säger Sofia Linder, chefsekonom vid Skattebetalarna.

Feministiskt initiativ föreslår bland annat gratis förskola för alla, gratis kollektivtrafik för alla och sänkt arbetstid till 30 timmar inom sex år.

Expressen lät nationalekonomen Stefan Fölster, i dag chefsekonom på Reforminstitutet och tidigare på Svenskt näringsliv, räkna på några av förslagen från Feministiskt initiativ.

Slutsats: Tidernas skattechock väntar.

 

LÄS: Fi har inte gjort någon beräkning

Minus 252 miljarder

Enligt Stefan Fölsters beräkningar måste de offentliga utgifterna dras ned med minst 252 miljarder kronor om Fi-förslaget om 30 timmars arbetsvecka blir verklighet till år 2020.

Konjunkturinstitutet har tidigare räknat på motsvarande förslag och kommit fram till att skatteintäkterna minskar med 280 miljarder kronor på lång sikt.

Om arbetstiden i stället minskar till 37,5 timmar i veckan, vilket Feministiskt initiativ föreslagit som ett första steg, måste de offentliga utgifterna minskas med 45 miljarder kronor per år till följd av lägre skatteintäkter, enligt Fölster.

BNP skulle minska med 2,6 procent.

För den som tjänar 26 000 kronor i månaden i dag skulle detta samtidigt innebära minskade reallöner med 676 kronor i månaden.

- Storleksordningarna stämmer ungefär med erfarenheterna av den franska arbetstidsförkortningen, konstaterar Stefan Fölster.

Fri förskola för alla skulle kosta samhället drygt sju miljarder kronor årligen - motsvarande dagens avgiftsfinansiering.

Och gratis kollektivtrafik för alla skulle ge en kostnad på ungefär 16 miljarder kronor om året.

- Det skulle kräva 4,8 procentenheter i höjd kommunalskatt, till exempel.

- För medellöntagaren skulle det bli 15 000 kronor om året eller 1 250 kronor i månaden i högre skatt, utöver reallönesänkningen.

Statsvetaren Christina Alnevall vid Stockholms universitet:

- Var för sig skulle dessa förslag kunna vara realistiska men tillsammans kan det möjligtvis vara svårt att genomföra eftersom det, som Fölster indikerar, blir för dyrt och omfördelningen av resurser blir för stor.

 

Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iPhone eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt