S och MP är överens om kärnkraften. Foto: Alexander Donka
S och MP är överens om kärnkraften. Foto: Alexander Donka

S och MP överens om kärnkraften

Publicerad

Miljöpartiet och Socialdemokraterna har kommit överens om kärnkraften.

Säkerhetskraven höjs, skatten höjs, avgifterna höjs - och Vattenfalls planer på ny kärnkraft avbryts, kan Expressen avslöja.

Men när det gäller kravet om stängning av befintliga reaktorer har Miljöpartiet körts över av Stefan Löfven - igen.

Ekots uppgifter om kärnkraftsöverenskommelsen bekräftas för Expressen.se av språkröret Gustav Fridolin via pressekreteraren Adam Bergsveen:

- Snabbare utfasning och i praktiken inga nya reaktorer, slår han fast.

Under onsdagsmorgonen ökade pressen på Miljöpartiet att få genomslag för sin klimatpolitik.

Miljörörelsens krav

Miljörörelsen har höga krav på en rödgrön regering.

Den vill att kärnkraftsreaktorer stängs, klimatmål skärps, miljöskatter höjs och att miljarder satsas på järnväg, rapporterade TT.

Miljöpartiet har alltid varit nära lierad med miljörörelsen, men när partiet nu för första gången ska sitta i en regering gäller det att leverera.

- Vi behöver en regering som vågar gå in och sätta realistiska och nödvändiga målsättningar, sa Annika Jacobsson, chef för Greenpeace Sverige, till TT.

En stund senare kom beskedet:

Miljöpartiet och Socialdemokraterna har kommit överens om kärnkraften.

Utfasning

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin bekräftar för Expressen.se genom pressekreteraren Adam Bergsveen som slår fast att överenskommelsen innebär "snabbare utfasning och i praktiken inga nya reaktorer".

Enligt Bergsveen är Miljöpartiet den stora vinnaren när det gäller kärnkraften.

- Hundra procent av vad Miljöpartiet förhandlade om, säger han.

Men det stämmer inte.

Partiet upprepade flera gånger i valrörelsen att två reaktorer bör stängas under den kommande mandatperioden. Någon sådan överenskommelse finns ännu inte.

Åsa Romson dementerar till Expressen.se att överenskommelsen med Stefan Löfven skulle innebära ett brutet vallöfte.

När det inte står nedskrivet i överenskommelsen att två reaktorer ska stängas kan du garantera att det sker under nästa mandatperiod?

- Jag är helt säker på att reaktorerna kommer att stängas av lönsamhetsskäl under nästa mandatperiod. I takt med att vi låter kärnkraften bära sina egna kostnader kommer det bli tydligt att den inte längre är lönsam.

– Vi har inte drivit att man ska gå in och stänga X antal reaktorer, eller vilka exakt det skulle vara eftersom man då skulle behöva en avvecklingslag. Då skulle staten behöva betala en massa pengar till energibolagen för att de skulle stänga olönsamma reaktorer. Det måste vi undvika och låta dem stå för sina fulla kostnader, säger Romson vidare.

Hur viktigt är det nu att ni får genom era krav på miljöskatter?

- Vi har varit tydliga från början att skolan och miljön är våra viktigaste prioriteringar. Överenskommelsen om energin var en viktig del, där vi känner oss nöjda med vad vi kommit fram till. Miljöskatterna är viktiga för att vi ska få ned användningen av fossila bränslen.

Magdalena Andersson var tydlig så sent som i augusti att Socialdemokraterna inte tänker höja bensinskatten. Hur ser du på det?

- Jag går inte in på några siffror nu. Det kommer i budgeten.

S gruppledare i riksdagen Mikael Damberg är inte orolig över att partiet skulle framstå som den enda vinnaren i kärnkraftsuppgörelsen.

– Vi ser det inte på det sättet. Vi ser det som att vi förhandlar fram en enhet där båda partierna är nöjda men också att vi ger och tar i de här förhandlingarna för att komma vidare. Det är ett svårt parlamentariskt läge där vi måste utgå från de realiteter som finns, säger han.

Men S vill till skillnad från MP inte göra några förutsägelser som när en reaktor kan väntas stängas.

– Vi har valt att inte göra den bedömningen om vilka som kommer stänga och inte stänga i framtiden. Jag vet att Miljöpartiet tror och anser att marknaden kommer att stänga ett antal reaktorer och det är många bedömare som gör den bedömningen oavsett politiska beslut, säger Mikael Damberg.

Till Ekot säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven på onsdagsmorgonen att kravet på kärnkraftsreaktorerna nu är föremål för en "analysfas".

- Vi har vårt ingångsvärde i detta och vi ska ha ett status quo-tänkande just nu.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt