Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

S och MP överens om kärnkraften

S och MP är överens om kärnkraften.
Foto: Alexander Donka

Miljöpartiet och Socialdemokraterna har kommit överens om kärnkraften.

Säkerhetskraven höjs, skatten höjs, avgifterna höjs - och Vattenfalls planer på ny kärnkraft avbryts, kan Expressen avslöja.

Men när det gäller kravet om stängning av befintliga reaktorer har Miljöpartiet körts över av Stefan Löfven - igen.

Vad tycker du att Sverige ska göra med kärnkraften?

Ekots uppgifter om kärnkraftsöverenskommelsen bekräftas för Expressen.se av språkröret Gustav Fridolin via pressekreteraren Adam Bergsveen:

- Snabbare utfasning och i praktiken inga nya reaktorer, slår han fast.

Under onsdagsmorgonen ökade pressen på Miljöpartiet att få genomslag för sin klimatpolitik.

Miljörörelsens krav

Miljörörelsen har höga krav på en rödgrön regering.

Den vill att kärnkraftsreaktorer stängs, klimatmål skärps, miljöskatter höjs och att miljarder satsas på järnväg, rapporterade TT.

Miljöpartiet har alltid varit nära lierad med miljörörelsen, men när partiet nu för första gången ska sitta i en regering gäller det att leverera.

- Vi behöver en regering som vågar gå in och sätta realistiska och nödvändiga målsättningar, sa Annika Jacobsson, chef för Greenpeace Sverige, till TT.

En stund senare kom beskedet:

Miljöpartiet och Socialdemokraterna har kommit överens om kärnkraften.

Utfasning

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin bekräftar för Expressen.se genom pressekreteraren Adam Bergsveen som slår fast att överenskommelsen innebär "snabbare utfasning och i praktiken inga nya reaktorer".

Enligt Bergsveen är Miljöpartiet den stora vinnaren när det gäller kärnkraften.

- Hundra procent av vad Miljöpartiet förhandlade om, säger han.

Men det stämmer inte.

Partiet upprepade flera gånger i valrörelsen att två reaktorer bör stängas under den kommande mandatperioden. Någon sådan överenskommelse finns ännu inte.

Åsa Romson dementerar till Expressen.se att överenskommelsen med Stefan Löfven skulle innebära ett brutet vallöfte.

När det inte står nedskrivet i överenskommelsen att två reaktorer ska stängas kan du garantera att det sker under nästa mandatperiod?

- Jag är helt säker på att reaktorerna kommer att stängas av lönsamhetsskäl under nästa mandatperiod. I takt med att vi låter kärnkraften bära sina egna kostnader kommer det bli tydligt att den inte längre är lönsam.

– Vi har inte drivit att man ska gå in och stänga X antal reaktorer, eller vilka exakt det skulle vara eftersom man då skulle behöva en avvecklingslag. Då skulle staten behöva betala en massa pengar till energibolagen för att de skulle stänga olönsamma reaktorer. Det måste vi undvika och låta dem stå för sina fulla kostnader, säger Romson vidare.

Hur viktigt är det nu att ni får genom era krav på miljöskatter?

- Vi har varit tydliga från början att skolan och miljön är våra viktigaste prioriteringar. Överenskommelsen om energin var en viktig del, där vi känner oss nöjda med vad vi kommit fram till. Miljöskatterna är viktiga för att vi ska få ned användningen av fossila bränslen.

Magdalena Andersson var tydlig så sent som i augusti att Socialdemokraterna inte tänker höja bensinskatten. Hur ser du på det?

- Jag går inte in på några siffror nu. Det kommer i budgeten.

S gruppledare i riksdagen Mikael Damberg är inte orolig över att partiet skulle framstå som den enda vinnaren i kärnkraftsuppgörelsen.

– Vi ser det inte på det sättet. Vi ser det som att vi förhandlar fram en enhet där båda partierna är nöjda men också att vi ger och tar i de här förhandlingarna för att komma vidare. Det är ett svårt parlamentariskt läge där vi måste utgå från de realiteter som finns, säger han.

Men S vill till skillnad från MP inte göra några förutsägelser som när en reaktor kan väntas stängas.

– Vi har valt att inte göra den bedömningen om vilka som kommer stänga och inte stänga i framtiden. Jag vet att Miljöpartiet tror och anser att marknaden kommer att stänga ett antal reaktorer och det är många bedömare som gör den bedömningen oavsett politiska beslut, säger Mikael Damberg.

Till Ekot säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven på onsdagsmorgonen att kravet på kärnkraftsreaktorerna nu är föremål för en "analysfas".

- Vi har vårt ingångsvärde i detta och vi ska ha ett status quo-tänkande just nu.