Både Magdalena Andersson, S, och Anders Borg, M, lovade att det inte blir någon höjd bensinskatt. Foto: Sune Grabbe
Både Magdalena Andersson, S, och Anders Borg, M, lovade att det inte blir någon höjd bensinskatt. Foto: Sune Grabbe

S och M lovar att inte höja bensinskatten

Publicerad

Ekonomidebatten började högoktanigt.

Bensinpriset drog direkt upp engagemanget.

De två största partierna lovade att det inte blir någon höjd bensinskatt.

- Jag tänker inte höja några bensinskatter. Det är dyrt nog för dem som bor i glesbygden, säger finansminister Anders Borg, M.

Samtliga partiers företrädare fick gissa vad en liter 95-oktanig bensin kostar för att sen sätta det pris som man vill se vid nästa mandatperiods slut. Både Magdalena Andersson, S, och Anders Borg, M, lovade att det inte blir någon höjd bensinskatt.

- Jag tänker låta priserna vara. Det är dyrt nog för dem som bor i glesbygden, säger finansminister Anders Borg, M.

Miljöpartiet ville däremot se en prishöjning på 70 öre litern.

- Jag är bekymrad över att Anders Borg gång på gång attackerar klimatpolitiken.

Det fick finansministern att protestera kraftigt.

- Vi för en intelligent klimatpolitik, kontrade han.

Socialdemokraterna vill inte heller höja bensinskatten.

- Det är jättedyrt att tanka bensin som det är, vi ser inget behov av att höja bensinskatten. Däremot vill vi införa en miljöbilsbudget, säger Magdalena Andersson, S.

Folkpartiets Carl B Hamilton:

- Miljöpartiet vill ju ha Europas högsta dieselskatt, vi tycker att det är helt orimligt.

Miljöpartiets Per Bolund kontrade direkt.

- Det stämmer inte. Vi ligger i mitten av EU. Allianspartierna försöker plocka hem billiga poäng.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt