S lovar reformer för 40 miljarder i valmanifest

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Mikael Damberg, partisekreterare Carin Jämtin, partiledare Stefan Löfven och ekonomisk-politiske talesperson Magdalena Andersson lovar reformer på 40 miljarder på DN Debatt. Valmanifestet presenteras senare i dag, tisdag.
Foto: Sven Lindwall

Socialdemokraterna lovar reformer för 40 miljarder kronor i sitt valmanifest.

De ska satsa på lärarlöner och läxhjälp – och utlovar lägre skatter till pensionärer.

”Det är en rättvisefråga att lön och pension ska beskattas lika”, skriver Stefan Löfven och tre partikamrater på DN Debatt.

På tisdagen presenterar Socialdemokraterna sitt valmanifest - som går under namnet "Kära framtid" - där de lovar reformer för 40 miljarder kronor.

Tidigare har Löfven uppgett till Dagens Nyheter att det skulle handla om 30 miljarder kronor i reformer, och i går berättade Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, för Dagens Industri att det handlade om mer än 35 miljarder kronor.

Enligt debattartikeln kommer man i dag presentera reformer för 40 miljarder kronor, där en stor del är avsatt för att stärka skolan, vilket man tidigare varit tydlig med.

Löfven ska höja läraryrkets attraktivitet genom kompetensutveckling, lön och frihet att utforma sina lektioner.

”Vi ska ge läxhjälp till alla efter behov, inte efter betalningsförmåga med läx-rut”, skriver partiledaren Stefan Löfven tillsammans med partiets ekonomisk-politiske talesperson Magdalena Andersson, partisekreteraren Carin Jämtin och gruppledaren Mikael Damberg på DN Debatt.

I artikeln kritiseras allianspartierna för att tillsammans ha planer på skattesänkningar på 70–100 miljarder kronor, vilket är "deras enda mål, motto och politiska motivation".

Partiet nämner också sina tidigare kända förslag om kunskapslyft med obligatorisk gymnasieskola och fortsättning av yrkesinriktad gymnasial vuxenutbildning.

De exakta omständigheterna kring reformerna preciseras inte i debattartikeln. Men de kommer att finansieras genom bland annat höjda skatter för höginkomsttagare, banker och krogmoms.

Under måndagen presenterade alliansen sitt valmanifest.