Socialdemokraterna lovar "delad" föräldraförsäkring kommande mandatperiod, men Magdalena Andersson kan inte säga hur det ska gå till. Foto: Lisa MattissonSocialdemokraterna lovar "delad" föräldraförsäkring kommande mandatperiod, men Magdalena Andersson kan inte säga hur det ska gå till. Foto: Lisa Mattisson
Socialdemokraterna lovar "delad" föräldraförsäkring kommande mandatperiod, men Magdalena Andersson kan inte säga hur det ska gå till. Foto: Lisa Mattisson
Nu växer oron bland S-kvinnor och mest kritisk är Elinor Odeberg, ordförande för Unga S-kvinnor. Foto: Lisa MattissonNu växer oron bland S-kvinnor och mest kritisk är Elinor Odeberg, ordförande för Unga S-kvinnor. Foto: Lisa Mattisson
Nu växer oron bland S-kvinnor och mest kritisk är Elinor Odeberg, ordförande för Unga S-kvinnor. Foto: Lisa Mattisson

S-kvinnor trycker på: Kan inte vänta längre

Publicerad

Malmö. Socialdemokraterna lovar "delad" föräldraförsäkring kommande mandatperiod. Men varken Magdalena Andersson eller Stefan Löfven kan säga hur det ska gå till.

Nu trycker S-kvinnorna på.

– Socialdemokraterna är inte tillräckligt på offensiven inom jämställdhetspolitiken, säger Elinor Odeberg, ordförande för Unga S-kvinnor Rebella.

Under Nordiskt forum i Malmö höll S-kvinnor i dag ett seminarium under parollen "Kraftsamling för jämställdhet". Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Magdalena Andersson fanns på plats men några nya löften gav hon inte.

Hon upprepade tidigare krav om barnomsorg på kvällar och helger, liksom ett tak på visstidsanställningar på två år. Hon lyfte också fram partiets mål om att alla nya tjänster som utlyses inom kommun och landsting ska vara heltidstjänster kommande mandatperiod.

Magdalena Andersson har tillsammans med partiledaren Stefan Löfven profilerats i jämställdhetsfrågor, trots att partiets talesperson för dessa är Ylva Johansson.

Statsvetaren Christina Alnevall, menar att partiet bör lyfta fram en eller flera frontfigurer.

– I dagsläget har de ingen som är tydligt profilerad i dessa frågor. Här kan S-kvinnor vara en viktig intern samarbetspartner, säger hon.

"Konkreta tidsmål"

Carina Ohlsson har varit ordförande för S-kvinnor sedan i augusti i fjol:

– Den ekonomiska politiken är av så stor betydelse för att man ska få jämställdhetspolitiken att lyfta. Den rollen som finansminister är oerhört viktig. Jag ser inte att det är Maria Arnholm som har makten över jämställdheten i dag, utan det är Anders Borg och Fredrik Reinfeldt. Därför är Magdalena Andersson ett strategiskt val, säger hon.

Carina Ohlsson vill alltså lyfta fram andra profiler men poängterar att hon också vill pressa de egna partimedlemmarna till att konkretisera den handlingsplan som Stefan Löfven presenterade på torsdagen.

– Det är lätt hänt att det blir visionärt, det gäller att ha konkreta tidsmål. Och det önskar jag mer av.

"Kan inte vänta längre"

Ännu starkare kritik riktar Elinor Odeberg, ordförande för Rebella.

– Socialdemokraterna är inte tillräckligt på offensiven inom jämställdhetspolitiken. Vi anser att det krävs en individualiserad föräldraförsäkring. Vi kan inte vänta längre. Det är vi unga kvinnor som det går ut över. Vi kommer att drabbas av lönediskriminering oavsett om vi väljer att skaffa barn eller inte. Att man inte kan lova den här reformen är inte godtagligt.

Men Magdalena Andersson kan inte lova något och den "delade" föräldraförsäkringen hon talar om blir ingen lagstiftning för lika uttag.

– På sikt måste det vara så att vi har ett jämställt uttag av föräldraförsäkring, fast jag är inte låst på vilken metod vi ska ta. Antingen ytterligare en pappamånad, men man kan också använda andra alternativ. Det ska vi titta närmare på senare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt