Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S-kvinnor trycker på: Kan inte vänta längre

Socialdemokraterna lovar "delad" föräldraförsäkring kommande mandatperiod, men Magdalena Andersson kan inte säga hur det ska gå till. Foto: Lisa Mattisson
Nu växer oron bland S-kvinnor och mest kritisk är Elinor Odeberg, ordförande för Unga S-kvinnor. Foto: Lisa Mattisson

Malmö. Socialdemokraterna lovar "delad" föräldraförsäkring kommande mandatperiod. Men varken Magdalena Andersson eller Stefan Löfven kan säga hur det ska gå till.

Nu trycker S-kvinnorna på.

– Socialdemokraterna är inte tillräckligt på offensiven inom jämställdhetspolitiken, säger Elinor Odeberg, ordförande för Unga S-kvinnor Rebella.

Nordiskt Forum

Under veckoslutet samlas den nordiska kvinnorörelsen till en av världens största feministiska konferenser. 15 000 deltagare är på plats i Malmö där konferensen hålls. Politiker, forskare, aktivister och representanter från civilsamhället, näringslivet och myndigheter ska staka ut framtidens jämställda samhälle.

Idén till konferensen väcktes 2011 av Sveriges Kvinnolobby och mötet ska resultera i 60 krav som ställs på de nordiska regeringarna.

För 20 år sedan hölls en liknande konferens i Åbo, Finland. Det resulterade i en FN-konferens året därpå men många av de krav som då ställdes har fortfarande inte uppfyllts.

Under Nordiskt forum i Malmö höll S-kvinnor i dag ett seminarium under parollen "Kraftsamling för jämställdhet". Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Magdalena Andersson fanns på plats men några nya löften gav hon inte.

Hon upprepade tidigare krav om barnomsorg på kvällar och helger, liksom ett tak på visstidsanställningar på två år. Hon lyfte också fram partiets mål om att alla nya tjänster som utlyses inom kommun och landsting ska vara heltidstjänster kommande mandatperiod.

Magdalena Andersson har tillsammans med partiledaren Stefan Löfven profilerats i jämställdhetsfrågor, trots att partiets talesperson för dessa är Ylva Johansson.

Statsvetaren Christina Alnevall, menar att partiet bör lyfta fram en eller flera frontfigurer.

– I dagsläget har de ingen som är tydligt profilerad i dessa frågor. Här kan S-kvinnor vara en viktig intern samarbetspartner, säger hon.

"Konkreta tidsmål"

Carina Ohlsson har varit ordförande för S-kvinnor sedan i augusti i fjol:

– Den ekonomiska politiken är av så stor betydelse för att man ska få jämställdhetspolitiken att lyfta. Den rollen som finansminister är oerhört viktig. Jag ser inte att det är Maria Arnholm som har makten över jämställdheten i dag, utan det är Anders Borg och Fredrik Reinfeldt. Därför är Magdalena Andersson ett strategiskt val, säger hon.

Carina Ohlsson vill alltså lyfta fram andra profiler men poängterar att hon också vill pressa de egna partimedlemmarna till att konkretisera den handlingsplan som Stefan Löfven presenterade på torsdagen.

– Det är lätt hänt att det blir visionärt, det gäller att ha konkreta tidsmål. Och det önskar jag mer av.

"Kan inte vänta längre"

Ännu starkare kritik riktar Elinor Odeberg, ordförande för Rebella.

– Socialdemokraterna är inte tillräckligt på offensiven inom jämställdhetspolitiken. Vi anser att det krävs en individualiserad föräldraförsäkring. Vi kan inte vänta längre. Det är vi unga kvinnor som det går ut över. Vi kommer att drabbas av lönediskriminering oavsett om vi väljer att skaffa barn eller inte. Att man inte kan lova den här reformen är inte godtagligt.

Men Magdalena Andersson kan inte lova något och den "delade" föräldraförsäkringen hon talar om blir ingen lagstiftning för lika uttag.

– På sikt måste det vara så att vi har ett jämställt uttag av föräldraförsäkring, fast jag är inte låst på vilken metod vi ska ta. Antingen ytterligare en pappamånad, men man kan också använda andra alternativ. Det ska vi titta närmare på senare.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!