Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S-kandidat kampanjar i landstingets ambulans

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Stian Raneke åker runt i ambulansen i sin kampanjfilm inför valet.
Foto: Facebook

Stian Raneke står högt upp på Socialdemokraternas lista i landstingsvalet i Stockholm.

Nu kan Expressen avslöja att han utnyttjar landstingets ambulans i sin personvalskampanj.

– Den här filmen är klart olämplig, det viktigaste nu är att filmen tas bort, säger Åke Östman, vd för det landstingsägda bolaget Aisab som driver ambulansvård i Stockholm.

Här utnyttjar S-politikern Stian Raneke Stockholms läns landstings resurser och varumärke för att bedriva en personvalskampanj i landstingsvalet.

Raneke är för närvarande tjänstledig från sitt arbete som ambulanssjuksköterska på det landstingsägda bolaget Aisab.

Han kandiderar till landstingsfullmäktige i Stockholm för Socialdemokraterna där han står på plats sex på valsedeln i sitt distrikt.

Han bad om tillåtelse att få ta en bild framför en av företagets ambulanser, vilket han fick. Men samtidigt passade han på att spela in en kampanjfilm som han nu har lagt ut på sin Facebooksida.

"Är inte tanken"

I filmen åker Raneke runt i ambulansen samtidigt som en berättarröst redogör för hans politiska budskap. Aisabs logga är tydligt synlig i filmen.

– Han hade ställt en fråga om han fick ta en stillbild på sig själv i uniform framför en ambulans. Han sa då själv att loggan inte skulle synas. Det hade jag inget emot, säger Åke Östman, vd för Aisab.

Det var först på söndagen som han såg att Raneke spelat in en hel kampanjfilm med ambulansen.

– Den här filmen är klart olämpligt. Det är inte tanken att man ska använda fordonen i valfilmer.

Varför är det olämpligt? 

– Vi är en landstingsorganisation och vi arbetar åt alla politiska partier oavsett vilka som styr. Vår logga ska inte förknippas med något politiskt parti. Han frågade om han fick ta en bild framför en ambulans, skulle han sagt att han skulle spela in en valfilm så skulle jag ha sagt nej.

Östman säger nu att han vill att Raneke tar bort filmen.

– Jag måste prata med honom, det kan ha rört sig om ett missförstånd.

Ambulansen som användes i filmen var en av Aisabs 15 reservbilar, filminspelningen anses därför inte ha påverkat vården alls.

"Är inte i fokus"

När Expressen når Raneke säger han att han försökt dölja loggan på ambulansen.

– Loggan är sotad lite, jag försökte göra så att den inte skulle vara med. Den är inte i fokus överhuvudtaget.

Men den syns ju tydligt? 

– Den är inte i fokus.

Raneke vill svara på fler frågor på telefon. Via mejl skriver han:

"Jag är stolt över min kampanj och skäms absolut inte över att jag kämpar för bättre villkor för mig och mina kolleger.”

Stockholms sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt, M, säger att Landstingets ambulanser ska användas i vården och inte för politiskt kampanjarbete.

– Det är av vikt att politiker respekterar de riktlinjer som finns om hur vi använder landstingets verksamheter och vårdens utrustning i politiska kampanjer, säger hon.