Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

S handlingsplan imponerar inte

Stefan Löfven. Foto: Lisa Mattisson Exp

MALMÖ. Socialdemokraterna lanserar ett handlingsprogram för jämställdhet.

Men programpunkterna är vaga, anser statsvetare.

Stefan Löfven ser däremot utrymme för mer handlingskraft och nämner vab-dagar som ett exempel.

Sedan 1980 har kvinnor tagit ut närmare 70 procent av alla vab-dagar.

– Det är en del i jämställdhetsfrågan och det är uppenbart att något måste göras, säger han.

Socialdemokraternas handlingsplan

1. Lönekartläggning varje år

2. Rätt till heltid

3. Stopp för staplande av visstidsanställningar

4. Jämställda arbetsplatser

5. Jämställda bolagsstyrelser

6. Jämställd skola

7. Jämställd akademi och forskningsanslag

8. Utveckla välfärdsjobben

9. Tillgång till välfärdstjänster så att både män och kvinnor kan jobba

10. Trygg förlossningsvård

11. Jämställt föräldraansvar

12. Avskaffa vårdnadsbidrag

13. Insemination för ensamstående kvinnor

14. Bättre ekonomi för ensamstående föräldrar

15. Fler våldtäktsmål ska leda till fällande dom

Fakta Nordiskt Forum:

Under veckoslutet samlas den nordiska kvinnorörelsen till en av världens största feministiska konferenser. 15 000 deltagare är på plats i Malmö där konferensen hålls. Politiker, forskare, aktivister och representanter från civilsamhället, näringslivet och myndigheter ska staka ut framtidens jämställda samhälle.

Idén till konferensen väcktes 2011 av Sveriges Kvinnolobby och mötet ska resultera i 60 krav som ställs på de nordiska regeringarna.

För 20 år sedan hölls en liknande konferens i Åbo, Finland. Det resulterade i en FN-konferens året därpå men många av de krav som då ställdes har fortfarande inte uppfyllts.

Det var dans och skratt redan före lunch inne i Malmö arena. Runt 15 000 deltagare är på plats här för vad som sägs vara världens största kvinnokonferens på 20 år. Nordiskt Forum arrangeras av den nordiska kvinnolobbyn och tanken är att sätta press på ländernas regeringar i jämställdhetsfrågor.

Sverige representeras av fem partiledare och sju ministrar. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven tog tillfället i akt och presenterade ett nytt handlingsprogram för hur partiet ska verka för ett mer jämställt samhälle om det får makten i höst.

Handlingsprogrammet består av 15 punkter.

– Vi vill sätta ihop det här programmet är för att visa hur komplex problemet är och hur bred vår jämställdhetspolitik är. Det har med skolan, jobben och välfärden att göra, säger Stefan Löfven.

Vill införa kvotering

Men på flertalet av programpunkterna väljer Stefan Löfven att inte tala klarspråk. Bland annat vad gäller kvotering till bolagsstyrelser. Stefan Löfven har sedan 2012 sagt att han vill öppna upp för kvotering. Nu säger han att om det inte händer något drastiskt efter bolagsstämmorna nästa år vill han, om han sitter vid makten, införa kvotering. Vad ”drastiskt” syftar på vill han inte säga.

– Eftersom näringslivet har sagt att de ska göra något åt problemen låter vi dem göra det. Nu har de tagit myrsteg och det duger inte. Jag ska inte säga en konkret siffra men de får visa att det har hänt något rejält nästa år.

Inte heller programpunkten om föräldraförsäkringen har en konkret plan.

– Nästa mandatperiod vill vi ha en mer jämställd föräldraförsäkring. Vi har två verktyg att titta på. Det ena är att ge mer morötter för att ändra på hur det ser ut. Men vi utesluter inte heller att vika ytterligare månad eller månader till den ena föräldern, säger Stefan Löfven och syftar på den jämställdhetsbonus som finns i dag.

Inte imponerad

Christina Alnevall, statsvetare med inriktning på genusvetenskap, imponeras inte av handlingsplanen.

– Om det är slagkraftig är svårt att bedöma innan det blir mer konkret. Vissa punkter är vaga och man skulle behöva veta mer, säger hon.

Vad gäller kvotering till bolagsstyrelser lovade partiet exakt samma sak vid valet 2010. Christina Alnevall menar att det kan blir enklare att få igenom kravet nu, då frågan är mer accepterad än tidigare.

– Sannolikt har Feministiskt Initiativs framgångar fått upp frågan om jämställdhet på den offentliga politiska dagordningen och drivit på Socialdemokraternas handlingsprogram. Socialdemokraterna riskerar att förlora väljare till just Feministiskt Initiativ och behöver lyfta fram ett alternativ, säger hon.

Stimulerar män att stanna hemma

Grästorps kommun har i år beslutat att ge en extra månadslön till de föräldrar som delar lika på föräldraförsäkringen – ett bra förslag, enligt Löfven.

– Vi har också gjort när vi förhandlade inom den privata sidan. På IF Metall så tillförde vi i avtalen att man fick 10 procent ytterligare på sin lön när man tog ut sin föräldralön. Det var till för att stimulera männen att vara hemma.

Enligt Försäkringskassan har papporna fördubblat sitt uttag av föräldradagar på tio år och deras totala uttag ligger nu på 25 procent.

Men vad gäller vab-dagar tar kvinnorna ut 60-70 procent, en siffra som i princip har stått still sedan 1980.

Stefan Löfven är bekymrad men kan inte ge något konkret förlag till hur han vill förändra situationen.

– Det är en del av det här problemet med att kvinnor har större ansvar för hemmen. Det ligger kvar i det gamla. Men det är en del i jämställdhetsfrågan och det är uppenbart att något måste göras, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!