Stefan Löfven. Foto: Lisa Mattisson Exp
Stefan Löfven. Foto: Lisa Mattisson Exp

S handlingsplan imponerar inte

Publicerad

MALMÖ. Socialdemokraterna lanserar ett handlingsprogram för jämställdhet.

Men programpunkterna är vaga, anser statsvetare.

Stefan Löfven ser däremot utrymme för mer handlingskraft och nämner vab-dagar som ett exempel.

Sedan 1980 har kvinnor tagit ut närmare 70 procent av alla vab-dagar.

– Det är en del i jämställdhetsfrågan och det är uppenbart att något måste göras, säger han.

Det var dans och skratt redan före lunch inne i Malmö arena. Runt 15 000 deltagare är på plats här för vad som sägs vara världens största kvinnokonferens på 20 år. Nordiskt Forum arrangeras av den nordiska kvinnolobbyn och tanken är att sätta press på ländernas regeringar i jämställdhetsfrågor.

Sverige representeras av fem partiledare och sju ministrar. Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven tog tillfället i akt och presenterade ett nytt handlingsprogram för hur partiet ska verka för ett mer jämställt samhälle om det får makten i höst.

Handlingsprogrammet består av 15 punkter.

– Vi vill sätta ihop det här programmet är för att visa hur komplex problemet är och hur bred vår jämställdhetspolitik är. Det har med skolan, jobben och välfärden att göra, säger Stefan Löfven.

Vill införa kvotering

Men på flertalet av programpunkterna väljer Stefan Löfven att inte tala klarspråk. Bland annat vad gäller kvotering till bolagsstyrelser. Stefan Löfven har sedan 2012 sagt att han vill öppna upp för kvotering. Nu säger han att om det inte händer något drastiskt efter bolagsstämmorna nästa år vill han, om han sitter vid makten, införa kvotering. Vad ”drastiskt” syftar på vill han inte säga.

– Eftersom näringslivet har sagt att de ska göra något åt problemen låter vi dem göra det. Nu har de tagit myrsteg och det duger inte. Jag ska inte säga en konkret siffra men de får visa att det har hänt något rejält nästa år.

Inte heller programpunkten om föräldraförsäkringen har en konkret plan.

– Nästa mandatperiod vill vi ha en mer jämställd föräldraförsäkring. Vi har två verktyg att titta på. Det ena är att ge mer morötter för att ändra på hur det ser ut. Men vi utesluter inte heller att vika ytterligare månad eller månader till den ena föräldern, säger Stefan Löfven och syftar på den jämställdhetsbonus som finns i dag.

Inte imponerad

Christina Alnevall, statsvetare med inriktning på genusvetenskap, imponeras inte av handlingsplanen.

– Om det är slagkraftig är svårt att bedöma innan det blir mer konkret. Vissa punkter är vaga och man skulle behöva veta mer, säger hon.

Vad gäller kvotering till bolagsstyrelser lovade partiet exakt samma sak vid valet 2010. Christina Alnevall menar att det kan blir enklare att få igenom kravet nu, då frågan är mer accepterad än tidigare.

– Sannolikt har Feministiskt Initiativs framgångar fått upp frågan om jämställdhet på den offentliga politiska dagordningen och drivit på Socialdemokraternas handlingsprogram. Socialdemokraterna riskerar att förlora väljare till just Feministiskt Initiativ och behöver lyfta fram ett alternativ, säger hon.

Stimulerar män att stanna hemma

Grästorps kommun har i år beslutat att ge en extra månadslön till de föräldrar som delar lika på föräldraförsäkringen – ett bra förslag, enligt Löfven.

– Vi har också gjort när vi förhandlade inom den privata sidan. På IF Metall så tillförde vi i avtalen att man fick 10 procent ytterligare på sin lön när man tog ut sin föräldralön. Det var till för att stimulera männen att vara hemma.

Enligt Försäkringskassan har papporna fördubblat sitt uttag av föräldradagar på tio år och deras totala uttag ligger nu på 25 procent.

Men vad gäller vab-dagar tar kvinnorna ut 60-70 procent, en siffra som i princip har stått still sedan 1980.

Stefan Löfven är bekymrad men kan inte ge något konkret förlag till hur han vill förändra situationen.

– Det är en del av det här problemet med att kvinnor har större ansvar för hemmen. Det ligger kvar i det gamla. Men det är en del i jämställdhetsfrågan och det är uppenbart att något måste göras, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt