Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S förslag: Sänk pensionärers skatter

Socialdemokraterna vill avskaffa skillnaden i beskattning mellan löntagare och pensionärer.
Foto: Jens L'Estrade

Socialdemokraterna vill avskaffa skillnaden i beskattning mellan löntagare och pensionärer. Det ska enligt förslaget ske i tre steg.

Skillnaden ska i ett första steg utjämnas för garantipensionärer. Det innebär 75 kronor lägre skatt från 2015 och omfattar cirka 100 000 pensionärer.

I ett andra steg ska skillnaden utjämnas för pensioner på upp till 12 000 kronor i månaden, vilket berör runt 450 000 pensionärer.

Kostar 4 miljarder kronor

Förändringarna ska ske inom den kommande mandatperioden. Enligt Socialdemokraternas beräkningar kostar de två stegen 4 miljarder kronor.

– Pensionärerna är utsatta för en stor orättvisa och vi vill ändra på det. Det är uppenbart att den borgerliga regeringens politik har lett till ökade klyftor, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Det sista steget ska senast genomföras när S uppnått sitt jobbmål. Det syftar till att helt täppa igen skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare.

Ska pension beskattas som lön?