Socialdemokraterna vill avskaffa skillnaden i beskattning mellan löntagare och pensionärer. Foto: Jens L'Estrade
Socialdemokraterna vill avskaffa skillnaden i beskattning mellan löntagare och pensionärer.  Foto: Jens L'Estrade

S förslag: Sänk pensionärers skatter

Publicerad

Socialdemokraterna vill avskaffa skillnaden i beskattning mellan löntagare och pensionärer. Det ska enligt förslaget ske i tre steg.

Skillnaden ska i ett första steg utjämnas för garantipensionärer. Det innebär 75 kronor lägre skatt från 2015 och omfattar cirka 100 000 pensionärer.

I ett andra steg ska skillnaden utjämnas för pensioner på upp till 12 000 kronor i månaden, vilket berör runt 450 000 pensionärer.

Kostar 4 miljarder kronor

Förändringarna ska ske inom den kommande mandatperioden. Enligt Socialdemokraternas beräkningar kostar de två stegen 4 miljarder kronor.

– Pensionärerna är utsatta för en stor orättvisa och vi vill ändra på det. Det är uppenbart att den borgerliga regeringens politik har lett till ökade klyftor, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Det sista steget ska senast genomföras när S uppnått sitt jobbmål. Det syftar till att helt täppa igen skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt