Rosita Grönfors: Han har inte kunskapen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rosita Grönfors är ordförande för Romska kvinnors förbund.
Foto: Cornelia Nordström

Ordföranden för de romska kvinnornas riksförbund i Sverige, Rosita Grönfors, tror inte det är sant när hon får höra hur S-ledaren Stefan Löfven uttryckt sig i radio:

- Självklart blir jag ledsen. Jag har hela min barndom och som romsk kvinna fått höra att jag är en "jävla zigenare". Självklart måste han be om ursäkt.

Samtidigt kallar EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) uttalandet för "en total dikeskörning".

Rosita Grönfors har i flera år arbetat ideellt med att driva de romska kvinnornas intressen och frågor - nu som ordförande i landets första och enda organiserade romska riksförbund för kvinnor.

Hon fick på måndagseftermiddagen höra att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven vid två tillfällen använt det nedsättande ordet "zigenare" i direktsänd radio.

- Vi är inte zigenare, vi är romer. Och naturligtvis blir vi ledsna om Socialdemokraterna använder sådana uttryck, säger hon till Expressen.se.

Rosita: Löfven hänger inte med

- Det ordet är som att kalla en mörkhyad personer för... nej, jag vill inte säga ett sånt ord.  Naturligtvis bör Stefan Löfven be om ursäkt. Så här säger man inte.

Rosita Grönfors säger att hon till nu tänkt rösta på Socialdemokraterna i valet på söndag - men:

- Det kan jag inte göra nu.

Hon fortsätter:

- Tydligen hänger han inte med i dagens problematik. Han har inte kunskapen.

Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley reagerar också starkt på Stefan Löfvens uttalande.

- Det känns oerhört tragiskt att vi har en statsministerkandidat som visat så lite intresse för minoritetsfrågor att han gör en total dikeskörning. Är detta vad vi har att vänta om Socialdemokraterna bildar regering? säger Federley till Expressen.se.