Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Romson om inköpen av Jasplan: "Tragiskt"

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson kallar i dag beslutet att köpa in 60 nya Jasplan för "tragiskt". Ändå har hon och Gustav Fridolin i hemliga förhandlingar med Stefan Löfven gått med på det.
Foto: Jens L'Estrade

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson kallar i dag beslutet att köpa in 60 nya Jasplan för "tragiskt".

Ändå har hon och Gustav Fridolin i hemliga förhandlingar med Stefan Löfven gått med på det.

- Miljöpartiet har lagt sig som en dörrmatta, hävdar Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

Hittills är Miljöpartiet de stora förlorarna i regeringsförhandlingarna med Stefan Löfven. Språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin står nu bakom uppgörelsen i försvarsberedningen om att 60 nya Jasplan ska köpas in – trots att man i valrörelsen lovade att kämpa för att så inte skulle bli fallet.

Miljöpartiet har också – trots löften om motsatsen – tvingats acceptera mångmiljardsatsningen på vägbygget Förbifart Stockholm och en obligatorisk gymnasieskola.

"Svårt att backa"

När Expressen mötte språkrören i riksdagen kommenterade Åsa Romson försvarsuppgörelsen så här:

– Det är ju ingen nyhet att Miljöpartiet inte ser det som det mest prioriterade, men vi ser att det finns en stark parlamentarisk majoritet för det. Riksdagen tog beslut redan förra hösten med en stark majoritet där vi var emot beslutet att köpa in 60 nya Jasplan som dessutom kommer att bli väldigt, väldigt dyra. Det är ett tragiskt beslut.

Varför har ni bidragit till ett beslut som du kallar för tragiskt?

– När riksdagen förra hösten fattade beslut om inköp av 60 nya Jasplan så var det en väldigt stark majoritet för det. Vi tycker i Miljöpartiet att det var en dålig inriktning att ha, det kostar väldigt mycket pengar, men vi ser också att det finns en väldigt stark majoritet av partierna bakom. I stället för att försöka riva upp den typen av avtal som redan ligger och är bundna så försöker vi se till att begränsa Sveriges vapenexport och vi kan också stoppa den till diktaturer. Det är viktigare för Miljöpartiet att säkerställa den delen än att ta strid mot gamla väderkvarnar, om man så säger.

Men är det tragiskt att köpa in nya Jasplan?

– Det var ett tragiskt beslut i riksdagen förra hösten att besluta om 60 nya Jasplan när man inte hade någon finansiering eller någon budget som täckte upp för detta. Och utan att ha, vilket man nu har, försvarsberedningens analys av vilket behov man har av dom Jasplanen. Vi har gjort olika analyser i partierna, men Miljöpartiet accepterar nu försvarsuppgörelsen också i den delen som handlar om Jas-planen. Jag hoppas att försvaret får en god användning av dem.

"Dörrmatta till Socialdemokraterna".

Centerpartiets partiledare Annie Lööf konstaterade i går på Twitter att Miljöpartiet "har fått vara dörrmatta till Socialdemokraterna".

För Expressen utvecklar Centerledaren:

– Här ser vi att första dagen då man presenterar sina förhandlingar, så är det att Förbifarten blir av, man lägger miljarder på Jasplan och man inför obligatoriskt gymnasium. Vad kommer Miljöpartiet att få ut av detta? Det här har dom varit stenhårt emot. Dom har lagt sig som en dörrmatta, och vi kommer att få se fler kompromisser, tror jag, från Miljöpartiets sida.