Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Romson: "Det här är pinsamt av alliansen"

Alliansen under Expressens partiledardebatt.

Under Expressens partiledardebatt ville samtliga partiledare förbjuda Vattenfall att bygga ut kolkraften i Tyskland.

Beskedet var oväntat och Moderaterna förtydligar i dag sin ståndpunkt med att de är "beredda att titta på en försäljning av den europeiska delen av Vattenfall".

– Det här är jättepinsamt av alliansen. Man har varit med och byggt ut kolkraften i Tyskland men nu försöker man två sina händer, säger Miljöpartiets Åsa Romson.

Samtliga åtta partiledare vill förbjuda Vattenfall att bygga ut kolkraften i Tyskland.

Beskedet gavs under Expressens partiledardebatt på onsdagen när programledare Niklas Svensson bad dem att, med grön eller röd skylt, svara ja eller nej på frågan.

Men under de senaste åren har Vattenfall fortsatt investera i kolkraft. Enligt Åsa Romson (MP) pågår just nu en prövning för att öppna ytterligare tre till fem nya brunkolsgruvor i landet, och enligt Greenpeace beräknas ett helt nytt kolkraftverk att tas i drift under hösten.

Kan tänka sig att sälja

Expressen.se bad därför Moderaterna att förtydliga partiets ståndpunkt i frågan.

– Vi är beredda att titta på en försäljning av den europeiska delen av Vattenfall. I så fall skulle det inte längre vara den svenska staten som bedriver kolkraft eller kolbrytning i Tyskland, säger Markus Friberg, pressekreterare hos Fredrik Reinfeldt.

I SVT:s partiledarutfrågning på torsdagskvällen pressades C-ledaren Annie Lööf på frågan om Vattenfalls planer på att öppna nya brunkolsgruvor i Tyskland.

Lööfs besked:

– Nu vet jag att Vattenfall själva tittar på att dela upp sin verksamhet i en nordisk och i en europeisk del. Och jag är inte främmande för att i framtiden faktiskt sälja den europeiska delen.

Men trots att alliansen suttit vid makten i åtta år kan bolaget fortsätta sina investeringar i den miljöfarliga kolkraften.

– Vi styr genom övergripande ägardirektiv. Sedan har styrelsen ett ansvar att leva upp till de målsättningar vi har. Och jag upplever att de gör det i dag. De har målsättningen att sänka sina koldioxidutsläpp och investera i förnyelsebar energi och det gör de. Men det är tveksamt att investera miljarder i kolkraft, sa hon i SVT.

"Det är ren lögn"

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson är mycket kritisk till alliansens gröna skyltar under partiledardebatten. Hon kallar svaret för "en ren undanmanöver".

– Alla partiledare vet att Vattenfall står i anspråk att utöka kolkraften med nya kolgruvor i östra Tyskland. Det är helt enkelt så svårt att försvara den linje som just nu drivs av regeringen att man helt enkelt valde att ljuga, säger hon och fortsätter:

– Man försöker förespegla från alliansregeringen att man inte står bakom den utökning av kolkraften i Tyskland som Vattenfall står i färd med att göra, och det är ren lögn helt enkelt.

"Lämpar över ansvaret"

Greenpeace Sveriges chef, Annika Jacobson, anser inte heller att Moderaternas besked, att de kan tänka sig att sälja Vattenfall, överensstämmer med ett förbud till utbyggnad av kolkraften i Tyskland.

– Den som köper en brunkolsverksamhet gör det för att kunna använda brunkolet. För mig är det inte att ta klimatansvar.

– Här har det statliga bolaget Vattenfall bedrivit en verksamhet som har gett förödande konsekvenser lokalt, och orsakat katastrofala klimatutsläpp under många år och utan att ta ansvar så vill man bara lämpa över problemet till någon annan när det blir obekvämt.

Kan göra skillnad

Enligt Greenpeace släpper Vattenfall årligen ut dubbelt så mycket koldioxid som Sverige sammantaget. De planerade brunkolsgruvorna innehåller 1,2 miljarder ton brunkol, och om kolet förbränns kommer motsvarande mängd koldioxid släppas ut i atmosfären, skriver man och hänvisar till en Sifomätning som anger att 77 procent av svenskarna vill att regeringen stoppar Vattenfalls planer på brunkolsgruvor i Tyskland.

Det är inte acceptabelt att partierna fortsätter ge otydliga och fega besked till väljarna om hur de avser att styra Vattenfall i framtiden, säger Sverigechefen Annika Jacobson.

Hon menar att framtiden för den statliga energijätten är den i särklass viktigaste klimatfrågan inför valet, och väljarna måste få raka besked för att kunna ta ställning.

– Det är här Sverige helt och hållet äger frågan för att göra skillnad för klimatet globalt, säger Annika Jacobson.