Alliansen under Expressens partiledardebatt.
Alliansen under Expressens partiledardebatt.

Romson: "Det här är pinsamt av alliansen"

Publicerad

Under Expressens partiledardebatt ville samtliga partiledare förbjuda Vattenfall att bygga ut kolkraften i Tyskland.

Beskedet var oväntat och Moderaterna förtydligar i dag sin ståndpunkt med att de är "beredda att titta på en försäljning av den europeiska delen av Vattenfall".

– Det här är jättepinsamt av alliansen. Man har varit med och byggt ut kolkraften i Tyskland men nu försöker man två sina händer, säger Miljöpartiets Åsa Romson.

Samtliga åtta partiledare vill förbjuda Vattenfall att bygga ut kolkraften i Tyskland.

Beskedet gavs under Expressens partiledardebatt på onsdagen när programledare Niklas Svensson bad dem att, med grön eller röd skylt, svara ja eller nej på frågan.

Men under de senaste åren har Vattenfall fortsatt investera i kolkraft. Enligt Åsa Romson (MP) pågår just nu en prövning för att öppna ytterligare tre till fem nya brunkolsgruvor i landet, och enligt Greenpeace beräknas ett helt nytt kolkraftverk att tas i drift under hösten.

Kan tänka sig att sälja

Expressen.se bad därför Moderaterna att förtydliga partiets ståndpunkt i frågan.

– Vi är beredda att titta på en försäljning av den europeiska delen av Vattenfall. I så fall skulle det inte längre vara den svenska staten som bedriver kolkraft eller kolbrytning i Tyskland, säger Markus Friberg, pressekreterare hos Fredrik Reinfeldt.

I SVT:s partiledarutfrågning på torsdagskvällen pressades C-ledaren Annie Lööf på frågan om Vattenfalls planer på att öppna nya brunkolsgruvor i Tyskland.

Lööfs besked:

– Nu vet jag att Vattenfall själva tittar på att dela upp sin verksamhet i en nordisk och i en europeisk del. Och jag är inte främmande för att i framtiden faktiskt sälja den europeiska delen.

Men trots att alliansen suttit vid makten i åtta år kan bolaget fortsätta sina investeringar i den miljöfarliga kolkraften.

– Vi styr genom övergripande ägardirektiv. Sedan har styrelsen ett ansvar att leva upp till de målsättningar vi har. Och jag upplever att de gör det i dag. De har målsättningen att sänka sina koldioxidutsläpp och investera i förnyelsebar energi och det gör de. Men det är tveksamt att investera miljarder i kolkraft, sa hon i SVT.

"Det är ren lögn"

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson är mycket kritisk till alliansens gröna skyltar under partiledardebatten. Hon kallar svaret för "en ren undanmanöver".

– Alla partiledare vet att Vattenfall står i anspråk att utöka kolkraften med nya kolgruvor i östra Tyskland. Det är helt enkelt så svårt att försvara den linje som just nu drivs av regeringen att man helt enkelt valde att ljuga, säger hon och fortsätter:

– Man försöker förespegla från alliansregeringen att man inte står bakom den utökning av kolkraften i Tyskland som Vattenfall står i färd med att göra, och det är ren lögn helt enkelt.

"Lämpar över ansvaret"

Greenpeace Sveriges chef, Annika Jacobson, anser inte heller att Moderaternas besked, att de kan tänka sig att sälja Vattenfall, överensstämmer med ett förbud till utbyggnad av kolkraften i Tyskland.

– Den som köper en brunkolsverksamhet gör det för att kunna använda brunkolet. För mig är det inte att ta klimatansvar.

– Här har det statliga bolaget Vattenfall bedrivit en verksamhet som har gett förödande konsekvenser lokalt, och orsakat katastrofala klimatutsläpp under många år och utan att ta ansvar så vill man bara lämpa över problemet till någon annan när det blir obekvämt.

Kan göra skillnad

Enligt Greenpeace släpper Vattenfall årligen ut dubbelt så mycket koldioxid som Sverige sammantaget. De planerade brunkolsgruvorna innehåller 1,2 miljarder ton brunkol, och om kolet förbränns kommer motsvarande mängd koldioxid släppas ut i atmosfären, skriver man och hänvisar till en Sifomätning som anger att 77 procent av svenskarna vill att regeringen stoppar Vattenfalls planer på brunkolsgruvor i Tyskland.

Det är inte acceptabelt att partierna fortsätter ge otydliga och fega besked till väljarna om hur de avser att styra Vattenfall i framtiden, säger Sverigechefen Annika Jacobson.

Hon menar att framtiden för den statliga energijätten är den i särklass viktigaste klimatfrågan inför valet, och väljarna måste få raka besked för att kunna ta ställning.

– Det är här Sverige helt och hållet äger frågan för att göra skillnad för klimatet globalt, säger Annika Jacobson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt