Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Reinfeldts vädjan om öppenhet och tålamod

Fredrik Reinfeldt lovar ingenting nytt – utan ber om öppenhet och tålamod. Foto: Lisa Mattisson

Expressen kan nu avslöja att SD har valt att lägga om hela sin valkampanj efter Fredrik Reinfeldts sommartal.

Jimmie Åkesson menar att valet nu står mellan "välfärd och massinvandring".

Men statsministerns tal, där han poängterade att många människor kommer att fly ett enormt förtryck och en grym hänsynslöshet, hyllas av flera personer på sociala medier.

SD:s ändringar

Sverigedemokraterna kommer att kräva svar från andra partier på hur de ska finansiera sina vallöften. Partiet gör nu om:

* Radioreklam.

* Annonser i tryckt press och digitala medier.

* Affischer i det offentliga rummet.

Fredrik Reinfeldt pratade i sitt sommartal om de utmaningar och kostnader som Sverige står inför i och med att antalet asylsökande kommer att öka.

– Väldigt många människor kommer att fly ett enormt förtryck och en hänsynslöshet som påminner om Europas egen mörka historia. Detta drabbar nu många människor i flera länder i Europas absoluta närhet. Vi har redan sett en kraftig ökning av människor som kommer till Sverige. Vi är tillbaka på de nivåer vi hade i början av 90-talet under Balkankrisen, säger Fredrik Reinfeldt till Expressen.se.

Sverigedemokraterna menar att talet gynnar dem och att fler nu måste välja mellan "välfärd och massinvandring".

Därför, kan nu Expressen avslöja, ändrar partiet hela sin valstrategi.

Sverigedemokraterna höll på lördagskvällen ett extrainkallat stabsmöte med anledning av sommartalet. Partiet gör nu om delar av den reklam som var tänkt att gå ut sista veckorna innan valet.

– Alla partier som inte är beredda att spara på asylinvandringen är nu svaret skyldiga: Vad ska de spara på? Vi är ensamt tydliga med att vi vill spara på invandringen, skriver Jimmie Åkesson i ett sms till Expressen.

Sverigedemokraterna är kända sedan tidigare för att fokusera på flyktingpolitiken. Men nu ska de trycka på det ännu mer och ändra sitt budskap i kampanjmaterial till att avkräva svar från de andra partierna på hur de ska finansiera sina vallöften utan att spara på invandringen.

– Det handlar om radiojinglar, utomhusannonser och planerade annonskampanjer i tryckt press som vi gör om helt, säger Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekretare.

Fridolin: "Ynkligt"

Exakt hur förändringarna kommer att se ut kan han inte svara på.

– Det handlar inte om att förändra ett befintligt budskap, utan om att byta ut annonskampanjer mot det här nya. Vi försakar ingen fråga utan vi spetsar till det lite, säger Linus Bylund.

– Vi hade nog inte förutsett att den här julklappen skulle komma, säger han.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin är kritisk till uttalandena och menar att SD nu "visar sitt rätta ansikte".

– SD betraktar flyende människor som en kostnad och kallar nu den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget för en "julklapp". Ynkligt, skriver språkröret till Expressen.

Reinfeldt-hyllningar i sociala medier

Men många hyllar Reinfeldt för hans engagemang för människor som lever under svåra omständigheter runtom i världen.

"En eloge till Fredrik Reinfeldt, som mitt under valrörelsen höjer rösten ordentligt för en human och generös flyktingpolitik", skriver Thomas Engström på Twitter, författare och krönikör i Fokus.

Anders Gustavsson, chefredaktör på Dagens ETC skrev så här om talet:

"Mycket bra av Reinfeldt om hur avgörande det är att Sverige välkomnar människor på flykt, att vi möter med tolerans".

Inga nya vallöften

Det var inför några hundra partikamrater på Norrmalmstorg i Stockholm som statsminister Fredrik Reinfeldt i dag höll traditionsenligt sitt sommartal - utan att presentera några nya vallöften som kostar pengar.

Tiotusentals nya flyktingar väntas till Sverige den närmaste tiden - därför ökar kostnaderna för flyktingmottagandet dramatiskt och förändrar helt spelreglerna i valrörelsen, enligt Fredrik Reinfeldt.

– Moderaterna lovar nära nog ingenting, säger han.

Så sent som för två veckor sedan höjde Migrationsverket sin prognos över väntade asylsökande i Sverige till 80 000. Bara under nästa år bedöms kostnaderna öka med drygt 5,1 miljarder kronor. I år stiger kostnaderna med över en miljard kronor.

"En anständigare värld"

– Vi ser att detta kommer att fortsätta öka. Och då vill jag vara tydlig med att vi nu måste öppna våra hjärtan och inse att detta kommer att bli en prövning i en mening för det svenska samhällslivet - med stigande kostnader och diskussioner om hur väl det går att komma in i det svenska samhället.

Enligt Fredrik Reinfeldt är Sverige - genom att ta emot fler som flyr - vara med och skapa "en anständigare värld".

– Det är långsiktigt bra och klokt för Sverige. Vi kommer att få in människor i Sverige som hjälper oss att bygga vår välfärd.

Reinfeldt vände sig till "svenska folket"

Statsministern kommenterar SD:s utspel så här:

Min uppfattning är att det är händelserna i vår nära omvärld som har gjort att vi måste förhålla oss till den verklighet som människor befinner sig i. Man kan alltså inte se i vår omvärld, hur människor får sätta livet till och utsätts för enorma övergrepp och sedan stänga av tv:n och tro att det är borta. Vår värld hänger ihop, det här sker i Europas absoluta närhet. Hur de här människorna försöker fly och komma undan detta påverkar också Sverige. Det är en verklighet vi talar om, inte om någon politisk agenda.

Expressens politiske kommentator K-G Bergström hänvisade senare till Reinfeldts tal och konstaterade:

– Jag är inte övertygad om att Reinfeldts maning till svenska folket att visa tålamod och öppna sina hjärtan för det ökande antalet flyktingar, resulterar i fler röster för alliansen. Risken är nog snarast att det gynnar Sverigedemokraterna, hur ädel än statsministerns vädjan är.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!