Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Reinfeldts mardröm" hoppas på en ursäkt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Emelie Holmquists blogginlägg för fyra år sedan höll på att kosta Fredrik Reinfeldt segern.Bara tre dagar innan valet startar hon rörelsen "Vi är 86 000 " för att uppmärksamma de utförsäkrades situation.– Frågan har synts i media, men det är ingen som har gjort tillräckligt åt det, det är därför jag vill lyfta den, säger Emelie Holmquist.
Foto: Privat
Vid förra valet var utförsäkrade Annica Holmquist Fredrik Reinfeldts mardröm.
Foto: Ylwa Yngvesson
Annica Holmquist öde uppmärksammades i hela Sverige vid valrörelsen 2010. Efter 30 år som tandhygienist hade hon blivit allt mer trött, utseendet åldrats och förändrats snabbt. Hon hade drabbats av akromegali som orsakas av en tumör på hypofysen.Trots att läkare konstaterade att Annica Holmquist aldrig kommer att kunna jobba kom kraven från Försäkringskassan. Hon var utförsäkrad och tvungen att söka jobb.
Foto: Ylwa Yngvesson

Vid förra valet var utförsäkrade Annica Holmquist Fredrik Reinfeldts mardröm.

Flera läkare hade intygat att hon aldrig skulle kunna jobba - ändå tvingades hon att söka jobb.

Efter valet 2010 avslog Försäkringskassan beslutet på nytt men drygt två månader efter valet ändrade myndigheten sitt beslut.

Fyra år senare är fortfarande sjukdomen tung och Annica Holmquist har inte fått någon ursäkt för det som hände.

– Jag tycker att det är de minsta Försäkringskassan skulle kunna ha gjort, säger hon.

Annica Holmquist öde uppmärksammades i hela Sverige vid valrörelsen 2010. Efter 30 år som tandhygienist hade hon blivit allt mer trött, utseendet åldrats och förändrats snabbt. Hon hade drabbats av akromegali som orsakas av en tumör på hypofysen.

Trots att läkare konstaterade att Annica Holmquist aldrig kommer att kunna jobba kom kraven från Försäkringskassan. Hon var utförsäkrad och tvungen att söka jobb.

I slutdebatten i SVT vid valet för fyra år sedan pressades Fredrik Reinfeldt om fallet efter att hennes dotter Emelie Holmquist som är vänsterpartist skrivit ett blogginlägg. I slutdebatten sa Fredrik Reinfeldt att han trodde att det skulle lösa sig.

Det gjorde det. Till slut. Några veckor efter valet fick Annica Holmquist ett nytt avslag, men den 30 november 2010, drygt två månader efter valet, ändrade Försäkringskassan sitt beslut. Annica Holmquist skulle få rätt till ersättning.

Men sjukdomen gör sig påmind än.

– Det är jättetungt. Det är som det är. Jag får ta dagen som det kommer, jag har inget liv som vanliga människor tycker är värt att leva, jag har jätteont. Den här värmen i sommar har knappt gjort att jag kunnat ta mina mediciner, jag har spytt upp rubbet, säger Annica Holmquist

Behandlingar var 28:e dag

Nu går 59-åriga Annica Holmquist på behandlingar var 28:e dag. Men sjukdomen är svår och gör att hon inte kan använda sina händer, har ont i leder och går mycket långsamt.

– Jag sörjer väldigt mycket att jag inte kan göra så mycket med mina händer. Jag tar dagarna som de kommer, jag försöker hitta något varje dag som är värt att leva för. Men jag är inte bitter. Jag kan vara låg och ledsen, men bitter är jag inte, säger hon.

Hur var det att hamna i fokus på det sättet som du gjorde vid valet 2010?

– Det var skitjobbigt. Det var en patient som ringde till mig och sa att det här måste komma fram. Sedan skrev min dotter ett blogginlägg och därefter spred det sig. Jag har alltid hatat att stå i centrum. Men den största delen av den tiden låg jag inlåst på psyk. Efteråt var jag livrädd att gå ut om någon skulle känna igen mig. Men utan det hade jag inte levt och det är min dotter som räddade mig. Det är inget tvivel, säger Annica Holmquist.

– Jag var en bildad, ambitiös människa som älskade mitt jobb. Jag tyckte att Fredrik Reinfeldt visade en sådan arrogans. Det tycker jag att han gör än i dag. Jag är tveksam på vad jag ska rösta, men jag följer alla debatter och är intresserad av vård och skola, fortsätter hon.

Försäkringskassan kommenterar inte det enskilda ärendet, men svarar hur man generellt brukar göra med ursäkter till den drabbade.

"Det finns mängder av situationer där svåra bedömningar ska göras och om en domstol gör en annan bedömning än vad vi gör så behöver det inte nödvändigtvis betyda att vi har gjort ett uppenbart fel. Om vi däremot har gjort ett uppenbart fel eller om JO riktar kritik mot oss då försöker vi be den drabbade om ursäkt", skriver pressekreteraren Maikel Ilias i ett mejl.

FAKTA

Akromegali

Sjukdomen orsakas av en tumör på hypofysen i hjärnan som ger hög utsöndring av tillväxthormon.

Akromegali leder till att kroppsdelar och vävnader i kroppen börjar växa och orsakar ledvärk, om den inte behandlas i tid.

I Sverige får omkring 30 personer årligen diagnosen akromegali. De flesta är mellan 30 och 50 år.

Källa: Karolinska.se