FAKTA: S föreslår inga nedskärningar, både MP och V vill spara miljarder på försvaret.FAKTA: S föreslår inga nedskärningar, både MP och V vill spara miljarder på försvaret.
FAKTA: S föreslår inga nedskärningar, både MP och V vill spara miljarder på försvaret.
FAKTA: Samtliga rödgröna partier lovar att det ska byggas nya bostäder.FAKTA: Samtliga rödgröna partier lovar att det ska byggas nya bostäder.
FAKTA: Samtliga rödgröna partier lovar att det ska byggas nya bostäder.
FAKTA: S och V vill höja restaurangmomsen. MP vill behålla alliansens halvering.FAKTA: S och V vill höja restaurangmomsen. MP vill behålla alliansens halvering.
FAKTA: S och V vill höja restaurangmomsen. MP vill behålla alliansens halvering.
FAKTA: Vänsterpartiet vill avskaffa det fria skolvalet. S och MP vill reglera.FAKTA: Vänsterpartiet vill avskaffa det fria skolvalet. S och MP vill reglera.
FAKTA: Vänsterpartiet vill avskaffa det fria skolvalet. S och MP vill reglera.
FAKTA: Stefan Löfven lovade i Almedalen att inte stänga Bromma flygplats innan avtalet går ut 2038. MP vill stänga inom några år och V vill börja förhandla om en nedläggning under nästa mandatperiod.FAKTA: Stefan Löfven lovade i Almedalen att inte stänga Bromma flygplats innan avtalet går ut 2038. MP vill stänga inom några år och V vill börja förhandla om en nedläggning under nästa mandatperiod.
FAKTA: Stefan Löfven lovade i Almedalen att inte stänga Bromma flygplats innan avtalet går ut 2038. MP vill stänga inom några år och V vill börja förhandla om en nedläggning under nästa mandatperiod.
FAKTA: S vill halvera Rutavdraget, V vill avskaffa det helt, MP vill utöka det.FAKTA: S vill halvera Rutavdraget, V vill avskaffa det helt, MP vill utöka det.
FAKTA: S vill halvera Rutavdraget, V vill avskaffa det helt, MP vill utöka det.
FAKTA: S har lovat att den nya motorvägen Förbifart Stockholm ska byggas - men både Miljöpartiet och Vänsterpartiet säger nej.FAKTA: S har lovat att den nya motorvägen Förbifart Stockholm ska byggas - men både Miljöpartiet och Vänsterpartiet säger nej.
FAKTA: S har lovat att den nya motorvägen Förbifart Stockholm ska byggas - men både Miljöpartiet och Vänsterpartiet säger nej.
FAKTA: M hävdar att det inte blir någon utbyggd tunnelbana utan Förbifart Stockholm. Men samtliga rödgröna partier vill se en utbyggnad.FAKTA: M hävdar att det inte blir någon utbyggd tunnelbana utan Förbifart Stockholm. Men samtliga rödgröna partier vill se en utbyggnad.
FAKTA: M hävdar att det inte blir någon utbyggd tunnelbana utan Förbifart Stockholm. Men samtliga rödgröna partier vill se en utbyggnad.
FAKTA: Socialdemokraterna och V vill höja arbetsgivaravgiften för unga.FAKTA: Socialdemokraterna och V vill höja arbetsgivaravgiften för unga.
FAKTA: Socialdemokraterna och V vill höja arbetsgivaravgiften för unga.
Fredrik Reinfeldt på M:s partihögkvarter. Foto: Sven LindwallFredrik Reinfeldt på M:s partihögkvarter. Foto: Sven Lindwall
Fredrik Reinfeldt på M:s partihögkvarter. Foto: Sven Lindwall

Reinfeldts kampanj mot de rödgröna

Publicerad

Här i Moderaternas partihögkvarter i Gamla stan i Stockholm godkände statsminister Fredrik Reinfeldt i går en kampanj mot de rödgröna värd 24 miljoner kronor, kan Expressen avslöja.

På mötet med övriga M-statsråd närvarande spikades budskapet på nio nya valaffischer som ska skrämma väljarna från att rösta på de rödgröna.

- En extremt onyanserad kampanj, för att uttrycka det milt, säger statsvetarprofessorn Marie Demker vid Göteborgs universitet.

Vid 14-tiden i går samlade statsminister Fredrik Reinfeldt de moderata statsråden till ett informationsmöte i partihögkvarteret på Stora Nygatan i Stockholm.

Där presenterades den nya kampanjen av partiets länsordförande Catharina Elmsäter-Svärd, tillika infrastrukturminister, och Stockholms finansborgarråd Sten Nordin.

Kampanjen, som förberetts i flera månader och utformats av reklambyrån Honesty, drar i gång i samband med statsministerns sommartal vid Norrmalmstorg i Stockholm på lördag.

Det genomgående budskapet: "Om de rödgröna får bestämma kan vi säga ajöss till många bra saker."

Fredrik Reinfeldt och övriga partiledningen godkände kampanjen under mötet på onsdagen.

- Den är värderad till 24 miljoner kronor, konstaterar kommunikationschefen Elisabeth Somp, och berättar att partiet bland annat bokat annonsplatser på bussar, i tunnelbanan, i tidningar och digitalt.

M satsar över 55 miljoner

Under gårdagens möte fick ministrarna också se partiets nationella valfilmer som presenteras på en presskonferens klockan tio i dag. Moderaterna satsar över 55 miljoner kronor på valkampanjen inför riksdagsvalet.

Stockholmsmoderaternas kampanj består av valaffischer med nio olika budskap. Meddelandet om att rutavdraget försvinner med de rödgröna är det som ska spridas mest.

Affischerna om krogmomsen kommer att placeras där det finns många restauranger, bland annat vid Stureplan och Hötorget i Stockholm.

Partiets kommunalråd och andra tunga företrädare i Stockholmsregionen har kallats till ett informationsmöte först i eftermiddag. Samtidigt presenteras kampanjen i ett pressmeddelande från valledningen i huvudstaden, enligt uppgifter till Expressen.

En rejäl försvarskänga

Enligt en källa i partihögkvarteret uttryckte statsministern i går särskilt gillande av affischen med budskapet om de rödgrönas inställning till försvaret: "Boom! Där rök försvaret".

Den affischen sätts upp vid Östermalmstorg och Karlaplan i Stockholm, där Moderaterna tror att flest "försvarsvänner" bor.

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är kritisk.

- Kampanjen är ett utslag av "negative campaigning". Jag vet inte om jag skulle kalla det desperat, men det är ju en extremt onyanserad kampanj, för att uttrycka det milt. Det tyder snarast på att Moderaterna inser att man inte har något att förlora men kanske en del att vinna på att mobilisera alliansväljare och i att underförstått peka på sin egen duglighet, säger Demker.

- Det är ett väldigt hårt tonläge - men med en månad kvar till valet är det inte helt oväntat, konstaterar statsvetaren Peter Santesson, chef för opinions- och väljaranalys på Demoskop.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd försvarar kampanjen.

- Det är ren och skär sakupplysning, säger hon till Expressen.

Men är det inte bättre att berätta vad man själv vill göra än att hoppa på motståndarna?

- Fast det är ganska tydligt vad vi vill göra. Vi är också tydliga med att visa var vi har konflikten. Vi måste ha en konflikt i de frågor där det faktiskt är en konflikt. Vi vill ha i gång debatten.

"De vill slinka undan"

Stockholms finansborgarråd Sten Nordin:

- Det här är frågor som är viktiga för oss politiskt och vi beskriver vad en rödgrön regering kan innebära. Oppositionen har valt att vara som en tvål i ett badkar, de vill helst slinka undan men det tänker vi inte låta dem göra.

Statsvetarprofessor Henrik Oscarsson, föreståndare för SOM-instutitet vid Göteborgs universitet, konstaterar att det inte är något nytt med negativt kampanjande och på frågan om M-ledningen har anledning att vara desperat svarar han:

- Med ett så stort underläge i starten av en valrörelse finns givetvis anledning att vara orolig. Många gamla Alliansväljare måste övertygas om att återvända. Man vill bidra till att ge dem kalla fötter nu när det verkligen gäller.

Mycket talar för maktskifte

Peter Santesson på Demoskop:

- Läget ser inte bra ut. Har de något på lager är det dags att plocka fram det nu. De har tiden emot sig och det ser allt svårare ut för dem.

Enligt en opinionsundersökning i Stockholms stad som gjorts av Demoskop på uppdrag av Miljöpartiet, och som publiceras av Dagens Nyheter i dag talar mycket för maktskifte i stadshuset. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet får tillsammans 50,8 procent av rösterna. Alliansen får 38,4 procent.

 

Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iOS eller Android.

Tidigare smutskastningskampanjer

MEJLSKANDALEN.

Den så kallade mejlskandalen exploderar när det avslöjas att en högt uppsatt tjänsteman på Socialdemokraternas partihögkvarter skickat mejl till journalister och insändarsidor med påhittad information om att Fredrik Reinfeldt fifflat och anlitat svart arbetskraft.

PEDOFIL-HETSEN.

En ombudsman inom Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, driver på bloggen "Rättvis och balanserad" en hatkampanj mot Fredrik Reinfeldt och M. En bild på partiledaren försågs med texten: "Rösta på din pedofil".

RÖSTATTACKEN.

Expressen skriver den 6 juni 2009 om att LO och S köper annonser med en bild på Fredrik Reinfeldt och budskapet "Han tycker inte att det är så viktigt att du röstar."

NÄTHATET.

En moderatpolitiker avslöjas stå bakom den anonyma sajten "Varma Sverige" där rödgröna politiker smutskastas med hjälp av material som hämtats från SD.

SAHLIN UTSATT.

Expressen berättar den 27 april 2010 om dåvarande kommun- och finansmarknadsministern Mats Odell, som lanserar begreppet "Tobleronepolitik" i syfte att svartmåla S partiledare Mona Sahlin.

S-ATTACKEN.

Expressen avslöjar att S planerar att förnedra Fredrik Reinfeldt och hans familj - genom att angripa deras privatekonomi.

M-SAJTEN.

Expressen skriver den 8 juli 2011 om hur M lanserar internetsajten "Juholts sedelpress" - vilket försvaras av partisekreteraren Sofia Arkelsten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt