Avskedet. Fredrik Reinfeldt gjorde sin sista partiledardebatt. Foto: Ylwa Yngvesson
Avskedet. Fredrik Reinfeldt gjorde sin sista partiledardebatt. Foto: Ylwa Yngvesson

Reinfeldts avsked: Bli inte vi eller dem - bli vi

Publicerad

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt, M, inledde mandatperiodens första partiledardebatt.

Han summerade sina 25 år i politiken avslutade med en uppmaning till folket.

- Bli inte vi eller dem, bara vi, säger han.

Tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt inledde onsdagens partiledardebatt i kammaren. Han sammanfattade sina 25 år i politiken och började med att prata om arbetet med politiken och hur allianspartierna kunnat hålla ihop.

- Flera partier innebär att man måste lära sig att förbereda sig tillsammans med andra, säger han.

Orolig situation

Reinfeldt pratade också om den oroliga situationen i världen och EU:s roll i världspolitiken.

- Det internationella samarbetet fungerar alltför sällan. Vi behöver FN men ser ett säkerhetsråd som är alltmer förlamat av vår tids värsta konflikter.

M-ledaren berörde också sin hjärtefråga jobben och sin tro på alla människors förmåga.

- Jag är övertygad om att alla människor kan och vill bidra.

Fortsatt kamp

Avslutningsvis talade den tidigare statsministern om hur viktigt det är att fortsätta kampen mot främlingsfientlighet och hat.

- Jag vill avsluta med detta hur viktigt det är att ta ställning, säger han och uppmanar riksdagsledamöterna att ta ansvar för sin makt.

- Ni kommer att fatta beslut som formar hela Sverige, fortsätter han och riktar sig till folket:

- Sverige är fantastiskt men hoten mot vårt samhälle måste tas på allvar.

- Bli inte vi eller dem, bara vi.

Stor respekt

Statsminister Stefan Löfven svarade på Reinfeldts anförande:

- Jag har stor respekt för Fredrik Reinfeldt, i första hand som människa men också som ideolog, säger Stefan Löfven och lämnade över Socialdemokraternas gåva:

– Biljetter till Jonas Gardells föreställning ”Livet är en schlager”.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt