Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reinfeldt: Ska bli billigare att surfa

Fredrik Reinfeldt.

Det ska bli enklare och billigare att surfa i andra EU-länder. Det sa statsminister Fredrik Reinfeldt, M, när han gästade Expressens valscen under lördagen.

Men medgav samtidigt att det kan ta tid eftersom det först ska tröskas genom EU:s maskineri och operatörerna.

– Man ska komma ihåg att inom de här nationella systemen har de varit väldiga mjölkossor att kunna göra stora lönsamma affärer. Det finns ett väldigt mottryck ska man ha klart för sig men vi har kommit en bit på vägen, säger Fredrik Reinfeldt.

Valspurten inför valet till EU-parlamentet är inne i ett sista skede. Under lördagen öppnade statsminister Fredrik Reinfeldt, M, Expressens valscen på Sergels torg. Han inledde med ett förslag om sänkta kostnader för att surfa utomlands i andra EU-länder.

- Jag tror att en del minns de här skräckupplevelserna av att få hem mobiltelefonräkningarna när det här inte hade börjat regleras. Det bygger i grunden på att vi tar för givet att vi med den fria rörligheten också kan ta med oss våra mobiltelefoner och våra paddor men vi möter vad som i grunden har varit nationella system med helt olika avgiftssystem.

Blir billigare

Men från redan den 1 juli i år kommer det, efter en omröstning i EU-parlamentet tidigare i år, bli billigare att surfa i andra EU-länder.

- Inte minst har Gunnar Hökmark varit aktiv kring det, fått lägre roamingavgifter och fått undan en del av detta men det är fortfarande inte öppet. Det är fortfarande inte en europeisk marknad som fungerar fullt ut, säger Reinfeldt.

Men det handlar inte om att införa något gemensamt europeiskt nät - utan i stället om att öppna upp de nationella nät som är stängda.

Hur realistiskt är det att detta genomförs? Först ska det tröskas genom EU-maskineriet och så ska operatörerna säga sitt?

- Absolut. Men vi har ändå kommit en bit på väg. Vi har ju lagt press på operatörer att få ner de här avgifterna, säger Reinfeldt.

Kostnad motsvarande wifi

EU-parlamentariker Gunnar Hökmark, M, som kandiderar på nytt har jobbat med dessa frågor i parlamentet och varit med och drivit fram den förändring som börjar gälla från den 1 juli.

- Jag har också drivit fram att redan nu första juli 2014 så går ett av mina förslag som jag kallar ”the local breakout”, som innebär att när du är utomlands inom EU så kan du surfa via de lokala operatörerna. Du behöver inte surfa via roaming utan du kan surfa via franska eller spanska nät. Det kanske blir en kostnad motsvarande wifi, det blir en fråga för de olika operatörerna, säger han.

Fredrik Reinfeldt kommenterade även den senaste opinionsmätningen från Novus från i dag, dagen före valet, där M får 15 procent. I samma mätning fick Miljöpartiet en högre siffra – 15, 5 procent.

- Det är väl tredje valet i rad nu som vi ser effekt att både Socialdemokraterna och Moderaterna ligger lägre i den här typen av val än andra val. Jag tror att väljare tycker att det kan rösta lite friare, det är inte kopplat till regeringsfrågan på samma sätt.