Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt.

Reinfeldt: Ska bli billigare att surfa

Publicerad

Det ska bli enklare och billigare att surfa i andra EU-länder. Det sa statsminister Fredrik Reinfeldt, M, när han gästade Expressens valscen under lördagen.

Men medgav samtidigt att det kan ta tid eftersom det först ska tröskas genom EU:s maskineri och operatörerna.

– Man ska komma ihåg att inom de här nationella systemen har de varit väldiga mjölkossor att kunna göra stora lönsamma affärer. Det finns ett väldigt mottryck ska man ha klart för sig men vi har kommit en bit på vägen, säger Fredrik Reinfeldt.

Valspurten inför valet till EU-parlamentet är inne i ett sista skede. Under lördagen öppnade statsminister Fredrik Reinfeldt, M, Expressens valscen på Sergels torg. Han inledde med ett förslag om sänkta kostnader för att surfa utomlands i andra EU-länder.

- Jag tror att en del minns de här skräckupplevelserna av att få hem mobiltelefonräkningarna när det här inte hade börjat regleras. Det bygger i grunden på att vi tar för givet att vi med den fria rörligheten också kan ta med oss våra mobiltelefoner och våra paddor men vi möter vad som i grunden har varit nationella system med helt olika avgiftssystem.

Blir billigare

Men från redan den 1 juli i år kommer det, efter en omröstning i EU-parlamentet tidigare i år, bli billigare att surfa i andra EU-länder.

- Inte minst har Gunnar Hökmark varit aktiv kring det, fått lägre roamingavgifter och fått undan en del av detta men det är fortfarande inte öppet. Det är fortfarande inte en europeisk marknad som fungerar fullt ut, säger Reinfeldt.

Men det handlar inte om att införa något gemensamt europeiskt nät - utan i stället om att öppna upp de nationella nät som är stängda.

Hur realistiskt är det att detta genomförs? Först ska det tröskas genom EU-maskineriet och så ska operatörerna säga sitt?

- Absolut. Men vi har ändå kommit en bit på väg. Vi har ju lagt press på operatörer att få ner de här avgifterna, säger Reinfeldt.

Kostnad motsvarande wifi

EU-parlamentariker Gunnar Hökmark, M, som kandiderar på nytt har jobbat med dessa frågor i parlamentet och varit med och drivit fram den förändring som börjar gälla från den 1 juli.

- Jag har också drivit fram att redan nu första juli 2014 så går ett av mina förslag som jag kallar ”the local breakout”, som innebär att när du är utomlands inom EU så kan du surfa via de lokala operatörerna. Du behöver inte surfa via roaming utan du kan surfa via franska eller spanska nät. Det kanske blir en kostnad motsvarande wifi, det blir en fråga för de olika operatörerna, säger han.

Fredrik Reinfeldt kommenterade även den senaste opinionsmätningen från Novus från i dag, dagen före valet, där M får 15 procent. I samma mätning fick Miljöpartiet en högre siffra – 15, 5 procent.

- Det är väl tredje valet i rad nu som vi ser effekt att både Socialdemokraterna och Moderaterna ligger lägre i den här typen av val än andra val. Jag tror att väljare tycker att det kan rösta lite friare, det är inte kopplat till regeringsfrågan på samma sätt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt