Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Prestigeförslaget har inte stöd i riksdagen

I valrörelsen lovade Stefan Löfven att 90-dagarsgarantin skulle vara det första beslutet som den nya regeringen tog. Men förslaget har inte stöd i riksdagen.
Foto: Jessica Gow / Tt

På torsdag tar regeringen beslut om 90-dagarsgarantin, som ska garantera arbetslösa ungdomar sysselsättning inom 90 dagar.

Men förslaget har i nuläget inte stöd i riksdagen - och Socialdemokraterna vill inte kommentera det kommande beslutet.

– Vi kommenterar detta i morgon, säger Erik Nises, pressekreterare hos Stefan Löfven.

I valrörelsen lovade Stefan Löfven att det första beslutet hans regering ska ta är införandet av 90-dagarsgarantin, som garanterar arbetslösa ungdomar jobb, studier eller praktik inom 90 dagar. Så blev det inte. Förslaget ogillas av både SD och alliansen, vilket innebär att det riskerar falla i riksdagen. Oppositionen skulle kunna bryta ut 90-dagarsgarantin ur budgeten och fälla förslaget.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har öppnat upp för att kompromissa om förslaget för att det ska gå igenom riksdagen - men fick kalla handen av Centern.

– Jag och Centerpartiet ser ingen öppning till diskussion kring dessa förslag, sade C-ledaren Annie Lööf till SvD i lördags.

"Börjar i fel ände"

På torsdag ska dock regeringen klubba förslaget om 90-dagarsgarantin. Men man vill i nuläget inte kommentera det kommande beslutet.

– Vi kommenterar detta i morgon, säger Erik Nises, pressekreterare hos Stefan Löfven.

Moderaterna är skarpt kritiska till reformen.

– I stort sett alla seriösa bedömare är negativa till 90-dagarsgarantin och till tiotusentals praoplatser i vård och omsorg. Regeringen börjar i fel ände. Det måste bli lättare att komma in och få sitt första riktiga jobb. Trösklarna måste sänkas och fler måste uppmuntras att utbilda sig till de jobb som nu växer fram, säger Ulf Kristersson, arbetsmarknadspolitisk talesperson i M.