DAGEN EFTER VALSUCCÉN. Expressens Pascal Engman träffade i går Soraya Post. Foto: Tommy Pedersen
DAGEN EFTER VALSUCCÉN. Expressens Pascal Engman träffade i går Soraya Post.  Foto: Tommy Pedersen

Post: "Jag kommer inte vika en tum"

Publicerad

Hennes pappa var av judisk härkomst - hennes mamma rom.

I höst ska feministen Soraya Post sitta i ett Europaparlament där högerextremismen fått större mandat än någonsin förr.

- Jag ser inte fram emot att träffa dem. Men det är ett faktum att jag kommer göra det. Jag kommer inte vika en tum, säger hon.

Vad innebär feminism för dig?

- Att alla människor ska vara lika mycket värda.

Om man inte är feminist, tycker man inte att alla människor är lika mycket värda då?

- Nej. Det finns nog många fler feminister än vad man tillerkänner sig.

5,3 procent i valet och en stol i Europaparlamentet - men tidningen The Sun är inte lika imponerade. Där buntades du ihop med kandidater från Lega Nord och Front National.

- Någon ringde och sa det. Jag förstår inte hur de kunnat göra det. Vi är en motpol mot rasism och fascism, extrema åt andra hållet. Det visar väl på The Suns bild av vad feminism är. De ser det som något extremt, vi ser det som någonting självklart och jämställt.

Sverige är ett av världens mest jämställda länder, varför är feminismen så stark just här?

- Kanske just för att vi varit så duktiga i många år. Fi har jobbat väldigt aktivt. Vi skapar historia. Världshistoria. Ett feministiskt genombrott. Jag är alldeles övertygad om att det ger synergieffekter.

Fler feministiska partier i nästa val till Europaparlamentet?

- Det är jag helt övertygad om.

Vad kan jag som man göra för att bidra till ett mer jämställt samhälle?

- Dela med dig av makt, av ditt mentala tänk. Du ser ut som en feminist.

Det tar jag som en komplimang från din sida. Men om vi ska vara konkreta. Vilka tre punkter är viktigast just nu?

Expressens Pascal Engman möter Fi-politikern Soraya Post.Foto: Tommy Pedersen
- Vi har kommit längre än andra delar i Europa. Men det är inte jämställt. Det existerar till exempel fortfarande löneskillnader för lika arbete. Men jag vill hellre prata generellt än gå in på sak. När man fortfarande pratar om kvinnofrågor är det fortfarande inte jämställt. Det är inte kvinnofrågor, det är samhällsfrågor. Jämställdhet och jämlikhet är hela samhällets ansvar. Ta pensionssystemet. Kvinnor som varit hemma och fött barn kan inte tillgodose sig det de ska. Deras pension blir mycket lägre. Den är så låg att den ibland ligger under 6 000 kronor i månaden. Man blir bestraffad för att man är kvinna.

Hur märker du, personligen, av det?

- Det är fortfarande en patriarkal maktordning överallt. Hela strukturen är utifrån en mans värld. Det är svårt att förklara. Det krävs jämställdhetsanalyser inför budget. Vi har blivit bättre på det här, vi vill ha jämställdhet, men jag tycker inte det satsas tillräckligt för att verkligen nå det. Det som faktiskt krävs är att män lämnar en del av makten ifrån sig. Lämna företräde. Kvinnor blir utnyttjade, våld mot kvinnor.

Vad ska du göra åt det i Europaparlamentet?

- Föra in en feministisk dimension. Det ska jämställdhets- och jämlikhetsanalyser i alla beslutsfattande organ. I alla processer. I budget.

Hur gör man det?

- Sätta på dem glasögon. Ifrågasätta hur beslutsunderlagen ser ut utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Det finns ett jämställdhetsutskott, ett jämställdhetsinstitut i Vilnius. Det som vi behöver nu är inrättandet av en kommissionär, som bara jobbar med de frågorna.

Din mamma, som var rom, tvångssteriliserades. Vad hade hon sagt när hennes dotter blev invald i Europaparlamentet.

- Hon hade varit jättestolt. Jättestolt. Hon lärde mig att bita ihop när det är tufft. Att aldrig vara beroende ekonomiskt av någon. Att se mig själv som en stark individ. Samtidigt var det en myndighetsskräck, misstro mot samhället, att vara på sin vakt. Dubbla budskap.

Din pappa var av judiskt ursprung. Hur träffades de?

- Han kom som sjöman, från Tyskland, och träffade mamma i Göteborg. De skulle på samma bio, träffades utanför biografen. Pappa skulle fråga något. Sen gick de och drack kaffe. Kärlek vid första ögonkastet. Mamma, pappa och min bror dog i cancer. Jag är ensam kvar från min kärnfamilj.

Att vara kvinna i offentligheten kan innebära otrevliga mejl och hot. Har du upplevt det?

Foto: Tommy Pedersen
- Ja, i många år. Någon som ringer och önskar att jag ska få cancer. Eller skriver och önskar att jag ska bli påkörd. Jag förstår inte hur man kan vara arg på oss. Det vi jobbar för att alla ska vara lika mycket värda. Ha rätt till ett värdigt liv. Det vi sprider är omtanke, omsorg och kärlek.

De demokratiska spelreglerna är nyckfulla. Din pappa var av judisk härkomst. Din mamma rom. Du kommer sitta parlament tillsammans med Front National vars grundare Jean-Marie Le Pen kallat Förintelsen för en "detalj". Hur känner du inför det?

- En sådan ideologi är motsatsen till min. Det är människor som bär på den ideologin. Det förvånar mig att minnet är så kort. Jag skulle vilja omvända dem, allihopa. Det de gör är inte rätt. Det kommer säkert bli några hårda debatter.

Ser du fram emot det?

- Nej, jag ser inte fram emot att träffa dem. Men det är ett faktum att jag kommer göra det. Jag kommer inte vika en tum.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt