Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Post: "Jag kommer inte vika en tum"

DAGEN EFTER VALSUCCÉN. Expressens Pascal Engman träffade i går Soraya Post. Foto: Tommy Pedersen

Hennes pappa var av judisk härkomst - hennes mamma rom.

I höst ska feministen Soraya Post sitta i ett Europaparlament där högerextremismen fått större mandat än någonsin förr.

- Jag ser inte fram emot att träffa dem. Men det är ett faktum att jag kommer göra det. Jag kommer inte vika en tum, säger hon.

Invald i Europaparlamentet

Namn: Soraya Viola Heléna Post.

Ålder: 57.

Familj: Fyra barn.

Bor: I Göteborg.

Karriär: Arbetar med frågor om nationella minoriteter på Västra Götalandsregionens rättighetskommittés kansli. Initiativtagare till grundandet av Agnesbergs folkhögskola i Göteborg 2007.

Aktuell: För Fi invald i Europaparlamentet i måndagens val.

Vad innebär feminism för dig?

- Att alla människor ska vara lika mycket värda.

Om man inte är feminist, tycker man inte att alla människor är lika mycket värda då?

- Nej. Det finns nog många fler feminister än vad man tillerkänner sig.

5,3 procent i valet och en stol i Europaparlamentet - men tidningen The Sun är inte lika imponerade. Där buntades du ihop med kandidater från Lega Nord och Front National.

- Någon ringde och sa det. Jag förstår inte hur de kunnat göra det. Vi är en motpol mot rasism och fascism, extrema åt andra hållet. Det visar väl på The Suns bild av vad feminism är. De ser det som något extremt, vi ser det som någonting självklart och jämställt.

Sverige är ett av världens mest jämställda länder, varför är feminismen så stark just här?

- Kanske just för att vi varit så duktiga i många år. Fi har jobbat väldigt aktivt. Vi skapar historia. Världshistoria. Ett feministiskt genombrott. Jag är alldeles övertygad om att det ger synergieffekter.

Fler feministiska partier i nästa val till Europaparlamentet?

- Det är jag helt övertygad om.

Vad kan jag som man göra för att bidra till ett mer jämställt samhälle?

- Dela med dig av makt, av ditt mentala tänk. Du ser ut som en feminist.

Det tar jag som en komplimang från din sida. Men om vi ska vara konkreta. Vilka tre punkter är viktigast just nu?

Expressens Pascal Engman möter Fi-politikern Soraya Post. Foto: Foto: Tommy Pedersen - Vi har kommit längre än andra delar i Europa. Men det är inte jämställt. Det existerar till exempel fortfarande löneskillnader för lika arbete. Men jag vill hellre prata generellt än gå in på sak. När man fortfarande pratar om kvinnofrågor är det fortfarande inte jämställt. Det är inte kvinnofrågor, det är samhällsfrågor. Jämställdhet och jämlikhet är hela samhällets ansvar. Ta pensionssystemet. Kvinnor som varit hemma och fött barn kan inte tillgodose sig det de ska. Deras pension blir mycket lägre. Den är så låg att den ibland ligger under 6 000 kronor i månaden. Man blir bestraffad för att man är kvinna.

Hur märker du, personligen, av det?

- Det är fortfarande en patriarkal maktordning överallt. Hela strukturen är utifrån en mans värld. Det är svårt att förklara. Det krävs jämställdhetsanalyser inför budget. Vi har blivit bättre på det här, vi vill ha jämställdhet, men jag tycker inte det satsas tillräckligt för att verkligen nå det. Det som faktiskt krävs är att män lämnar en del av makten ifrån sig. Lämna företräde. Kvinnor blir utnyttjade, våld mot kvinnor.

Vad ska du göra åt det i Europaparlamentet?

- Föra in en feministisk dimension. Det ska jämställdhets- och jämlikhetsanalyser i alla beslutsfattande organ. I alla processer. I budget.

Hur gör man det?

- Sätta på dem glasögon. Ifrågasätta hur beslutsunderlagen ser ut utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Det finns ett jämställdhetsutskott, ett jämställdhetsinstitut i Vilnius. Det som vi behöver nu är inrättandet av en kommissionär, som bara jobbar med de frågorna.

Din mamma, som var rom, tvångssteriliserades. Vad hade hon sagt när hennes dotter blev invald i Europaparlamentet.

- Hon hade varit jättestolt. Jättestolt. Hon lärde mig att bita ihop när det är tufft. Att aldrig vara beroende ekonomiskt av någon. Att se mig själv som en stark individ. Samtidigt var det en myndighetsskräck, misstro mot samhället, att vara på sin vakt. Dubbla budskap.

Din pappa var av judiskt ursprung. Hur träffades de?

- Han kom som sjöman, från Tyskland, och träffade mamma i Göteborg. De skulle på samma bio, träffades utanför biografen. Pappa skulle fråga något. Sen gick de och drack kaffe. Kärlek vid första ögonkastet. Mamma, pappa och min bror dog i cancer. Jag är ensam kvar från min kärnfamilj.

Att vara kvinna i offentligheten kan innebära otrevliga mejl och hot. Har du upplevt det?

Foto: Foto: Tommy Pedersen - Ja, i många år. Någon som ringer och önskar att jag ska få cancer. Eller skriver och önskar att jag ska bli påkörd. Jag förstår inte hur man kan vara arg på oss. Det vi jobbar för att alla ska vara lika mycket värda. Ha rätt till ett värdigt liv. Det vi sprider är omtanke, omsorg och kärlek.

De demokratiska spelreglerna är nyckfulla. Din pappa var av judisk härkomst. Din mamma rom. Du kommer sitta parlament tillsammans med Front National vars grundare Jean-Marie Le Pen kallat Förintelsen för en "detalj". Hur känner du inför det?

- En sådan ideologi är motsatsen till min. Det är människor som bär på den ideologin. Det förvånar mig att minnet är så kort. Jag skulle vilja omvända dem, allihopa. Det de gör är inte rätt. Det kommer säkert bli några hårda debatter.

Ser du fram emot det?

- Nej, jag ser inte fram emot att träffa dem. Men det är ett faktum att jag kommer göra det. Jag kommer inte vika en tum.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!