Polisanmälan mot Romson läggs ner

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Åsa Romson polisanmäldes efter Expressens avslöjande.

Miljöminister och vice statsminister Åsa Romson (MP) polisanmäldes för miljöbrott efter Expressens avslöjande om att hon använt en förbjuden bottenfärg till sin husbåt.

Nu har åklagaren beslutat att inte inleda en förundersökning om brott.

- Jag har ägnat en hel förmiddag år att titta på kemikalieinspektionens hemsida. Det är snårigt, säger Håkan Roswall, chefsåklagare på särskilda åklagarkammaren.

Expressen avslöjade i måndags att miljöminister och vice statsminister Åsa Romson hade använt en giftig kopparbaserad färg för att bottenmåla sin 75 ton tunga husbåt i juni 2013.

Romson uppgav själv att färgen hette "Sigma Antifouling" och kemikalieinspektionen uppgav att det inte fanns någon tillåten bottenfärg med det namnet. De två färger som hetat Sigma Antifouling var båda förbjudna när Romsons båt målades eftersom de är skadliga för miljön.

Bad om ursäkt

Senare bad Romson om ursäkt och sa att hon trodde att hon använt ett miljövänligt alternativ.

Miljöministern polisanmäldes av flera personer för miljöbrott och ärendet gick till kammaråklagare Håkan Rosvall på särskilda åklagarkammaren, som bland annat utreder brott som riksdagsmän och ministrar anklagas för.

Går inte vidare

Roswall har nu beslutat att inte gå vidare med en förundersökning om miljöbrott.

”Uppgifterna i ärendet ger inte anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”, skriver Rosvall i sitt avskrivningsbeslut.

- Jag har ägnat en hel förmiddag åt kemikalieinspektionens hemsida. Det är så snårigt att man inte kan nå upp till straffbar oaktsamhet, säger Rosvall till Expressen.