Åsa Romson polisanmäldes efter Expressens avslöjande.
Åsa Romson polisanmäldes efter Expressens avslöjande.

Polisanmälan mot Romson läggs ner

Publicerad

Miljöminister och vice statsminister Åsa Romson (MP) polisanmäldes för miljöbrott efter Expressens avslöjande om att hon använt en förbjuden bottenfärg till sin husbåt.

Nu har åklagaren beslutat att inte inleda en förundersökning om brott.

- Jag har ägnat en hel förmiddag år att titta på kemikalieinspektionens hemsida. Det är snårigt, säger Håkan Roswall, chefsåklagare på särskilda åklagarkammaren.

Expressen avslöjade i måndags att miljöminister och vice statsminister Åsa Romson hade använt en giftig kopparbaserad färg för att bottenmåla sin 75 ton tunga husbåt i juni 2013.

Romson uppgav själv att färgen hette "Sigma Antifouling" och kemikalieinspektionen uppgav att det inte fanns någon tillåten bottenfärg med det namnet. De två färger som hetat Sigma Antifouling var båda förbjudna när Romsons båt målades eftersom de är skadliga för miljön.

Bad om ursäkt

Senare bad Romson om ursäkt och sa att hon trodde att hon använt ett miljövänligt alternativ.

Miljöministern polisanmäldes av flera personer för miljöbrott och ärendet gick till kammaråklagare Håkan Rosvall på särskilda åklagarkammaren, som bland annat utreder brott som riksdagsmän och ministrar anklagas för.

Går inte vidare

Roswall har nu beslutat att inte gå vidare med en förundersökning om miljöbrott.

”Uppgifterna i ärendet ger inte anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”, skriver Rosvall i sitt avskrivningsbeslut.

- Jag har ägnat en hel förmiddag åt kemikalieinspektionens hemsida. Det är så snårigt att man inte kan nå upp till straffbar oaktsamhet, säger Rosvall till Expressen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag

Senaste nytt