Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

PM avslöjar: Så vill S tysta sina ledamöter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Socialdemokraternas partistyrelse vill tysta sina riksdagsledamöter. I ett internt PM – som Expressen nu kan avslöja – hindras politikerna från att lämna förslag "som kan rubba förtroendet för den socialdemokratiskt ledda regeringen. På bilden ses statsministern och partiledaren Stefan Löfven tillsammans med partisekreteraren Carin Jämtin.
Foto: Janerik Henriksson / TT

Socialdemokraternas partistyrelse vill tysta sina riksdagsledamöter.

I ett internt PM – som Expressen nu kan avslöja – hindras politikerna från att lämna förslag "som kan rubba förtroendet för den socialdemokratiskt ledda regeringen och dess möjlighet att få igenom sina förslag i riksdagen".

Förslagen får enligt dokumentet heller inte kosta någonting.

Brevet som skickades ut till Socialdemokraternas riksdagsledamöter under onsdagen har väckt starka känslor, kan Expressen avslöja. Det innehållet tydliga instruktioner om hur enskilda riksdagsmotioner ska skrivas och se ut.

– Inget får kosta något. Inget får riskera att sätta regeringen i dålig dager. Skriv så lite som möjligt. Tyck inget. Stanna hemma. Håll käften! sammanfattar en känd socialdemokrat.

I det interna brevet, som Expressen tagit del av, konstaterar partistyrelsen inledningsvis:

"Vi har nu ett unikt parlamentariskt läge. Därför är det viktigt att understryka att enskilda motioner inte på något sätt får innehålla förslag som kan rubba förtroendet för den socialdemokratiskt ledda regeringen och dess möjlighet att få igenom sina förslag i riksdagen. Det kräver stor aktsamhet och noggrannhet i de enskilda motioner som ledamot/länsbänk/region väljer att arbeta fram. I inledningen av denna mandatperiod är det därtill viktigt att vi vinnlägger oss att hålla nere antalet motioner."

Dubbel granskning av motioner

Partistyrelsen är rädd för att enskilda riksdagsledamöter ska föreslå saker som kostar pengar. Och det får inte ske.

I brevet står det:

"I de enskilda motionerna får inte finnas initiativ som är budgetpåverkande eller i övrigt riskerar ställa till problem för den socialdemokratiskt ledda regeringen eller ställa till problem för riksdagsgruppen vid behandlingen av motionen."

Partiledningen litar inte på att riksdagsledamöterna följer den instruktionen och slår därför fast att en andra granskning ska göras av varje motion:

"På respektive utskottsgrupps ansvar ligger därefter att, utöver den strikta prövning som motionärerna själva gjort, från ett stramt helhetsperspektiv granska föreslagen motion och ta ställning till huruvida denna bör läggas eller ej."

Motionerna får inte heller godkännas innan budgetpropositionen är presenterad, slår partistyrelsen fast.

"Skäl att ge råd"

För att ingen riksdagsledamot ska missförstå regelverket upprepar partistyrelsen:

"Den enskilda ledamoten har ansvar för att motionens klämmar(att-satser):

✓ står i överenskommelse med riksdagens regler

✓ står i överenskommelse med partiprogrammet och partikongressens beslut

✓ inte är budgetpåverkande

✓ inte kommer att skapa problem för regeringen eller för gruppen i riksdagsbehandlingen"

Expressen ställde i tidigare i kväll ett antal frågor till partiets gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, och partisekreteraren Carin Jämtin. Vid 22-tiden lämnade Eneroth följande skriftliga kommentar apropå brevet till S-ledamöterna:

"Det är ett vanligt gruppmeddelande med sedvanlig information inför motionsskrivandet. Efter åtta år i opposition är det viktigt att vi tar ett gemensamt ansvar för att regeringens politik får stöd i riksdagen. Varje ledamot har rätt att motionera, men i rådande parlamentariska läge finns det skäl att ge råd om hur motioner formuleras."