Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Planerar ny skatt för att klara flyktingfrågan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg överväger flera skattehöjningar för att möta flyktingströmmen de närmaste åren, kan Expressen avslöja.
Foto: Christian Örnberg

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg överväger flera skattehöjningar för att möta flyktingströmmen de närmaste åren, kan Expressen avslöja.

Bland förslagen finns en ny bankskatt i form av sänkt tak för ränteavdrag och en fastighetsskatt för kommersiella fastigheter.

Under regeringsförhandlingarna på Harpsund väntas dessutom beslut om att överföra 13 miljarder kronor från biståndsbudgeten till Migrationsverket under kommande mandatperiod.

Alliansens partiledare och finansminister Anders Borg möts senare i veckan för budgetförhandlingar på Harpsund i Södermanland.

I fokus står då Migrationsverkets senaste prognos över kostnaderna för asyl och migration.

Migrationsverket begär 48 miljarder kronor i ökade anslag under åren 2014-2018.

- Vi måste öppna våra hjärtan och inse att detta kommer att bli en prövning i en mening för det svenska samhällslivet, konstaterade statsminister Fredrik Reinfeldt i sitt sommartal i lördags.

"Ett svårt läge"

I dag kan Expressen avslöja att regeringen planerar att höja flera skatter för att klara överskottsmålet till 2018.

Den nya krisplanen offentliggörs av finansminister Anders Borg vid en presskonferens på Harpsund på lördag.

- Olika förslag och idéer tas just nu fram av finansdepartementet. Men exakt hur förhandlingarna slutar är det ingen som vet. Det är ett svårt läge, säger en källa i regeringskansliet Rosenbad.

Ny bankskatt

Enligt vad Expressen erfar diskuteras just nu bland annat följande:

En ny bankskatt. Den så kallade Företagskommittén föreslog så sent som i juni i år att en ny schablonskatt införs för banker. Förslaget bestod av två delar. I den första begränsas avdragsrätten för räntekostnaden. Samtidigt införs ett så kallat finansieringsavdrag.

En fastighetsskatt och exploateringsavgifter för kommersiella fastigheter. Detta är en del av alliansens projekt "Sverigebygget".

Höjda avgifter för vattenkraft och kärnkraft.

Finansminister Anders Borg gav i helgen en fingervisning om vad som väntar:

- Jag ser inga reformutrymmen alls. Det tycker jag är rätt uppenbart om man har något lägre tillväxt och vissa ökningar på kostnadssidan. Då är det klart att det inte finns några reformutrymmen.

Vill ta från biståndet

Han konstaterade samtidigt att kostnaderna för migration kommer att öka när fler krigsflyktingar söker sig till Sverige i spåren av de väpnade konflikter som just nu pågår i världen.

- Vi är beredda att titta på budgetförstärkningar om det är nödvändigt.

Regeringen väntas samtidigt besluta om att flytta miljardbelopp från biståndsbudgeten till Migrationsverket.

Enligt Folkpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Carl B Hamilton kan cirka en fjärdedel av de 48 miljarder kronor som Migrationsverket begär i höjda anslag överföras från biståndsbudgeten.

- Resten måste tas från annat håll.

Har larmat

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson har vid flera tillfällen den senaste tiden slagit larm till departementet om det förändrade läget.

Professor Lars Calmfors, tidigare ordförande i det Finanspolitiska rådet, menar att regeringen även måste höja inkomstskatterna.

- Migrationsverkets begäran stärker argumenten för att det behövs skattehöjningar. Men redan innan Migrationsverkets besked menade Konjunkturinstitutet att det behövdes betydande skattehöjningar, säger han.

Det är ändå osäkert om överskottsmålet klaras och det ska finnas en plan för att flytta fram det. Riksdagsledamoten Carl B Hamilton, professor i internationell ekonomi, bekräftar:

- Om exceptionella händelser inträffar kan man skjuta på det ett år eller två.

Men Folkpartiets linje är i nuläget att överskottsmålet ska klaras till 2018.

"Farlig strategi"

Lars Calmfors:

- En fråga många nu ställer sig är om vi kan ta emot så många om det kostar så mycket. Det är en farlig strategi av statsministern som riskerar att spela SD i händerna.

Anders Borg vill inte lämna några kommentarer. Hans pressekreterare Caroline Karlsson säger:

- Finansdepartementet räknar just nu på alla budgetposter och ska återkomma kring slutsatserna på Harpsund där Anders Borg i sedvanlig ordning har pressträff om det ekonomiska läget.

Migrationsverket kräver besked: "väldigt bråttom"

I år väntas Migrationsverket ta emot 80 000 asylansökningar, kommande mandatperiod räknar verket med ytterligare 260 000 ansökningar.

För det behövs ytterligare 48 miljarder kronor, utöver de 91 miljarder som redan är avsatta, fram till 2018.

- Om vi inte får besked snabbt måste vi börja planera för neddragningar i dag, säger Migrationsverkets ekonomichef Annika Alenius.

Förra veckan sökte 2 359 personer asyl i Sverige. En rekordsiffra som innebär att Migrationsverkets behov växer. Enligt Annika Alenius räcker de pengar som Migrationsverket har bara till andra halvåret 2015.

- Det är väldigt bråttom. Vi behöver omgående börja rekrytera personal, egentligen. Annars riskerar prislappen att stiga ytterligare.

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson säger att det svåraste just nu är boendefrågan för de asylsökande. Men han konstaterar samtidigt:

- Vem är förvånad, egentligen? Vi har lämnat sådana här prognoser fem gånger till regeringen. Det är dags att börja fundera över det samhälleliga ansvaret.