Partierna som fick handskrivna röster

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bland de listade partierna återfinns bland annat "Kalle Anka Partiet", som enligt valmyndighetens lista hittills fått 34 röster.
Foto: Markus Schreiber

Kalle Anka, Bajen, Tengil och kungen.

Nu har valmyndigheten presenterat statistik på handskrivna röster på partier som inte beställt valsedlar.

Valmyndigheten har nu presenterat statistik över de handskrivna röster på partier som hittills har räknats.

Statistiken innehåller röster till riksdag, kommun och landsting på partier som inte beställt valsedlar. Där finns även tomma röster där den som röstat skrivit egna budskap på valsedeln.

Bland de listade partierna återfinns bland annat "Kalle Anka Partiet", som enligt valmyndighetens lista hittills fått 34 röster. Kalle Anka Partiet var det parti som fick flest handskrivna röster, 107 stycken, i riksdagsvalet 2010.

Även "Bajenpartiet" finns representerat med fyra röster, liksom kungen som kammade hem tre, och Tengil (Astrid Lindgrens sagofigur) som fick två.

Rösta på sig själv

Två personer som inte imponerats av alternativen har kort och gott lagt rösten på sig själv.

Det finns även exempel på röster som frångått principen att rösta på ett parti och i stället har skrivit ner mer eller mindre innovativa budskap på de tomma valsedlarna.

Några av exemplen är:

"Idioter allihop"

"Jesus Kristus vår frälsare som älskar oss, dog för oss & som vill oss det absolut bästa ! Halleluja!"

"Fuck off!"

Slutgiltigt resultat kan dröja

Valmyndigheten kan inte kommentera om det finns någon trend gällande den här kategorin av röster.

– Vi gör ingen sådan analys, utan presenterar bara resultatet. Alla rösterna är ännu inte räknande, säger Carl- Johan Friman på Valmyndigheten.

Det är länsstyrelsen som ansvarar för att redovisa antalet godkända valsedlar för partier som inte tagit mandat i riksdagen senast två månader efter valdagen.

För valen till kommun- och landstingsfullmäktige ska länsstyrelserna redovisa antal godkända valsedlar för partier som inte tog mandat senast tre månader efter valdagen.

– Småpartierna i den här kategorin är ofta lokala, det kan dröja upp till två månader innan alla dessa presenteras av länsstyrelsen, säger Carl-Johan Friman.